Kapetan Rijeke odlazi u Speziju

Josip Brezovec pustio suzu: Moje srce ostaje na Kantridi

Ivan Volarić

Kada prije kraja karijere počnem igrati nogomet iz ljubavi, onda ću se sigurno vratiti u Rijeku – rekao je Brezovec prije polaska u La Speziju



RIJEKA » Josip Brezovec priznao je da je u jednom trenutku pustio suze. Kako i ne bi! Vjerojatno bi u njegovoj situaciji teško suspregnuli emocije i puno čvršći tipovi od »Breze« koji je na terenu nemilosrdni borac, ali izvan terena plaha duša.



Josip Brezovec odletio je jučer ujutro privatnim zrakoplovom u pratnji Damira Miškovića za Genovu. U ranim poslijepodnevnim satima ponedjeljka predstavljen je novinarima i navijačima »Spezije«. Mišković je prije nego što je odletio u Italiju pokušao utješiti one navijače koji su teško primili Brezovčev odlazak.   – Ima svakakih razmišljanja oko Brezovčeva odlaska. Moje je da dečko ima 28 godina, da je dao puno za »Rijeku« i da je izrazio želju da pokuša nešto više zaraditi u Italiji i mi smo mu to omogućili. Neka zaradi, neka se proda, a onda jednoga dana vrati u »Rijeku« sigurno kao trener, a možda i kao igrač. Pošteno je odradio svoje u dresu »Rijeke« i mislim da je zaslužio šansu da se okuša u talijanskom nogometu – rekao je Mišković i podvukao crtu pod neočekivano prometni prijelazni rok na Kantridi.   – Iz Rijeke će dolaziti i odlaziti puno igrača jer je to potpuno normalno u svijetu nogometa. Sigurno da je teško kada igrači odlaze, ali bit cijelog prijelaznog roka ovoga ljeta je da se zadrže Močinić, Moises i Kramarić. Doveden je i Jajalo. Ruku na srce, teško bismo pronašli takve igrače na tržištu. Velika je stvar što smo ih uspjeli zadržati – rekao je predsjednik »bijelih«.   Trener Matjaž Kek nije lako primio neizbježan Brezovčev odlazak. Razum kaže da je to neizbježno, a srce da je izgubio bitnog igrača.   – Svaku momčad čini niz dijelova, niz kotačića, a mi smo u Brezovcu izgubili jedan dio koji je dobro funkcionirao. Ne govorim da je riječ o klasnom već o karakternom igraču, a znate da jako puno polažem na karakter igrača. I sigurno da ne mogu biti sretan kada ti se usred prvenstva dogodi odlazak takvog igrača. U posljednje vrijeme je velika fluktuacija igrača u momčadi, a to nikada nije dobro za trenera. Jedva čekam da završi prijelazni rok da se situacija smiri i da možemo početi normalno raditi – poručio je Kek.


U »civilu« ne bi ni mrava zgazio. Utakmica sa »Zadrom« će se, osim po šestici i lijepom nogometu, pamtiti po oproštaju navijača »Rijeke« od (do)kapetana momčadi Josipa Brezovca. Nakon dviju punih sezona provedenih na Kantridi, Brezovec odlazi na posudbu »Speziju«. Pošteno je odradio svoje u bijelom dresu, u posljednje vrijeme se prometnuo u jednog od najbitnijih igrača u momčadi i navijači su to nagradili skandirajući njegovo ime, tijekom i nakon utakmice. Posebno upečatljiv bio je trenutak kada je izlazio s terena, a svi ustali sa svojih mjesta i ispratili Brezu ovacijama. Posljednji igrač koji je ovako ispraćen s Kantride je njegov prethodnik u veznom redu – Damir Kreilach. Navijači »Rijeke« oduvijek su cijenili borce, igrače koji ne štede ni sebe ni protivnika.




   – Što da kažem osim da je ovo bio oproštaj iz snova – govorio je Brezovec. – Oduševljen sam, nikada se u svojem životu nisam ovako osjećao i doživio ovakve emocije. Zahvalio bih se svim navijačima što su mi ovo priuštili.


Financijska sigurnost


Navijači su u nekoliko navrata skandirali »Breza vrati se«, a veznjak iz Nedeljanca obećao da će ih poslušati.


   – Vratit ću se! Sto posto! Ma mogu garantirati da ću se vratiti i odigrati s posebnom ljubavlju još pokoju sezonu u dresu »Rijeke«. Sigurno! Idem u »Speziju« radi sebe, da se okušam u talijanskom nogometu. Igrao sam u »Rijeci« sa srcem i iako odlazim u Italiju, moje srce na neki način ostaje na Kantridi.


   Dio navijača teško je primio njegov odlazak smatrajući da je mogao ostati na Kantridi, odnosno da je predsjednik »bijelih« Damir Mišković, koji obnaša savjetničku funkciju u »Speziji«, mogao odabrati neki drugi način da pomogne talijanskom drugoligašu. Breza je ponudio svoje viđenje.


   – Želim se okušati u talijanskom nogometu, a moram voditi računa i o svojoj budućnosti. Ovo je prilika da se financijski osiguram. Ovo su trenuci u karijeri u kojima se osjećaji moraju staviti na stranu. Moram misliti na sebe. Kada preije kraja karijere počnem igrati nogomet iz ljubavi, onda ću se sigurno vratiti u »Rijeku«.


Rijeka će rasti


»Rijeku« je ostavio na drugom mjestu s bodom zaostatka od »Dinama« i u skupinama Europske lige.


   – Igrači u ovoj momčadi nisu fenomenalni već – vrhunski. Ova momčad će samo rasti i ići prema naprijed. Trener Kek je sve to vrhunski posložio. Bit će još vrhunskih rezultata.


   Brezovca u »Speziji« čeka puno neizvjesnija situacija, momčad Nenada Bjelice startala je porazom u novo prvenstvo.


   – Trebat će sigurno nešto vremena da se uklopim, ali vjerujem da će prilagodba brzo proći i da ćemo tamo napraviti odličan posao – zaključio je Brezovec.


   U dresu »Rijeke« odigrao je 76 službenih utakmica i postigao četiri pogotka. Osvojio je Kup Hrvatske i Superkup, dvaput se plasirao u skupine Europske lige. »Transfermarkt« mu priznaje 20 asistencija, sigurno ima koju više. Najviše će pored trke i srčanosti nedostajati njegovi prekidi koji su nerijetko bili pola gola…