Nogometno gradilište

Kamp “Rijeka snova” već poprima obrise rajske doline

Orlando Rivetti

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Vjerujem da će do kraja svibnja sve biti napravljeno. Jedinstven je ovo kamp u Hrvatskoj, s pet terena, uključujući i stadion. Jedan će biti s umjetnom travom. Ovdje ćemo stvarati nogometaše, ali i ljude. Neće svi koji prođu našu školu biti profesionalni nogometaši, ali dat ćemo im životnu školu – kaže Mišković



RIJEKA » Dok na buri oči uživaju u pogledu na Kvarnerski zaljev, imate osjećaj da jednu ruku (desnu, naravno), možete nasloniti na Učku, a drugom zagrliti more. Prekrasan je pogled s Rujevice, gradilišta kampa HNK »Rijeka«. Kamp sa stadionom (zamjenskim, dok se bude gradila nova Kantrida), i još tri terena na 60.000 četvornih metara, iznad grada.


  – Ovdje nećemo imati problema s poplavama, vodom natopljenim travnjakom kao na Kantridi… Podzemnim vodama… – otelo se Damiru Miškoviću, predsjedniku »Rijeke«, koji je jučer u obilazak gradilišta doveo gradonačelnika Vojka Obersnela.


  Miškoviću je početak radova na izgradnji kampa najljepši trenutak godine koju smo napustili prije dvadesetak dana. Bitniji od svih pobjeda… Jer, kamp je budućnost nogometa. Nema ozbiljnih projekata bez takva objekta. Za rad prve ekipe, drugog sastava, omladinskog pogona…




  Obersnel je, kao i uvijek, došao sam svojom starom »lagunom« i uzeo crvenu »radničku kacigu«, za razliku od direktora izvođača radova, GP-a Krk, Josipa Purića, koji je na glavu stavio »plavu boju«. Miškovića je pratila cijela ekipa. Dean Šćulac vuče sve konce u klubu, ali je i prvi čovjek »građevinskih projekata«, uz pratnju Vlade Čohara, Dajane Sloboda, Luke Ivančića, Matea Sučića…


Mišković uživa


Damir Mišković uživa u svakom koraku, jer kamp otvara nove horizonte, svima kojima je nogomet u srcu. A posebice mladima. Od svibnja neće više morati slušati kuknjavu trenera Matjaža Keka da nema gdje trenirati jer pada kiša…


  – Presretan sam što smo gradonačelniku pokazali da radovi odlično napreduju. Pohvale radicima GP-a Krk, rade u tri smjene. Ovo su bili najteži radovi iskopa i potpornih zidova. Vjerujem da će do kraja svibnja sve biti napravljeno. Jedinstven je ovo kamp u Hrvatskoj, s pet terena, uključujući i stadion. Jedan će biti s umjetnom travom. Ovdje ćemo stvarati nogometaše, ali i ljude. Neće svi koji prođu našu školu biti profesionalni nogometaši, ali dat ćemo im životnu školu. Djeca nisu samo HNK »Rijeka«, nisu naše vlasništvo, već grada i regije. Moramo im pružiti maksimalne uvjete razvoja. Zbog toga sam sretan – rekao je Mišković.


  Zamjenski stadion imat će, kako tvrdi Mišković, dvije i pol do tri tisuće sjedećih mjesta, uz montažne tribine, pa one za gostujuće navijače, sveukupno 5.500 ljudi. Ali to je samo u projektima. Vidjet će se, prilagodba je prema UEFA-i.


Novi izazov


Josip Purić (GP Krk) prvi je čovjek poznate krčke graditeljske tvrtke koja radi i izvan domovine. A kako je krenulo, možda ga hrvatski počasni konzul u Nigeriji, Damir Mišković, odvede i na »crni kontinent«. Kaže Purić, završeno je 97 posto zemljanih radova.


  – Za nekoliko dana, čim dobijemo pravomoćnu građevinsku dozvolu, počinje druga faza. Moćna mehanizacija je spremna. Druga faza? Dovršetak nekih detalja iz prve, pristupne ceste, parkinzi, rasvjeta i puno drugih detalja. Tereni i stadion – objašnjava Purić. A na upit hoće li sve biti gotovo do kraja svibnja, dignut će malo ručnu…


  – Mi smo samo jedan kotačić u projektu. Svaki novozadani rok je novi izazov. Zajedno s projektantima, s nadzorom i investitorom možemo učiniti čuda.



– Samo pohvale graditeljima, vidljiv je napredak u odnosu na posljednju »inspekciju« prije nekoliko mjeseci. Veoma dobro se vidi struktura budućeg kampa. Drago mi je što se sada može procijeniti da će radovi biti zgotovljeni relativno brzo, u roku. Jer, osim što ćemo dobiti kamp iz bajke, počet će radovi na stadionu Kantrida – rekao je gradonačelnik Obersnel.



  Objasnio je Purić kako je lice zemlje izmijenjeno, pomaknuta je velika količina zemlje. Sada je tome kraj, ostalo je pedesetak tisuća kubika.


  – To moramo iskopati i nekamo odvesti – reći će Purić. I dodati da je iskopano 120.000 kubika zemlje, sagrađeni su svi potporni zidovi. Ponosno će Purić kazati kako su pratili dinamiku koju je diktirao investitor.


  Uglavnom svi zadovoljni. Gradonačelnik, jer su zaklada Damir Mišković i zaklada Social Sport oplemenili grad čudesnim objektom, HNK »Rijeka«, jer će dobiti svoj novi dom, GP Krk jer je dobio posao…


  Projekt je to od 12.000.000 eura! Do sada je, navodno, potrošeno 3.000.000. Sada počinju oni skuplji radovi. U trećoj fazi, nakon otvaranja, počet će gradnja hotela. Rujevica, odnosno Kamp »Rijeka snova«, bit će jedan mali nogometni grad.