Ljetni prijelazni rok

Juričić: Ako dođu, razmotrit ćemo ponude Dinama za Leškovića i Leovca

Ivan Volarić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Pokušavamo biti objektivni i profesionalni. Ako dođe prava ponuda od Dinama, razmotrit ćemo je kao i svaku drugu. Ne želimo raditi razliku između klubova, ali do sada nije stigla ponuda – kaže Juričić



RIJEKA Srećko Juričić nije tragično doživio visoki poraz »bijelih« u Maksimiru na oproštaju od još jedne uspješne sezone. Tradicionalno smireni i staloženi sportski direktor »Rijeke« uvjerava da ta utakmica neće ni za milimetar pomjeriti stavove koji su zauzeti kada je govora o protekloj sezoni i momčadi koja je iznijela teret proljetnih dvoboja.


– Utakmica protiv »Dinama« sigurno nije promijenila neka naša razmišljanja i pogled na ekipu – tvrdi Juričić. – Uostalom, utakmica je bila nevažna u natjecateljskom smislu, bila je pitanje prestiža. Unatoč porazu naša procjena vrijednosti ove ekipe ostala je ista.


Ali, taj poraz može pomoći kod donošenja realnih procjena gdje je ova momčad u odnosu na jedinog rivala u HNL-u?




– Ne bih htio da se naše mišljenje o momčadi formira isključivo na temelju usporedbi s »Dinamom«. Ako ćemo uzeti u obzir neke statističke podatke te utakmice, onda ispada da nije to bilo tako loše kao što je pokazao konačan rezultat. Stvarno ne mislim da jedna utakmica treba promijeniti razmišljanje o igračima, ekipi i sezoni koja je iza nas.



Sportski direktor »Rijeke« doista kritički gleda na projekt druge momčad koji je započet prošloga ljeta.– Druga ekipa u ovoj prvoj godini nije poslužila onome što smo mislili – tumači Juričić. – Dakle, da mladim igračima predstavlja prijelaz prema prvoj momčadi. Za sljedeću sezonu više nam odgovara da ostanemo u Trećoj HNL nego da se ide u Drugu HNL jer će naši najkvalitetniji juniori moći odmah igrati, a neće se dogoditi kao ove sezone da dobiju malu minutažu. Dakle, igrat će najkvalitetniji juniori plus oni koji su završili juniorski staž. Osim toga, vraća se natjecanje u Prvoj HNL za juniore tako da ćemo imati dovoljno kvalitetnih natjecanja za naše mlade igrače.


Kramarićev transfer


Nesporna je činjenica da je »Rijeka« dobila samo jednu od sedam međusobnih utakmica s »Dinamom« ove sezone. To nešto pokazuje?


– »Dinamo« već godinama dominira u našoj ligi, deset godina je prvak i nitko ga još nije uspio ugroziti. Imaju kvalitetnu ekipu, ali i tu prednost da su jaki u svim nogometnim institucijama. Mi trebamo nastojati podizati razinu ekipe na način na koji možemo. Sigurno da se još ne možemo mjeriti s njima financijski, a sigurno je da će oni imati lošijih razdoblja koje ćemo nastojati iskoristiti. To se pokazalo krajem prošle sezone kada smo ih triput zaredom dobili. Sigurno da se to može ponoviti.


Poraz od »Dinama« ne može umanjiti pozitivne ocjene koje je momčad zaslužila za sve što je pružila ove sezone, unatoč tome što je izostao trofej?


– Bilo je toliko dobrih stvari ove sezone pa i trofeja. Nemojmo zaboraviti na Superkup do kojega smo došli u uvodu ove sezone. Da se taj trofej dogodio krajem ove sezone sigurno da bi ostavio dublji dojam. Osim toga, ponovo smo se plasirali u grupnu fazu Europske lige gdje smo ostvarili pobjede protiv velikih protivnika, gdje se igralo ravnopravno protiv pobjednika EL – »Seville«. Ostvaren je jedan od naših stalnih ciljeva, igranje u Europi i to daleko prije kraja prvenstva uz 25 bodova prednosti u odnosu na trećeplasiranu momčad. Osvojili smo 75 bodova što je rekordan učinak u povijesti kluba. Sve to su rezultati koji su značajni.


Dva velika »trofeja« su Kramarićev rekordan transfer u »Leicester City« i brojni reprezentativci?


– Prvi put imamo toliki broj reprezentativaca, što hrvatskih, što iz susjednih zemalja. Tu je i Kramarićev transfer, najveći u Hrvatskoj, a i riječkoj povijesti uopće. To pokazuje dobar rad našeg stručnog stožera, ali i kvalitetan odabir igrača. 


Trener Matjaž Kek postao je klupskim menadžerom što mijenja njegovu ulogu u ovom prijelaznom roku. Kako na to gleda sportski direktor »Rijeke«?– Mi smo tim potezom samo pokazali koliko cijenimo Matjaža Keka i ono što on radi. Željeli smo da on još aktivnije sudjeluje u dovođenju igrača jer ima dobru procjenu i zna što mu treba. Osim toga, on sada aktivnije gleda na rad omladinskog pogona i druge ekipe. I to je bitna razlika u odnosu na njegovo ranije funkcioniranje – rekao je Juričić.


Korektni odnosi


Koliko rekordan Kramarićev transfer olakšava ili otežava posao uoči nadolazećeg prijelaznog roka?


– Mislim da na ne otežava, već upravo suprotno, olakšava, jer smo sada cjenjeniji gdje god se pojavimo. Dobri nastupi u Europi, ali i u HNL-u dignuli su vrijednost »Rijeke« i ona polako dolazi na europsku mapu. Do prije godinu dana smo razgovarali o transferima od 200 do 500 tisuća eura, a sada razgovaramo o transferima od preko milijun eura. Kramarićev transfer daje nam nadu da bi mogli napraviti još velikih transfera.


Nije tajna, odbili ste u posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko višemilijunskih ponuda za vaše igrače?


– Istina. Kako smo došli u situaciju da nas se više vrednuje, mi to pokušavamo valorizirati i želja je da ako već radimo transfer da to onda bude pravi transfer.



Klupski kuloari nude priču o promjenama u školi nogometa. Da li će do njih doći i u kojem obliku?– Ako objektivno pogledamo, rezultati škole su vrlo dobri. Broj djece je vrlo velik. Naša stalna želja je da se što bolje radi i da do prve ekipe dolaze mladi igrači iz naše škole. I u tom dijelu planiramo napraviti neke promjene – kazao je sportski direktor »bijelih«.


Tomečak i Močinić jedini su igrači na čiju prodaju ne možete utjecati budući da imaju fiksne odštete u svojim ugovorima?


– I nama u klubu, ali i tim igračima cilj je postići što bolji transfer. Naravno da ne možemo na to utjecati, ali kako nastojimo održavati korektne odnose s igračima, u obostranom je interesu da transfer bude što bolji.


Tomečaku je ponuđen novi ugovor?


– S njim i njegovim predstavnicima su obavljeni razgovori. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija. Ako igrač dobije pravu ponudu sigurno će željeti otići u inozemstvo.


Je li gotova priča oko »Dinamova« interesa za Leškovića i Leovca?


– Pokušavamo biti objektivni i profesionalni. Ako dođe prava ponuda od »Dinama«, mi ćemo je razmotriti kao i svaku drugu. Ne želimo raditi razliku između klubova, ali do sada nije stigla ponuda iz Maksimira.


Kuloari su nedavno donijeli priču o dolasku Vlašića na Kantridu?


– Takva mogućnost do sada nije postojala. To su stvarno kuloarske priče.



Juričić je godinama radio na Bliskom istoku, u zemljama u kojima nisu tako rijetke slike da se momčad vodi iz predsjedničkih loža, odnosno da neki šeik izravno utječe na trenerove poteze što je učinio Zdravko Mamić svojem bratu Zoranu istekom ogleda s »Rijekom«. – Ta situacija me baš podsjetila na situacije u kojima bi se možda tako postavio neki šeik, ali ne bi se volio miješati u unutarnje stvari »Dinama« – govori Juričić i dodaje kako se nije nikada našao u koži Zorana Mamića. – Bilo je nagovještaja, ali nije bilo baš takvih situacija.


Bezjak i Kvržić


Doveden je za sada slovenski napadač Roman Bezjak, čini se da ne žurite s novim akvizicijama?


– Sada smo u drugačijoj situaciji nego što smo bili prethodnih godina. Kvalitetno smo pokriveni na svim pozicijama u ekipi, a želja nam je da taj sastav ostane na okupu i tako bismo prvi put došli u situaciju da imamo kontinuitet, dakle da nam jedna ekipa igra duže vrijeme zajedno. Do sada smo silom prilika morali mijenjati dosta. Nama je cilj da ekipa ima kontinutet igranja u domaćem prvenstvu i Europi. Ako uspijemo zadržati ovu momčad na okupu, onda bismo, uz one koje dolaze, dobili jednu doista snažnu ekipu za iduću sezonu. Doveli smo Bezjaka, igrača koji se dokazao u EL i Ligi prvaka. Time smo željeli dodatno ojačati napad iako tu nismo imali problem realizacije. Bile su to više priče nego stvarnost, uostalom čak smo bili efikasniji proljetos nego ranije. Vraća nam se vrlo vjerojatno Kvržić. Sigurno je i to da ćemo reagirati ako se na tržištu pojavi nama dostupan igrač za kojega smo sigurni da će dignuti kvalitetu na određenom mjestu u momčadi. Naravno da postoji mogućnost ponude koju ne bismo ni mi, a ni igrači, mogli odbiti. U tom slučaju ćemo reagirati. Upravo na tome sada radimo, dakle da imamo spremne alternative u slučaju nekih odlazaka.


Velika pojačanja trebali bi predstavljati zdravi i spremni Moises i Maleš?


– Ako se uspješno vrate njih dvojica, onda bismo iduće sezone imali stvarno jaku ekipu. Ne smijemo zaboraviti ni na suradnju sa »Spezijom«. Sigurno da moramo obratiti pažnju na naše igrače koji tamo igraju. Nastojat ćemo i nadalje tu suradnju održati na visokoj razini kao i do sada.


Da li će to utjecati na ciljeve ili oni ostaju isti?


– Naši ciljevi su dugoročni, dakle u prvom redu stvoriti stabilnu »Rijeku«. Da bismo to ostvarili moramo izgraditi kamp i stadion. Mi na Kantridi ne možemo napredovati u Europi. Dok ne izgradimo infrastrukturu ne možemo korigirati natjecateljske ciljeve. Oni, dakle, ostaju isti da igramo u Europi i da smo u vrhu hrvatskog nogometa. Sigurno da je želja ugroziti »Dinamo«, to smo željeli učiniti i ove sezone, ali to nije imperativ.