Danas stiže ponuda iz Londona

Juričić tvrdi: Rijeci ide sav novac od Kramarićeva transfera u Chelsea!

Ivan Volarić

Kramariću ugovor na četiri i pol godine, Rijeci odmah četiri milijuna eura na ime odštete, dva ili tri na ljeto, ostalo kroz bonuse



RIJEKA » Ako ne dođe do nekog velikog preokreta, 29. prosinca 2014. godine bit će poseban datum u »Rijekinoj« klupskoj povijesti. Naime, danas se na Kantridi očekuje pismo namjere sa »Stamford Bridgea«, odnosno povijesna, rekordna ponuda za jednog igrača »Rijeke«, konkretnije ona »Chelseaja« za napadača Andreja Kramarića.


Cjelokupan iznos transfera mogao bi u konačnici dosegnuti devet milijuna eura. Londonski prvoligaš navodno je spreman ove zime platiti »Rijeci« četiri milijuna eura, još dva ili tri na ljeto, a sve ostalo ovisit će o Kramarićevu učinku. Vjerojatno i o tome hoće li, kada i koliko Andrej zaigrati u dresu »penzionera« jer, po svemu sudeći, najbolji strijelac Prve HNL neće ove zime pod Mourinhovu pasku već će kao i brojni talenti na »kaljenje«. Vjerojatno u nizozemski »Vitesse«. Upravo ta činjenica prije nekoliko tjedana bila je najveća prijetnja tom transferu. Igračev otac i savjetnik Joža Kramarić dobro zna da je malo igrača u posljednje vrijeme preko »Vitessea« izborilo povratak na »Stamford Bridgde«. Većina je završila na daljnjim posudbama, a to je zadnje što treba napadač u usponu koji je svojim konstantnim igrama u dresu »Rijeke« stekao i relativno siguran reprezentativni status. Opet, čini se da je u Kramarićevih prevagnuo unosan ugovor (milijun i pol eura po sezoni!?), pa i činjenicu da je bolje biti Mourinhu ispred nosa, nego negdje na zapećku Premier lige (Leicester City).


Svi zadovoljni


Ostanak na Kantridi do ljeta, čini se, Joža i Andrej nisu ozbiljno uzeli u obzir. Šteta, jer to bi možda bio dugoročno gledano najbolji potez za igračevu karijeru. Međutim, očito je teško bilo odoljeti mirisu milijuna i izazovu velike nogometne scene. Razumljivo…




   Cijela priča poprimila je ozbiljne konture prošle subote kada su na Kantridi boravili Vicenzo Cavaliere i Boško Balaban. Bivši direktor »Zagreba« i napadač »Rijeke«, menadžeri s »Chelseajevim« vjerodajnicama (cijeli posao na otok zatvara agencija Federica Pastorelija), izložili su Srećku Juričiću sve ono što bi danas trebalo biti pretočeno na papir.


   – Nema se tu što puno reći. Stvari su dosta jasne i definirane. »Rijeka« će u ponedjeljak dobiti pismenu ponudu »Chelseaja«! – tvrdi Balaban, nekadašnji golgeter »Rijeke«, čiji transfer iz »Dinama« u »Aston Villu« je svojevremeno dosegao iznos od sedam i pol milijuna eura. Kramarićev iz »Rijeke« u »Chelsea« će vjerojatno biti nešto niži ili, ovisno o okolnostima, u konačnici nešto viši.


   – Ne bih iznosio cifre, ali mogu reći da ponuda nije puno manja od one »Leicester Cityja« i da je u konačnici riječ o velikom iznosu. Bilo bi neozbiljno od mene iznositi detalje prije nego što se sve zajedno završi, međutim mislim da će svi biti zadovoljni. Očekujemo da će u idućih nekoliko dana transfer relizirati. »Rijeka« će dobiti službenu ponudu, a igrač zna svoje uvjete… – kazao je Balaban koji nije potvrdio, ali ni opovrgnuo informaciju da »Chelsea« namjerava Kramarića posuditi u »Vitesse«.


Službene konture


– To će se raspraviti nakon što Kramarić dođe u London na potpis ugovora od četiri i pol godine – kazao je Balaban čije riječi je uglavnom potvrdio i sportski direktor »Rijeke« Srećko Juričić prije nego što je krenuo u Dubai, gdje će dočekati Novu godinu u društvu predsjednika Damira Miškovića. I to je znak da je ovaj transfer praktički gotov. Operativni dio posla preuzet će danas na sebe zamjenik sportskog direktora Ivan Mance.


   – Informacija je točna, dakle danas očekujemo ponudu »Chelseaja«. Ako sve bude teklo kako smo planirali i razgovarali, onda možemo reći da je Kramarić blizu odlaska u »Chelsea«. Ali, pričekajmo još malo da sve zajedno dobije službene konture – govori tradicionalno oprezni Juričić i demantira najnovije napise iz zagrebačkog tiska o tome kako će se odšteta podijeliti u trokutu »Dinamo« (40 posto) – »Rijeka« (40 posto) – Kramarić (20 posto).


   – To nije točna informacija i ne znam otkud nekome takve informacije – uvjerava Juričić. – »Dinamo« ne polaže pravo na dio odštete od transfera Kramarića iz Rijeke.


Pojačanja


Isto je ne tako davno ustvrdio i predsjednik Damir Mišković koji je navodno puno prije nego što se naslućivalo da će se Kramarićev transfer iz »Rijeke« mjeriti u milijunima eura od Zdravka Mamića, odnosno »Dinama« otkupio u potpunosti sva prava na igrača i za to platio 700 tisuća eura. Riječ je o najvećem Miškovićevu ulaganju u jednog igrača koje će se itekako isplatiti. Desetostruko! Navodno će Londončani na sebe preuzeti i plaćanje onoga nužnog dijela koji pripada Kramarićevu matičnom klubu »Dinamu« temeljem FIFA-ine naknade za razvoj igrača. Postoji i nekoliko verzija po kojem će »Chelsea« isplatiti »Rijeci« onaj fiksni dio odštete.


   – Postoje razne varijante kroz koje se može taj iznos rasporediti, ali nismo još o tim detaljima razgovarali. Čekamo službenu ponudu, a nakon što je dobijemo razgovarati ćemo o modelima plaćanja – objasnio je Juričić i potvrdio da je u tijeku Leovčev transfer u »Dnjipro«, te da bi se time završila priča o odlascima ove zime.


   – Ako realiziramo ova dva transfera, onda možemo reći da je što se odlazaka tiče zimski prijelazni rok za nas gotov. Nije nam namjera ove zime napraviti velike promjene u momčadi i oslabiti ekipu. Želimo ostati jednako jaki i na proljeće, a ovo su normalni poslovni potezi koje bi svatko napravio kada bi se suočio s takvim ponudama.


   Radi se i na dolascima. Dovode se dva napadača, jedan veznjak, vjerojatno će se pokušati angažirati i lijevi bek u slučaju Leovčeva odlaska.


   – Radimo na dovođenju igrača, održavamo kontakte s nekim igračima koji bi mogli doći na mjesta koja će ostati upražnjenja – poručio je sportski direktor »bijelih«.