Moć i nadahnuće

Katalonska raskoš: Barcinoj geometriji i vicu može parirati samo Guardiolin Bayern

Marko Cvijanović

TRIO MSN – Neymar, Lionel Messi i Luis Suarez / Foto REUTERS

TRIO MSN – Neymar, Lionel Messi i Luis Suarez / Foto REUTERS

Sadašnja igra katalonske momčadi Luisa Enriquea i bavarskoga giganta još uvijek počiva na postulatima Pepa Guardiole. Ima samo jedna »sitnica«. »Barca« ima Messija, Suareza i Neymara. Njima u ovakvoj formi nitko ne može parirati



RIJEKA U subotnjem El Clasicu protiv »Reala« Ivan Rakitić zpočeo je napad katalonske momčadi kada je na semaforu zasvijetlilo 8:20. Do pogotka Luisa Suareza (10:05) prošla je minuta i 45 sekundi, u međuvremenu su svi nogometaši »Barcelone«, izuzev vratara Claudija Brava, sudjelovali u akciji tijekom koje su izmijenili 37 dodavanja, a da Madrižani nisu uspjeli doći u posjed lopte. S izuzetkom 46. sekunde kada je Sergio Ramos glavom presjekao centaršut Danija Alvesa, a lopta opet došla do Rakitića koji je nastavio impresivan niz sigurnih dodavanja Blaugrane uoči vodećega pogotka Suareza. U 18. minuti utakmice petoga kola E skupine Lige prvaka Lionel Messi postigao je pogodak za 2:0 kojim je »Barcelona« praktično osigurala uvjerljivu pobjedu protiv »Rome« (6:1) poslije kontinuiranoga napada što je trajao minutu i 20 sekundi, u kojemu su opet sudjelovali svi igrači, izuzev vratara Ter Stegena i tijekom kojega su izmijenili 27 dodavanja, a da protivnik nije dotaknuo loptu.


Ogledan primjer


Dvije najsvježije akcije u razmaku od samo nekoliko dana ogledan su primjer trenutačne forme »Barcelone« i načina na koji momčad lomi svoje protivnike. Moćno i nadahnuto. Ima još. Dupli pas Inieste i Neymara, lopta ostavljena petom i neobranjiv Iniestin pogodak u rašlje za 0:3, dubina i okomica jednostavne akcije u tri dodavanja (Messi – Neymar – Suarez) uoči četvrtoga pogotka protiv »Reala«, maestralne akcije uoči prvoga i četvrtoga pogotka protiv »Rome« kada se igrači ušetavaju u gol s loptom (Suarez, Pique), Suarezov briljantni volej u padu, Neymarovo primanje petom u trku i serija preciznih dodavanja iz prve uoči drugog Messijevog pogotka. Geometrija i vic!


Kad se lomila utakmica protiv »Reala«, u igri nije bio Lionela Messija, protiv »Rome« je Andres Iniesta cijelu utakmicu ostao na klupi. »Barcelona« više ne ovisi samo o igri »trojice tenora« Messija, Suareza i Neymara, u igri Blaugrane podjednako sudjeluju svi akteri. Koliko god učinak trija MSN bio impresivan. A brojke uistinu govore tome u prilog. Messi (42), Suarez (39) i Neymar (39) u 2015. godini postigli su ukupno 120 golova, 14 više od cijele momčadi »Reala«!



U Barceloni uvjereni da će Neymar produljiti ugovor


Iz Barcelone su poručili da su sigurni da će Neymar produžiti ugovor s klubom, iako se proteklih dana pisalo kako bi brazilski nogometaš mogao napustiti katalonski klub. – Kod nas nema niti trunka sumnje, Neymar će igrati za Barcelonu još godinama. I Neymar, i ljudi iz njegova okruženja žele da ostane i vjerujem da ćemo postići dogovor – izjavio je tehnički sekretar Barce Robert Fernandez.Naime, prije nekoliko dana Neymarov otac je izjavio da bi njegov sin mogao otići iz Barcelone ukoliko španjolski poreznici nastave istraživati njegov transfer iz Santosa zbog sumnje za utaju poreza.


– Zadovoljan sam kompletnom utakmicom, u prvom redu rezultatom, ali i činjenicom da sam poslije dugo vremena proveo na terenu svih 90 minuta. Polako se vraćam u formu, na moju sreću sve ide kako treba. Osjećao sam se rasterećeno, vraćam se u svoj ritam. Nije mi bilo drago što me nije bilo neko vrijeme na travnjacima, ali u tom sam razdoblju uživao u igri svojih suigrača. Sada smo opet zajedno, osjećaj je sjajan. Trio MSN? Nije samo do nas, cijela je momčad zaslužna za ove rezultate – rekao je poslije trijumfa nad »Romom« Lionel Messi, koji je još jednom bio velikodušan propustivši priliku za »hat-trick« onoga trenutka kada je pustio Neymaru izvesti jedanaesterac.


Slučajnost


– Neymar je izvodio jedanaesterce dok sam bio ozlijeđen i bio vrlo uspješan, nisam vidio razlog zašto ne bih pucao i ovaj put – zaključio je Messi, koji ne dopušta euforiji izbiti na površinu unatoč sjajnom trenutku »Barcelone«.


– Nismo još ni u dvanaestom mjesecu, tek nas očekuje odlučujuća faza natjecanja na sve tri fronte. Mislimo samo na ono što nam predstoji, a to su utakmice španjolskoga prvenstva i nastup na Svjetskom klupskom prvenstvu – zaključio je Messi.


Argentinac je u pravu. Puno je još do kraja sezone u kojoj »Barca« brani trostruku krunu. Uzimajući u obzir trenutne odnose snaga na europskoj nogometnoj karti… Izgledi su vrlo dobri. Ima samo jedan »ali«. »Bayern« nekadašnjeg trenera katalonske momčadi Pepa Guardiole koji igra uistinu odlično. Nešto će reći i akcija uoči posljednjega pogotka bavarske momčadi u uvjetljivom trijumfu nad »Olympiakosom« (4:0) tijekom koje su igrači »Bayerna« u samo 50 sekundi izmijenili 18 dodavanja prije negoli je Kingsley Coman zatresao protivničku mrežu. Svaka sličnost s načinom igre »Barcelone« protiv »Reala« i »Rome« nije slučajna. Sadašnja igra katalonske momčadi Luisa Enriquea i bavarskoga giganta još uvijek počiva na Guardiolinim postulatima. Ima samo jedna »sitnica«. »Barca« ima Messija, Suareza i Neymara. Njima u ovakvoj formi nitko ne može parirati.