Skupo plaćene slabosti

KOBNI PREOKRET Hrvatska jeftino ispustila teškom mukom stečeno vodstvo i napustila elitni razred Lige nacije

Marko Cvijanović

Luka Modrić i Tin Jedvaj/Foto REUTERS

Luka Modrić i Tin Jedvaj/Foto REUTERS

Treba biti pošten, Engleska je zaslužila pobjedu jer je u većem dijelu utakmice pokazala puno više od Hrvatske koja nije uspjela nadvladati evidentne slabosti u svojoj igri. Prema svemu prikazanom, ispada da se u 78. i 85. minuti uslijed pogodaka Lingarda i Kanea dogodilo očekivano



LONDON Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je u Londonu od Engleske (1:2) i napustila elitni razred u premijernom izdanju Lige nacija, u utakmici tijekom koje je jeftino ispustila teškom mukom stečeno vodstvo. Pritom treba biti pošten, Engleska je zaslužila pobjedu jer je u većem dijelu utakmice pokazala puno više od Hrvatske koja nije uspjela nadvladati evidentne slabosti u svojoj igri. Prema svemu prikazanom, ispada da se u 78. i 85. minuti uslijed pogodaka Lingarda i Kanea dogodilo očekivano, koliko god neobjašnjivo bilo gledati krive procjene i reakcije hrvatskih igrača poslije kobnih engleskih prekida, od kojih se onaj prvi dogodio iz “outa”!? U 57. minuti dogodio se pak jedini trenutak hrvatske nogometne genijalnosti na utakmici, u izvedbi Andreja Kramarića, koji je po šesnaestercu “valjao” engleske braniče prije negoli je maestralno pogodio paučinu u desnim rašljama nemoćnoga Pickforda. Premalo da bi Hrvatska popravila opći dojam.


Budući da je nogomet često nepredvidljiv, lako se moglo dogoditi da utakmica ode u sasvim drukćijem smjeru, Hrvatska je poslije vodećega Kramarićeva pogotka imala nekoliko obećavajućih kontri (60’, 61’, 76’) i dvije izgledne prilike poslije prekida (Vida, Brekalo 82’) iz kojih se, spletom okolnosti, nije dogodio drugi pogodak u Pickfordovoj mreži pa je engleski izbornik Gareth Southgate s više izgleda u završnoj fazi utakmice mogao preuzeti rizik do krajnjih granica. Hrabar pristup se isplatio, a adekvatne kadrovske alternative (Lingard, Alli, Sancho) zadržale ustaljene standarde. Hrvatska je jednako bila u podređenom položaju prije i poslije Kramarićeva bljeska i izoliranog slučaja u šesnaestercu Engleza.


Jedino pozitivno što se Hrvatskoj u prvome dijelu dogodilo jest rezultat. Engleska je u svim segmentima nadigrala “kockaste”, koji su patili kao rijetko kad u Dalićevom izborničkom mandatu. Englezi su se brzo oslobodili kompleksa momčadi koja ih je pobijedila u polufinalu Svjetskog prvenstva u Ruiji, Hrvatska u trećoj minuti nije iskoristila jedinu pravu priliku u prvome poluvremenu: Rebić je promašio praznu mrežu poslije nespretne reakcije domaćega vratara Pickforda. Hrvatska je uskoro “nestala” s terena, a Englezi počeli dominirati trkom, energijom, agresivnošću, posjedom…





Stadion Wembley. Gledatelja: 78.221. Sudac: Tasos Sidiropoulos (Grčka) 6. Strijelci: 0:1 Kramarić (57′), 1:1 Lingard (78’), 2:1 Kane (85’). Žuti kartoni: Barkley (Engleska), Brozović, Jedvaj, Lovren (Hrvatska).


ENGLESKA: Pickford 6, Walker 6, Gomez 6, Stones 6, Chilwell 6,5,  Rashford 7 (od 73’ Sancho -), Dier 6,5, Delph 6,5 (73’ Lingard 7), Sterling 7, Barkley 6 (od 62’ Alli 6,5), Kane 7,5.


HRVATSKA: L. Kalinić 6, Vrsaljko – (od 26’ Milić 5,5), Lovren 5,5, Vida 5, Jedvaj 5, Modrić 6, Brozović 5,5, Rebić 5,5 (od 46’ Brekalo 6), Vlašić 6 (od 78’ Rog -),  Perišić 5,5, Kramarić 7. 



Gareth Southgate uspio je u naumu, ostvario je prevlast na sredini terena, uspostavio kontrolu igre i (pre)često dovodio u neravnopravan položaj hrvatske braniče koji nisu imali nikakvih izgleda u igri “jedan na jedan” protiv puno bržih engleskih krilnih napadača (Sterling, Rashford). Budući da je, k tome, zadnja linija hrvatske momčadi neobjašnjivo griješila u postavljanju (Vida, Jedvaj), jasno je zašto su engleski reprezentativci u prvome poluvremenu imali pucački trening pred Kalinićevim vratima. Englezi su, kronološkim redom i nevjerojatnom lakoćom izlazili pred hrvatskoga vratara i promašivali moguće (Kane 16’, Rahford 22’, Chilwell 25’, Barkley 40’) i nemoguće (Sterling 11’, Kane 12’, 16’). Hrvatska je poslije prvih 45 minuta mogla žaliti samo za Vrsaljkovom ozljedom u ranoj fazi (26’) i nedostatkom hrabrosti glavnoga suca Sidiropoulosa koji je zažmirio na evidentan prekršaj Gomeza nad Kramarićem (38’) u engleskom šesnaestercu.