Uoči današnjeg ždrijeba

Kapetan Rijeke Anas Sharbini: Želim Hajduk u polufinalu Kupa!

Ivan Volarić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Volio bih Splićane jer nam leže posljednjih godina i volio bih odigrati još dvije utakmice Kupa ove sezone s njima. Znamo da će Kantrida biti puna, ali i da smo kvalitetniji od njih – kaže Sharbini



RIJEKA Ima neka tajna veza između Anasa Sharbinija i stadiona u Kranjčevićevoj ulici. Kapetan »Rijeke« postigao je ove sezone svega tri pogotka, a čak dvije trećine tog učinka ostvario je na stadionu gdje svoje domaće utakmice igraju nogometaši »Zagreba« i »Lokomotive«. U posljednjem kolu jesenskog dijela sezone Anas je matirao vratara »Zagreba« Livakovića u prvoj minuti utakmice, a prošle srijede doveo je svoju momčad u vodstvo matiravši vratara »Lokomotive« Zeleniku. Postigao je pritom Sharbini svoj prvi proljetni pogodak, ubrzo na to nadovezao i asistenciju te time konačno okrunio nečim opipljivim svoje odlične proljetne partije.


– Kada smo došli i vidjeli teren bilo nam je jasno da će odnijeti pobjedu ona momčad koja se brže i bolje prilagodi na takve uvjete za igru. Mislimo da smo bili dovoljno pametni i koncentrirani i da smo se puno bolje snašli na teškom terenu za igru. Osim toga, pokazali smo u dvije utakmice da smo bolja momčad od njih – govorio je Sharbini neposredno nakon ogleda u Kranjčevićevoj, kojim je »Rijeka« potvrdila prolaz u polufinale Kupa.


Na Kantridi je u prvoj utakmici bilo 4:1, u Zagrebu 4:0. S ukupnih 8:1 »bijeli« su napravili još jedan korak prema obrani naslova osvajača Kupa Hrvatske. »Lokosi« su u obje utakmice izgledali kao nedorasli suparnik. Uostalom, u 180 minuta uputili su dva udarca u okvir gola i zabili jedan gol, a njihov vratar Zelenika bio je najbolji pojedinac u njihovim redovima u obje utakmice. Da Zelenika nije bio raspoložen, moglo je sve zajedno završiti puno gore za Ivkovićevu momčad koja je i u uzvratu naletjela na rastrčanu momčad »Rijeke« u punom angažmanu, neovisno o velikoj prednosti iz prvoga ogleda.




– Trebalo je ući ozbiljno u utakmicu, bili smo stvarno pravi i na kraju potpuno zasluženo slavili – nastavlja Anas.


Danas je u prostorijama HNS-a u Zagrebu zakazan ždrijeb polufinala Kupa. U bubnju su »Rijeka«, »Dinamo«, »Hajduk« i pobjednik para »Zadar« – »Osijek«.


– Koga priželjkujem? Želim »Hajduk« u polufinalu. Volio bih Splićane jer nam leže posljednjih godina i volio bih odigrati još dvije utakmice kupa ove sezone s njima. Znamo da će Kantrida biti puna, ali i da smo kvalitetniji od njih.


Dinamo u finalu


A onda u finalu – »Dinamo«?


– Najvjerojatnije. I onda probati kao prošle sezone probati otići do kraja i osvojiti Kup Hrvatske.


Za razliku od prošlih sezona neće se igrati dvije utakmice finala već jedna utakmica. Ne zna se još hoće li se finale igrati na Kantridi, Poljudu ili u Maksimiru. Zgodno bi recimo bilo osvojiti Kup Hrvatske na Poljudu protiv »Dinama«!


– Polako, najprije treba odraditi dvije utakmice polufinala. Nakon toga se igra jedna utakmica, a u 90 minuta je sve moguće. Vjerujem da možemo obraniti naslov osvajača Kupa Hrvatske.


Anas je u Kranjčevićevoj zabio prvi gol u drugom dijelu sezone i ukupno 42. u dresu »Rijeke«, odnosno 57. službeni (u 238 nastupa), računaju li se službeni nastupi u »Rijeci«, »Hajduku« i reprezentaciji Hrvatske.


– U svakoj utakmici ovoga proljeća sam se našao u dvije, tri dobre šanse i nikako lopta nije htjela u gol. I sada sam protiv »Lokomotive« imao jednu veliku šansu prije nego što sam zabio. Daj Bože da mi se sada otvori na golgeterskom planu. Bilo bi mi puno lakše. Zadovoljan sam kako igram, nedostaju samo golovi.


Nedostajali su golovi u posljednje vrijeme kompletnoj momčadi. Zanimljivo, »bijeli« su u dvije utakmice četvrtfinala Kupa postigli osam, a u četiri prvenstvene utakmice u nastavku sezone pet pogodaka.


– Otvorilo nam se… Drago mi je zbog Iveta (Ivančića op. a.), što je postigao pogodak, jer pošteno odrađuje svoje na terenu. Daj Bože da se i njemu otvori i da ga krenu golovi.Anas se vrlo dobro nadopunjavao s Josipom Mišićem, kojega je Kek poslao od prve minute na teren na poziciji središnje polušpice.

– Mišić je stvarno dobar igrač, ali znao sam to i ranije. Asistirao mi je za gol. Volim kada je u momčadi.


U ponedjeljak »bijele« ponovo očekuje gostovanje u Kranjčevićevoj kod istoga suparnika.


– Bit će sigurno jednako težak teren. Utakmica kupa treba nam biti putokaz za ponedjeljak. Trebamo ući čvrsto i odgovorno, jednako kao i u kup-utakmici. Kvalitetnija smo momčad od »Lokomotive«, ali to treba ponovo pokazati na terenu.


»Rijeka« je dobila samo jednu od četiri prvenstvene utakmice na proljeće, što nije učinak na koji su Anas i suigrači navikli svoje navijače.


– Protiv »Belupa« te u Splitu i Puli smo stvarno bili bolja i dominantnija momčad. Lopta nije htjela u gol. Igramo jako dobro, ali imali smo problema u završnici. Sada nam se otvorilo i daj Bože da bude tako i dalje.


»Dinamo« je kvalitetnija momčad, ali ne baš toliko koliko pokazuje prvenstvena ljestvica na kojoj »modri« uživaju čak 11 bodova prednosti.


– To sigurno nije realan odnos snaga, kao što nije realno očekivati da ih stignemo do kraja. Iskoristili su ovih naših par remija i odjurili na veliku bodovnu prednost. Ovo je vrijeme teških terena i puno lakše je u takvim okolnostima igrati ekipama koja se brane nego koje napadaju. A većina ekipa se protiv nas brani. Da smo imali samo malo bolju završnicu, vjerujem da bismo unatoč tome sada imali više bodova na kontu –  poručio je Sharbini.