Sportski direktor "Rijeke"

Juričić optimističan: Nećemo izgubiti nijedan ogled s Dinamom u travnju

Orlando Rivetti

Naša momčad ima snagu i kvalitetu svladati Dinamo. U prvenstvu i Kupu! Dinamo je kvalitetnija ekipa, ali promatrajući igru Rijeke i Dinama u posljednje vrijeme, došli smo im veoma blizu – kaže Juričić



RIJEKA » Trinaest je sezona igrao u bijelom dresu. Bio je trener, sada je sportski direktor. Srećko Juričić, mozak Kantride kada je u pitanju struka. Spojio je više od 40 godina, sve generacije. Ušao je u Prvu ligu (1974.), kada je devetogodišnji Damir Mišković bio »ispod sata« s ocem Šimom. Osvojio dva Kupa Titova, igrao protiv Juventusa i Real Madrida… Blizu 700 nastupa. Sada u odijelu, prošao je 60., hendikepiran jer nema više uklizavanja, a nikada nije »protivnika« hvatao na galamu. Niti je kao trener trčao za sucima…


   U zimskom prijelaznom roku stigli su Balaj, Hristov, Tomasov, Radošević, Alex, Bradarić, Mišić… Teren je dao prve odgovore, kako ste zadovoljni?


   – Zadovoljan sam kako se igrači uklapaju u ekipu s obzirom na velik broj promjena. U vrlo kratkom razdoblju pohvatali su linije kretanja, uklopili se u karakter ekipe. Po meni sve to dobro izgleda. Naravno, Kek je dirigent.




   Naglasak je na napadačima, Balaju i Hristovu?


   – Svaki je tjedan druga priča. Dobri su ako zabiju dva gola, nisu dobri ako ostanu na suhom… Ne gledam tako. Za nama je tek devet utakmica, bilo bi neodgovorno donositi neki sud. Kvalitetni su.


Najbolja veza


Kramarić je otišao, Moisesa neće biti do kraja sezone zbog ozjede, promijenila je filozofija igre. Sada s klasičnim napadačem… I drugom špicom ?



Hrvatska – Norveška?   – Niko Kovač radi dobar posao s kvalitetnim igračima. Može daleko. Ali, valja ići korak po korak. Dobiti Norvešku neće biti lako. Nikada nisam bio euforičan, niti sam padao u depresiju. Francuska je daleko.


   – Ne gledam to tako. Doveli smo igrače koji se uklapaju u sustav. O Kramariću, Moisesu i Jajalu ne želim razmišljati. Novi su se aklimatizirali. Bit će boljih i lošijih predstava. Isto bi bilo da su ostali oni o kojima smo govorili. Sve ide po planu.    


   Pri kraju karijere igrali ste zadnjeg veznog. Sada ste za pozicije ispred obrane doveli Radoševića i Bradarića, te Mišića. Tu su Močinić i Cvijanović?


   – Imamo najbolju veznu liniju u HNL-u! Treba se profilirati, puno je utakmica, svi će imati prigodu zaigrati, pokazati što mogu, a mogu puno, dati svoj doprinos uspjesima Rijeke.


   Predsjednik Mišković je rekao da Rijeka neće plaćati masna obeštećenja, od pola milijuna eura, već dovoditi talente, stvarati…?


   – Od prvog je dana takva politika. Nikada nećemo trošiti više nego što imamo, ulaziti u dubioze. Imamo svoj način funkciniranja, definiran budžet za igrače. Što možemo i smijemo kupiti.


   Rijeka je u proljetnom nastavku osvojila deset bodova u sedam utakmica, koliko i Zadar. Ispred su Dinamo sa 17 i Lokomotiva s 13 bodova. Ispod očekivanja?


   – Forma se tijekom sezone diže i pada. Došli smo do toga da kažemo kako je Rijeka samo treća… Prije tri godine bili bismo sretni. Dobro, očekivanja su velika, kvaliteta dokazana i očekujemo više! Četiri neriješena rezultata nisu posljedica loše igre, nego stjecaj okolnosti.


  Suparnici ili suci?


   – Najprije suparnici. Dolazili bi na Kantridu sa željom da pobijede, sada imaju takav respekt prema Rijeci da ne izlaze iz bunkera. Isto je na gostovanjima. Domaćini su spremni i – brane se. Naši vratari su na posljednjim gostovanjima neocijenjeni. To je znak da smo jaka ekipa! Nije nebitan taj odnos suparnika prema Rijeci. I u gostima imamo veliku dominaciju, posjed lopte. Najbolji primjer je susret s Lokomotivom u Kranjčevićevoj. Nisu imali namjeru, niti su mogli preko sredine terena. Nedostaju nam ti bodovi.


   Stoperi Lešković i Mitrović te Samardžić, najbolji su par u HNL-u, »bekovi« Tomečak i Leovac reprezentativci?


   – Obrana nam je kvalitetna i moderna. Najbolja na našim prostorima. Tu ne treba zanemariti ulogu veznih igrača, koji odgovorno igraju fazu obrane. Radošević, Bradarić, Močinić, Cvijanović i Mišić su filter. Manje je izravnih udara na zadnju liniju.


Paklena serija


Rijeka ima Vargića, Tomečaka, Leovca, Sharbinija i Mitrovića u A selekciji, Radoševića i Mišića u mladoj, Vešovića u Crnoj Gori, Samardžića u Sloveniji…?


   – Zaboravili ste Balaja. A Hristov je bio do sada. Taj broj reprezentativaca je samo potvrda da smo odabrali prave igrače, ali još više da se dobro radi. Možemo biti ponosni da imamo toliko reprezentativaca.    


   I Močinić je u čekaonici?


   – Močinić je bio u Kovačevoj vrsti, pitanje je vremena kada će se vratiti.



Hrvatska je moćna, Rijeka je europski fenomen, hrvatski nogomet nije močvara kao što neki tvrde?   – Volio bih da bude malo više reda i mira. Malo više objektivnosti i stabilnosti kada je u pitanju reprezentacija. U HNL-u se godinama alimentira vatra teorije urote i zavjere. Ne vjerujemo u boljitak, hranimo se crnilom sipa. Sigurno da bi moglo biti puno bolje u HNL-u, ali zajedno bismo morali biti pametniji, razumniji i tolerantiji. Ključni je problem infrastruktura, kao temelj boljitka.


   Na veliku subotu, 4. travnja, počinje paklena serija, sedam utakmica u mjesec dana. Europski ritam?


   – Vraćamo se ritmu iz početka sezone. Mislim da je Rijeka spremna za non-stop nastupe, prvenstvo – kup. Osim toga, na programu su poslastice, tri utakmice s Dinamom. Pa s Hajdukom na Poljudu. Nema ljepše od punih stadiona.


   Rijeka mora pokazati koliko se približila Dinamu, igrački, naravno, a ne koliko se udaljila od Hajduka?


   – Ne bih se uspoređivao s Dinamom i Hajdukom. Zadovoljan sam trenutačnom situacijom, onim što smo stvorili do sada i putem kojim smo krenuli. Zadovoljan sam kvalitetom ekipe. Diže se Kekova momčad, postajemo sve superiorniji. Sve bliži smo Dinamu, kada me već povlačite za riječ. Samo tako moramo nastaviti raditi i raditi. S takvim igračima stići ćemo daleko.


   Tri utakmice s Dinamom, dvije u polufinalu Kupa. Prije 21 godinu kao trener vodili ste Rijeku koja je izgubila finale Kupa (1:0, 0:2) od Dinama trenera Blaževića i direktora Zdravka Mamića. Osvetili ste se prošle sezone kao sportski direktor.


   – Naša momčad ima snagu i kvalitetu svladati Dinamo. U prvenstvu i Kupu! Ako stavimo sve na vagu, Dinamo je kvalitetnija ekipa, učinit će sve da se ne ponovi prošla sezona. Promatrajući igru Rijeke i Dinama u posljednje vrijeme, došli smo im veoma blizu. U sve tri utakmica možemo ostvariti pozitivne rezultate!