Rijeka porazila Istru 1961 s 3:1

Jajalo i Kramarić minirali Pamićev bunker

Ivan Volarić

Zahvaljujući majstorskom dodavanju  Mate Jajala i vrhunskoj reakciji Andreja Kramarića nogometaši »Rijeke« stigli su rezultatskim preokretom do još jedne teškom mukom izborene pobjede



RIJEKA U 71. minuti susjedskog derbija Mato Jajalo je sjajnom dubinskom loptom pronašao Andreja Kramarića na vrhu kaznenog prostora. Uslijedio je školski primjer primanja i građenje lopte kraj čak dvojice suparničkih stopera (Gregov i Graf), te još jedna reakcija vrhunskog golgetera.


Napadač »Rijeke« ušao je u kazneni prostor, a onda poentirao kraj istrčalog vratara Drevena. Zahvaljujući majstorskom dodavanju  Mate Jajala i vrhunskoj reakciji Andreja Kramarića nogometaši »Rijeke« stigli su rezultatskim preokretom do još jedne teškom mukom izborene pobjede u susjedskom derbiju koji se nipočemu nije razlikovao od prethodnih.


A to bi značilo da je »Rijeka« dominirala utakmicom, stvarala brojne šanse, a gosti čekali u »bunkeru« da im se otvori prilika za poneku kontru. Jednu su iskoristili krajem prvoga poluvremena, uspjeli povesti, imali i jednu obećavajuću situaciju početkom nastavka za uvećati vodstvo, ali ipak u konačnici platili ceh svojem predefanzivnom načinu igre.




Riječanima se na kraju isplatila upornost i strpljenje. Uostalom, ne bi s obzirom na sve što se događalo pod stijenama bilo pošteno da je završilo drugačije!



RIJEKA 3Vargić – Tomečak 6,5 Lešković 6,5 Mitrović 7 Leovac 6,5 Jugović 6,5 (82′ Kvržić) – Cvijanović 6,5 Jajalo 8 Sharbini 6,5 (88′ Zlomislić) – Krstanović 5,5 (66′ Zec) 6,5 Kramarić 7,5 ISTRA 1961 1Dreven 7 Pavlović 5,5 (72′ Horvat)– Gregov 5,5 Graf 5,5 Tomić 6,5 (66′ Oliveira)– Woon 6 Ivančić 5,5 (56′ Pamić) 5,5 Obšivač 5,5 Blagojević 6 Heister 6 Radonjić 6 Strijelci: 0:1 Tomić (44′), 1:1 Jajalo (54′), 2:1 Kramarić (71′), 3:1 Zec (90′). Stadion Kantrida.Sudac: Bruno Marić (Daruvar) 7. Gledatelja:6.000.


U momčadi Matjaža Keka nije bilo puno iznenađenja. Zapravo, jedino iznenađenje je bio Miral Samardžić na klupi za pričuve gdje su mu društvo pravili još jedan oporavljenik Ivan Močinić i sisački joker Ermin Zec.


Sve ostalo bilo je lako predvidljivo. Trener »Rijeke« ionako najčešće domaće utakmice s uvjetno rečeno slabijim suparnicima započinje u rasporedu 4-4-2 s barem jednim ofenzivnim veznjakom na boku (Sharbini).


Igor Pamić je po svojem ustaljenom defanzivnom receptu izveo momčad u rasporedu 5-4-1 (stoper Vučko se ozljedio na zagrijavanju pa je umjesto njega ušao Tomić), sa čak petoricom igrača u zadnjoj liniji i četvoricom veznjaka iza jedinog napadača – Dejana Radonjića.


Pamićeva ideja bila je jasna: »ubiti« utakmicu i što duže održavati nulu na semaforu. Sve te njegove taktički zamisli držale su vodu u prvom redu zahvaljujući izuzetno raspoloženom vrataru Saši Drevenu koji se prometnuo u prvo ime prvoga poluvremena.


U 9. minuti gostujući vratar izašao je pobjednikom u izravnom sučeljavanju s Leovcem, koji je iskosa izašao ispred njega na dodavanje Sharbinija.


U 20. minuti Jugović je pronašao na vrhu kaznenog prostora Kramarića čiji snažan udarac je Dreven odbio, baš kao i prizeman udarac Sharbinija s vrha kaznenog prostora. Na nimalo bezazlene udarce Leovca (25′) i Kramarića (31′) Dreven nije mogao, a ispostavilo se ni morao reagirati jer su lopte prošle zamalo kraj gola.


»Rijeka« je u prvih 45 minuta stvorila tri dobre prilike i još barem tri poluprilike, a  gosti su poveli iz prvog i jednog udarca u okvir gola. Jajalo je u 44. minuti izgubio loptu (tražeći pritom prekršaj), na 30 metara od svojih vratiju.


Radonjić je povukao osvojenu loptu prema kaznenom prostoru, dodao do Ivančića čiji udarac iskosa se pretvorio u idealnu asistenciju na drugoj stativi za usamljenog Tomića kojemu nije bilo teško pogurnuti loptu u nebranjenu mrežu – 0:1.


Poravnanje je moglo uslijediti nepunu minutu kasnije, ali je Dreven još jednom maestralno reagirao izvukavši iz rašlji volej Mitrovića. Prethodno je slobodan udarac izveo Tomečak, a loptu zakratko iz svojega peterca izbacila pulska obrana.


Ohrabreni gosti u 48. minuti odjurili su u kontru koja im je mogla donijeti barem dobru priliku. Radonjić je vezao na sebe čak dvojicu riječkih braniča i držao loptu dok mu se nije pridružio Tomić.


Uslijedilo je točno dodavanje i Tomićevo loše primanje lopte na ulasku u kazneni prostor pa je Vargić relativno lako pokupio loptu. Dvije minute kasnije Drevenu je saveznik bila – greda.


 Jajalo je izveo skraćeni korner s lijeve strane, Kramarić natrčao na prizeman udarac, a lopta očešala gredu i otišla preko gola. Sreća je u 54. minuti konačno umjesto zeleno-crnog odjenula bijeli dres i pomogla Jajalu kod izjednačujućeg pogotka.


Veznjak »bijelih« uputio je s 18 metara ne toliko snažan prizeman udarac, no Graf je u pokušaju blokiranja skrenuo loptu i prevario vlastitog vratara – 1:1.


U 56. minuti mnogi na stadionu vidjeli su već novu loptu u gostujućoj mreži. Tomečak je utrčao iz drugog plana na ubačaj Kramarića i usamljen glavom poslao loptu kraj ukopanog Drevena i njegove lijeve vratnice.


U 59. minuti Riječani su uzalud tražili najstrožu kaznu nakon Krstanovićeva sraza u kaznenom prostoru s Gregovom, a minutu kasnije stasiti napadač nije stigao na Leovčev prizeman ubačaj na drugoj stativi.


»Rijekina« ofenziva na krilima publike je počela poprimati sve ozbiljnije konture. Kek je uvođenjem Zeca dodatno naglasio »Rijekin« pokušaj da dođe do vodstva.


U 69. minuti Tomečakov ubačaj pronašao je u buketu Kramarića čiji udarac glavom je Dreven uspio ukrotiti. Minutu kasnije ukazala se prilika gostima, Heister je pucao iskosa preko gola, a onda se u 71. minuti dogodilo logično.


»Rijeka« je povela, a Kantrida je eruptirala od radosti… U samom finišu pobjedu »bijelih« podebljao je Ermin Zec. Jajalo je izveo udarac iz kuta, a omaleni napadač kraj pulskih nebodera glavom od travnjaka matirao Drevena – 3:1. Prethodno je Radonjić promašio loptu…