Ogled "Rijeke" i "Dinama"

Kantrida skandirala “Croatia, Croatia”: Rijeka bez gola vrijednog finala

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

»Bijeli« su visokom razinom angažmana nadoknadili zaostatak u pojedinačnoj kvaliteti, ali nisu mogli u dvije utakmice protiv »Dinama« napraviti podvig i pored vlastitih limita prijeći i preko nesklonog suđenja Brune Marića u prvoj i Maria Zebeca u uzvratnoj utakmici



RIJEKA – »Dinamo« i »Split« igrat će u finalu Kupa Hrvatske 20. svibnja. Ždrijebom će se odlučiti tko će biti domaćin jedne utakmice koja će odlučivati o konačnom pobjedniku. To sigurno neće biti branitelj naslova momčad »Rijeke«, koja nije uspjela pred svojim navijačima nadoknaditi pogodak zaostatka iz Maksimira i druge godine zaredom pokušati osvojiti Rabuzinovo sunce (ukupno četvrto).


»Bijeli« su visokom razinom angažmana nadoknadili zaostatak u pojedinačnoj kvaliteti, ali nisu mogli u dvije utakmice protiv »Dinama« napraviti podvig i pored vlastitih limita prijeći i preko nesklonog suđenja Brune Marića u prvoj i Maria Zebeca u uzvratnoj utakmici.


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina





U 89. minuti kompletna centralna tribina okrenula se prema gostujućoj loži i prkosno počela skandirati: “Dinamo«, »Dinamo»… Nekoliko trenutaka cijeli stadion počeo je izvikivati »Croatia«, »Croatia»… Narod ne možeš prevariti. Jasna reakcija na Zebecovo suđenje koje je još jednom pokazalo koje mjesto na HNS-ovoj vrijednosnoj ljestvici zauzima riječki prvoligaš neovisno o visokoj poziciji predsjednika Damira Miškovića.



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 9500. Sudac: Zebec (Cestica) 5,5. Žuti kartoni: Sharbini, Lešković, Samardžić, Vešović (Rijeka), Taravel (Dinamo). Crveni karton: Leovac (90′).RIJEKA: Vargić 7, Tomečak 6,5, Lešković 6,5, Samardžić 6,5, Leovac 5,5, Vešović 6 (60′ Tomasov) 6,5, Radošević 6(82′ Mišić) -, Močinić 6, Jugović 6, (71′ Ivančić) -, Sharbini 6,5, Balaj 5,5DINAMO: Ježina 6,5, Šimunović 5,5, Sigali 5,5, Taravel 5,5, Pinto 6, Ademi 6,5, (76′ Goncalo) -, Machado 6, Pjaca 6,5, Pivarić 6,5, Fernandes 6, (85′ Vukojević) –Henriquez 5 (46′ Soudani) 6


Da ne bi bilo zabune igrači »Dinama« bi vjerojatno i bez sudačke zaštite izborili finale Kupa Hrvatske, »modri« su posebno u prvo utakmici bili bolja momčad, no nogomet je zanimljiv upravo zbog toga što ponekad ne pobjeđuje bolja momčad.


Bekim Balaj i Marin Leovac ipak su osvanuli u sastavu »Rijeke«. Leovac je zauzeo svoje mjesto na u zadnjoj liniji, a Balaj zauzeo svoje mjesto u vršku napada iza kojega je djelovala zgusnuta riječka središnjica u kojoj je neočekivano svoj mjesto (lijevo) našao Marko Vešović. Kekova ideja bila je jasna, pokušati načičkati sredinu terena i tako uspostaviti ravnotežu tamo gdje se obično gube i dobivaju utakmice. Iako je Kek time ostvario osnovnu pretpostavku, najbitnija promjena dogodila se u pristupu njegovih igrača.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza



»Bijeli« su od prve minute izrazito agresivnim pristupom i visokom količinom trčanja spriječili tečni protok lopte modre momčadi i kroz oduzetu loptu tražili prilike kakva se ukazala u 15. minuti kada se Tomečak sjurio desnim bokom, a Balaj natrčao na povratnu loptu i poslao je preko gola. Nabrijana atmosfera i mnoštvo duela nisu ostavili puno prostora napadačima obje momčadi, a najbolje prilike do odmora stigle su nakon prekida, konkretnije udaraca iz kuta.


U 4. minuti Sharbini je izveo korner ubacivši loptu na drugu stativu gdje je Šimunović povukao rukom Samardžića i odnio ga na travnjak, a sudac Zebec (i njegovi pomoćnici) procjenili su da to nije vrijedno najstrože kazne. U nastavku akcije Močinić je povratnom loptom pronašao Radoševića na vrhu kaznenog prostora. Slabašan udarac prošao je kroz šumu nogu i otišao u korner. Iako su Riječani agresivnim pristupom »modre« otjerali daleko od Vargića najbolja prilika u prvom poluvremenu bila je ona »Dinamova«. U 38. minuti Machado je izveo udarac iz kuta, a Vargić vršscima prstiju odbio u gredu Fernandesov udarac glavom s nekoliko metara.


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina



Početkom nastavka dogodile su se dvije logične stvari. Zoran Mamić uveo je napadača Soudanija i tako donio neophodnu dubinu u igru svoje momčadi, a »Rijeka« malo spustila ritam trčanja što je bilo dovoljno da »modri« počnu lakše držati loptu u svojim nogama. Najveća promjena dogodila se u kriteriju suca Zebeca koji za razliku od prvoga poluvremena nije dozvoljao čvršću igru koju su nametnuli domaći igrači. Udarci raspoloženog Sharbinija u 54. i 62. minuti nisu djelovali tako opasno, ali su pokazali su da je uz brzi protok lopte moguće organizirani pritisnuti »modre«.


U 67. minuti ponovo su zaprijetili gosti iz prekida. Machado je izveo korner, Pjaca prenio loptu, a Soudani nije na vrijeme postavio nogu na vrhu peterca da bi skrenuo loptu u mrežu. Budući da više nije imao što izgubiti Kek je u posljednjih 20 minuta ušao s dva klasična napadača, dvojcem Balaj – Ivančić i preuzeo dodatni rizik što mu se moglo isplatiti. U 81. minuti »bijeli« su napravili višak po lijevoj strani, Leovac je izbacio Tomasova čiji udarac iskosa Ježina odbija na noge Ivančiću koji s nekoliko metara posprema loptu u mrežu i izaziva erupciju veselja, a trenutak kasnije i bijesa usmjerenog prema pomoćnom sucu Križariću koji je opravdano označio zaleđe. Vešović je pritrčao s klupe i zbog prekomjernog protestiranja zaradio crveni karton.


Minutu kasnije Riječani su tražili igranje rukom igrača »Dinama« u prostoru ispred Ježine nakon jedne gužve, a u 87. minuti Ivančićeva lopta prošla je vrhom peterca, no na nju su zakasnili Tomasov i Balaj. U 90. minuti sve je bilo gotovo. Marin Leovac je pocrvenio nakon što je sudac Zebec procjenio da je namjerno laktom udario Pjacu uz aut liniju. 

TIJEK SUSRETA:


90+3 – Sa tribina se ori “Croatia, Croatia”. Rijeka je, nažalost, ipak ostala bez finala, u kojem će igrati Dinamo i Split.


90+2 – Leovac je dobio izravni crveni karton zbog vrijeđanja pomoćnog suca.


90′ – Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.


87′ – Ivančić je ubacio u kazneni prostor, lopta je išla paralelno s gol crtom, ali tamo nije bilo nikoga.


85′ – Fernandes izlazi, Vukojević ide pojačati obranu modrih.


84′ – Udarac Tomasova je završio u bloku.


83′ – Pjaca je sjajno tukao s 18 metara, ali pored gola. Umjesto Radoševića u igri je Mišić.


81′ – Nakratko je eksplodirala Kantrida, ali Ivančićev pogodak sudac je poništio zbog zaleđa. Zbog protesta su crvene kartone dobili Vešović i Jugović.


76′ – Umjesto ozlijeđenog Ademija, ulazi Goncalo.


75′ – Umalo je Soudani zapečatio ambicije Rijeke, no s par metara nije uspio poentirati.


73′ – Brzo nakon ulaska, Ivančić je ubilježio prvi udarac u okvir vrata. Ježina ipak siguran.


71′ – Ulazi i drugi napadač. Ivančić umjesto Jugovića.


66′ – Machado je iz daljine pokušao lobom prevariti Vargića, koji čupa loptu ispod vratnice.


62′ – Sharbini je snažno tukao s čak 30 metara, zamalo pored vratnice. Rijeka je živnula proteklih nekoliko minuta.


60′ – Kek u igru umjesto Vešovića šalje Tomasova. Lešković se priključio krugu kartoniranih igrača Rijeke.


57′ – Machadov pokušaj završio je u živom zidu, a odmah potom u bloku završava i udarac Ademija.


55′ – Samardžić je požutio nakon što je na rubu kaznenog prostora Rijeke srušio Pjacu. Zbog prigovora je karton dobio i Sharbini.


54′ – Sada je, pak s otprilike 18 metara po zemlji tukao Sharbini. Ježina lako hvata.


49′ – Močinić se oprobao udarcem s 30 metara ali neopasno po Ježinu.


48′ – Inicijativa Dinama početkom drugog dijela, pucao je sada Soudani, Vargić na mjestu.


46′ – Mamić umjesto Henriqueza na teren šalje Soudanija.


45′ – Poluvrijeme je završilo, Dinamo i dalje ima prednost iz prvog susreta.


42 -  Lešković se nije najbolje snašao nakon slobodnog udarca za Rijeku na rubu šesnaesterca.


38′ – Najbolja prilika na susretu. Vargić je čudesno obranio udarac glavom Fernandesa iz blizine.


34′ – Vešović je požutio nakon ‘koškanja’ s Pintom.


29′ – Machado je izveo slobodan udarac s 30-ak metara, više je to bio ubačaj, no lopta je skoro prevarila Vargića koji je uz malu nesigurnost ipak hvata.


24′ – Jugović je dobro povukao po desnoj strani, poslavši dugu loptu na Sharbinija koji je spušta prstima, ali je na putu do Balaja čisto Sigali.


17′ – Vešović je dobro presjekao napad modrih, dodao Jugoviću, ali ispred njega se dobro postavlja Taravel. Odmah kasnije dobro je ubacio Tomečak, no obrana modrih opet otklanja opasnost.


15′ – Prvi pokušaj Rijeke. Tomečak je s desne strane ubacio za Balaja koji puca iz voleja, no visoko iznad gola, gotovo na tribine.


12′ – Armada je razvila prekrasnu koreografiju kojom je jasno pokazala svoju želju u ovoj utakmici,


7′ – Šimunović hrvačkim zahvatom rukama zaustavlja Sharbinija, ali nema kartona.


4′ – Pritisak Rijeke s dva uzastopna kornera. Tukao je s 15-ak metara Radošević, ali pored vrata.


2′ – Balaj se sjurio prea kaznenom prostoru Dinama, pao je na rubu šesnaesterca nakon kontakta sa Sigalijem, ali  sudac to nije okarakterizirao kao prekršaj.


1′ – Počinje susret, loptu s centra izvode Sharbini i Balaj.