Karakter

Juričića i Mancea čeka veliki posao, a kod dovođenja novih igrača na jedan detalj moraju posebno paziti

Ivan Volarić

Ilustracija Silvano Ježina

Ilustracija Silvano Ježina

Četvorica, petorica prvotimaca ove će zime promijeniti sredinu što će, naravno, značiti i obiman posao na dovođenju igrača, s fokusom na one kojima na ljeto istječu ugovori. Ono o čemu »Rijekini« sportski direktori Juričić i Mance moraju posebno voditi računa jest karakter igrača



RIJEKA Zatišje pred buru. Tako bi se najkraće mogla opisati situacija na Rujevici neposredno nakon raspusta prve momčadi, a uoči blagdana i prvih dana zimskog prijelaznog roka, koji će, sukladno najavama, donijeti značajne promjene u kadru prvu momčadi »bijelih«. Iako za javnost nema puno toga konkretnoga, to ne znači da se u klupskim uredima na radi punom parom.


Predsjednik Damir Mišković i dopredsjednik Dean Šćulac više su fokusirani na pokušaj realizacije i oživotvorenja »Opatijske inicijative«, prepustili su rješavanje »tekuće problematike« sportskom direktoru Srećku Juričiću, odnosno njegovu zamjeniku Ivanu Manceu. Na »tapetu« je nekoliko aktualnosti, u prvom redu izvjestan transfer Marka Vešovića. Crnogorski reprezentativac prihvatio je ponudu varšavske »Legije« za razliku od »Rijeke«, koju je odbila prvu ponudu iz Poljske (500 tisuća eura odštete plus dio postotka od idućega transfera). Pregovori će se nastaviti i idućih dana, odgovorni klupski ljudi pokušavaju izvući maksimum iz onoga što se u ovom trenutku nudi. Moguće je da pregovore olakša ponuda sa zapada, navodno jednog prvoligaša iz Španjolske.


More ponuda


Osim »Vešota«, sigurno odlazi i Mario Gavranović (Dinamo), a vrlo vjerojatno će se s prvim danima siječnja na Rujevici suočiti s konkretnim ponudama za Josipa Eleza (Hannover?) i Josipa Mišića (Sporting Lisabon). Određeni interes postoji i za Domagoja Pavičića, te Leonarda Žutu (Serie A?). Podvuče li se crta, ispada da će četvorica, petorica prvotimaca ove zime promijeniti sredinu što će, naravno, značiti i obiman posao na dovođenju igrača. »Rijekini« sportski direktori morat će pronaći najmanje jednog prvog napadača (vjerojatno odlazi i Jelić…), stopera, desnog i lijevog beka, središnjeg veznog igrača… Obiman posao za zimski prijelazni rok koji tradicionalno ne ostavlja puno prostora za dovođenja igrača. Slobodni su uglavnom oni igrači koji jesenas nisu igrali, a oni koji su pod ugovorom – koštaju.




Morat će se se stoga na Rujevici fokusirati na one igrače kojima na ljeto ističu ugovori. Kao što je »Legija« pronašla Marka Vešovića.


Faktor X


Ono o čemu Juričić i Mance moraju posebno voditi računa jest karakter igrača. Ako se prošlosezonska šampionska »Rijeka« usporedi s nekim prijašnjim generacijama, onda vjerojatno ne djeluje na papiru toliko kvalitetnije recimo od momčadi koja je prije tri godine osvojila (Super)Kup i igrala Europsku ligu (Vargić – Tomečak, Samardžić, Lešković, Leovac – Jajalo, Cvijanović – Jugović, Moises, Sharbini – Kramarić). Zapravo, dojam je da je ona momčad imala puno širu lepezu kvalitetnih igrača. Međutim, nije imala ono nešto što bi je odvelo do naslova prvaka, »faktor X«, koji čini razliku od dobre do momčadi velikih pobjednika. »Rijeka« je prošloga ljeta izgubila Franka Andrijaševića i Stefana Ristovskog, dvije snažne ličnosti u svlačionici i na terenu čija energija je vukla ekipu prema uspjesima. Pored njih, u tom dijelu važnu ulogu imali su Marko Vešović i Mario Gavranović koji odlaze ove zime.


Neće biti lako nadoknaditi četiri tako jake osobnosti, igrača kojima nije svejedno kako će završiti međusobni trening ogled na pola igrališta, a kamoli službena utakmica.