Četvrta HNL

Jadran, Grobničan, Lošinj i Naprijed pucaju visoko

Denis Frančišković

U SVOM JATU – Dražen Pilčić / Snimio Damir ŠKOMRLJ / Nl arhiva

U SVOM JATU – Dražen Pilčić / Snimio Damir ŠKOMRLJ / Nl arhiva

Barem na papiru ili po izjavama struke, ali i rosteru igrača više je nego jasno da na vrh pucaju porečki »Jadran«, »Grobničan«, »Naprijed«, »Lošinj«... Jednako kao što je jasno da barem u riječkim okvirima »Orijent 1919« i »Lokomotiva«, novaci u ligi, žele prije svega osigurati ostanak



RIJEKA  Usporedo s trećeligašima danas svoju sezonu otvaraju i regionalni četvrtoligaši. Liga je to koja u kvarnerskim i istarskim okvirima uvijek budi posebnu draž i pozornost, a malo ličkog štiha ove će joj sezone dati i ekipa »Otočca«, novak u ligi, sa znanim senjskim strategom Tomislavom Lopcem.


Liga je u novom izdanju ostala bez jakih sastava »Krka« i »Opatije«, no podosta novih imena u struci, kao i stalna protočnost igrača među klubovima, garancija su još jedne izjednačene i zanimljive sezone. Favoriti? Barem na papiru ili po izjavama struke, ali i rosteru igrača više je nego jasno da na vrh pucaju porečki »Jadran«, »Grobničan«, »Naprijed«, »Lošinj«… Jednako kao što je jasno da barem u riječkim okvirima »Orijent 1919« i »Lokomotiva«, novaci u ligi, žele prije svega osigurati ostanak.


– Ekipa nam je 90 posto ostala na okupu, a dolazak Dražena Pilčića znači kvalitetu više – govori Dušan Gruevski, trener »Grobničana«. – Naravno, opet se želimo boriti za vrh. Pripreme smo odradili dobro, atmosfera je OK i dečki jedva čekaju početak. Igrači su željni dokazivanja i imamo prigodu za kontinuitet dobrih rezultata. Dobro je što će liga biti izjednačena, vjerujem i jako zanimljiva – kaže grobnički kormilar čija je momčad ostala bez Ciancija, Brdara i Šestana, ali je uz Pilčića jača za Juničića, Jovanovića, Kutiju… I povratnike Poropata i Sobotinčića.  

Razdijeljeni Lošinjani


»Halubjani« su dobru formu najavili kroz osvajanje jubilarnog 25. Memorijala Josip Pepi Mikuličić kada su u finalu s 5:1 svladali »Naprijed«. Momčad s Brnasa uvijek je respektabilan suparnik na koga se mora računati, ove sezone pod vodstvom Nenada Sušnja, spoj mladosti i iskustva (Štimac, Kovačlija, Mrvčić, Šanjug…). Momčad s Lonje predstavlja se s novim trenerom Marinom Mikcem i njegovim prvim asistentom Brankom Panićem na klupi koji će usporedo voditi i »Zamet«. Hreljani bi mogli dobiti i neočekivanu i jaku prinovu. Ivor Weitzer trenirao je u posljednje vrijeme na Lonji, zasad je bez kluba i otvoreno je pitanje hoće li zaigrati za »bijele« na startu sezone.




– Pomalo se uhodavam u rad koji je doista specifičan – kaže Elvis Brajković, novi trener »Lošinja« i nasljednik Dragana Tadića. – Treniramo na dvije lokacije, na otoku gdje radi osam, devet igrača te na Toreti gdje trenira riječka skupina od 13 igrača. To nam je popriličan problem… No, momčad nam je dobra, nadamo se svi dobrom plasmanu. Imperativa nemamo, ali želimo borbu za vrh.


Lošinjani su ostali bez Tuzlaka, Jerneića i Lazića, prinove su Malinić, Blašković, Cianci, Brdar i Inić. Snagu su pokazali u pripremama kada su u Opatiji odigrali 2:2 te slavili 0:3.


– Pokazali smo da se možemo nositi i protiv trećeligaša, a raduje ambicioznost igrača. Očekujemo dobru ligu, za mene je ovo nešto novo, ali izazovno – dodaje Brajković.


Ekipe s crikveničko-vinodolske rivijere svojevrstan su zaštitini znak lige, a njihovi međusobni ogledi uvijek dodatno podižu ozračje. No, posljednjih godina »pretplaćeni« su na borbu za sredinu ljestvice ili donji dom.


– Što reći? Ambicije su nam opet vezane uz sredinu, da izbjegnemo borbu za ostanak – potvrđuje Vito Butorac, trener »Vinodola«. – Prigodu će dobiti mladi, igrači iz naše škole… A tako idemo i prema smanjenju troškova. Pripreme? Nisam baš zadovljan, odaziv je bio vrlo skroman. Turističko smo mjesto, dečki rade, tako da će tu biti problema koje ćemo morati rješavati u hodu.


Crveni i lokosi


Novljanima su se pridružili Brusić i Ausilio, a otišao je Vukelić, dok će s terena izbivati i Uremović zbog odlaska na operaciju. Naglasak je na domaćem kadru i juniorima. Nešto slično čeka i »uskoke« pod vodstvom Marina Tomljanovića. Dabac je prestao s aktivnom karijerom, otišli su Pejanović, Krmpotić i Tomljanović, dok je prinova Peričić. Josip Vukelić na kormilu Kiraca povest će momčad podno Kotora u još jednu zahtjevnu sezonu, nadaju se bez borbe za ostanak. Bosansko-hercegovačke prinove Talić i Imamović bitno su popravile igru, jednako kao i »trenerska ruka« senjskog kormilara u znanoj momčadi (Srok, Kuna, Murica…).



Na kraju sezone 2015/16 MŽL NS Rijeka dati će se prigoda prvim dvjema momčadima da uđu u Treću HNL – Zapad, dok će ligu napustiti samo posljednjeplasirana momčad.Igrači rođeni 1. srpnja 1994. i mlađi imaju status igrača »zaštićenog godišta«. Glede rasporeda, četvrto kolo igrat će se u tjednu, točnije u utorak, 15. rujna.


»Crveni s Krimeje« i »lokosi« na istom su zadatku, borbe za ostanak. Momčad s Omladinskog pod vodstvom Tihomira Bašića u generalki je pobijedila »Klanu« (7:0), »orijentaši« su pružili otpor »Rijeci« u granicama mogućnosti. Novi trener Edo Flego na nezahvalnom je zadatku nakon što je Krimeju ljetos napustila cijela momčad i trener Denis Lopac u pripremama.


– Cilj je ostanak i stabilizacija momčadi, a daj Bože da uspijemo nešto više. Očekujem još pokoje pojačanje i kompletiranje momčadi. Želimo kroz dobar rad i disciplinu. Vremena za dodatnu selekciju nije bilo, cilj nam je zato konsolidirati se kroz prvenstvo te s mlađim igračima zaoštriti konkurenciju. Svjesni smo što nas čeka – zaključuje Flego.


Riječka »Lokomotiva« ima donekle slične ciljeve.


– Spremni smo i dobro popunjeni. Imamo malih problema oko ozljeda i sezonskog rada nekih igrača, ali to ćemo riješiti. Cilj nam je sačuvati ligaški status i primaknuti se što više sredini. Sve ostalo bit će velik uspjeh. Na startu »Buje«, momčad Dalibora Viškovića? Bitno je krenuti pozitivnim rezultatom kako bismo podigli samopouzdanje. Imamo kvalitetu i nikome neće biti lako s nama. Problem je što nemamo puno informacija o drugim momčadima – kaže Tihomir Bašić, trener »lokosa«.