Sportski direktor Rijeke

Juričić: Juve za Kramarića ne nudi puno manje od Leicester Cityja!

Ivan Volarić

Osim s Leicesterom, koji još nije otpao, razgovaramo oko Kramarića s još dvama klubovima. U pitanju su ozbiljne kombinacije, ali ništa još nije završeno. Juventus je jedna od dviju opcija – tvrdi Srećko Juričić



RIJEKA » Na Kantridi se istekom 2014. godine uglavnom zbrajaju pozitivni dojmovi nakon svega što je učinjeno u klubu i oko njega u proteklih 11 i pol mjeseci. Srećko Juričić nije izuzetak. Sportski direktor »bijelih« ima puno razloga za zadovoljstvo barem kada je riječ o rezultatima prve momčadi.


   – Naravno da sam zadovoljan s polusezonom, ali i cijelom godinom – govori Juričić. – Počeli smo jesenski dio polusezone osvajanjem Superkupa. Nakon toga smo vrlo uspješno odigrali kvalifikacije za skupine Europske lige gdje smo ostvarili bolje rezultate nego prošle godine. U prvenstvu smo drugi, relativno blizu »Dinamu«, a bježimo bodovno »Hajduku«. Prošli smo dalje i u Kupu, tako da polusezonu možemo ocjeniti kao vrlo uspješnu. Kada sagledamo cijelu godinu možemo reći da smo vrlo zadovoljni, a posebno s činjenicom da je forma momčadi bila na standardno visokoj razini. Događali su se porazi, ali sportska forma nam nije padala tijekom cijele godine.


   Osvojeno je u 2014. godini 75 posto bodova što je vrlo dobar prosjek?




   – Nije bilo padova, oscilacija u formi, igrama, a samim time i rezultatima. Igrači su držali koncentraciju na visini što znači da je stručni stožer odradio dobro posao.


Organizacijski iskorak


Izostanak oscilacija može se objasniti i činjenicom da je klub nakon dugo vremena osigurao kontinutet struke od sportskog direktora pa do trenera prve momčadi?


   – Sigurno da je taj kontinutet bitan i da je donio napredak u igri ekipe, te radu kluba. Tko god malo pozornije prati naše igre mogao je vidjeti razlike u igri u odnosu na prošlu sezonu. Linije kretanja su uigranije, ekipa zna što radi u određenim situacijama, dobri i lošim. Napredak sigurno postoji. I klub je sazrio, europske utakmice sada postaju normalna procedura – rutina. »Rijeka« je definitivno postala europski klub.


   Bili ste dijelom europske »Rijeke« početkom 80-tih godina. možete li usporediti ovo i tadašnje razdoblje?


   – Onda sam bio igrač i drugačije sam to promatrao. Gledao sam na to kroz igre, nisam sagledavao cjelokupan rad kluba. Čini mi se da smo sada u tom organizacijskom smislu korak ispred u onoga vremena što je normalno. S vremenom se promijenio odnos prema radu i sam rad. Sigurno da smo korak naprijed u odnosu na ta vremena. Kada smo igrali protiv »Reala« i »Juventusa« bilo je vidljivo da smo ravnoravni s njima. Prošle sezone kada smo nastupali u Europi bili smo u malo podređenom položaju dok smo ove sezone bili ravnopravni takmac svih klubovima. Recimo, da smo u tom sportskom dijelu došli na razinu gdje smo bili onda.


   Jeste li očekivali da će se tako brzo, u nepune tri godine, stići od borbe za ostanak u Prvoj HNL na prag europskog proljeća?


   – Kada na to gledam iz ove perspektive izgleda mi kao da je to došlo samo po sebi. Budući da smo svi u klubu sto posto unutra, sve to je išlo brže nego uobičajeno. Srećom imamo igrače koji su prepoznali situaciju, koji su profesionalci i prava grupa, te stručni stožer koji zna svoj posao i sve je to išlo svojim tijekom. A baš zbog tih njihovih kvaliteta to je išlo brže nego što smo mislili. Nismo prije dvije godine mogli pretpostaviti da ćemo tako brzo dosegnuti ovu europsku razinu.


Leicester aktualan


Osim po dobrim rezultatima prošla jesen pamtit će se i po afirmaciji niza igrača. Tijekom posljednje reprezentativne stanke je čak 11 igrača dobilo pozive u A selekcije Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine?


   – Kvalitetan rad stručnog stožera s ekipom, porast imidža kluba su rezultirali da imamo toliko reprezentativaca. Ponosan sam na to jer to pokazuje da su igrači koji su dovedni pravi, da je pogođeno s većinom njih. I sami znate da kada se puno igrača dovodi da ne mogu svi igrati, da se ne mogu svi nametnuti. Stvorili smo ekipu koja ima karakter i znanje, te koja je svjesna svojih kvaliteta i ambiciozna.


   Je li odbijena ponuda »Leicester Cityja« za Andreja Kramarića?


   – Nije odbijena. Ovih dana ćemo ponovo sjesti s njima i razgovarati. Najbitnije je da ako se ove zime nešto ostvari po pitanju Kramarićeva odlaska budemo svi zadovoljni. Dakle, i mi u klubu i on kao igrač. Ne želimo da bilo tko u tom transferu bude nezadovoljan onime što je učinjeno.


   Je li na klupsku adresu stigla još neka ponuda za Kramarića osim one »Leicestera«?


   – Osim s »Leicesterom« razgovaramo s još dvama klubovima. Ne bih o njihovim imenima. U svakom slučaju u pitanju su ozbiljne kombinacije, ali ništa još nije završeno.


Veliki interes


Jedan od ta dva kluba je »Juventus?«


   – To je sigurno jedna od te dvije realne opcije.


   Prema talijanskim izvorima »Rijeka« traži 12, »Juventus« nudi 6 milijuna eura odštete, a pregovori idu u smjeru da se pregovaračke strane nađu negdje na pola puta. Je li »Juventusova« ponuda puno slabija od one »Leicesterove«?


   – »Juventusova« ponuda je manja, ali ne puno manja od one koji su ponudili čelnici »Leicester Citya«. Ne bih o detaljima…


   Dio inozemnih klubova pratio je još neke igrače »Rijeke« poput Leovca ili Leškovića?


   – Prije svega moram reći da smo sjeli krajem polusezone u klubu i donijeli neke smjernice kojih ćemo se držati tijekom prijelaznog roka. Sigurno da ćemo ako neki igrač ode pokušat pronaći adekvatnu zamjenu. Znamo da nećemo pustiti da ode puno igrača, dakle mogu otići dvojica, maksimalno trojica igrača. Ne želimo promijeniti cijelu ekipu tijekom polusezone. Normalno da s obzirom na naše rezultate ove jeseni i brojne reprezentativce postoji interes za brojne naše igrače, a ne samo Kramarića. Vidjet ćemo kako će odvijati situacija s odlascima, a onda ćemo reagirati. Mi smo neovisno o odlascima mislili osvježiti ekipu s dvojicom igrača koji bi donijeli nešto više od onoga što imamo. Tražimo jednog veznog igrača i jednog napadača. Čak i da nitko ne ode mi bismo nastojali dovesti dva takva igrača. Naravno, u slučaju odlaska doveli bismo više igrača. Za neke druge igrače osim Kramarića nemamo još konkretnih, ali postoji ozbiljna kombinacija za još jednog našeg igrača. Ne mogu još reći o kome je riječ jer prijelazni rok još nije ni počeo.


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…