Riječanin u Istri 1961

Ivica Ivušić: Rijeka je u mojem srcu, možda se opet sretnemo!

Ivan Volarić

Foto D. ŠTIFANIĆ

Foto D. ŠTIFANIĆ

Unuk legendarnog trenera »Halubjana« Fredija Pomora razvijao se daleko od očiju hrvatske javnosti i onda pomalo neočekivano osvanuo u redovima »Istre 1961«. Prije toga desetak utakmica dobio je na vratima »Prata« u Serie C



RIJEKA Susjedski derbi na Rujevici, osim strijelca jedinog pogotka Marina Tomasova, obilježio je i vratar Puljana Ivica Ivušić. Rođeni Riječanin, koji je sa 14 godina napustio nogometno školovanje na Kantridi (jedan od trenera bio mu je tim menadžer Rade Ljepojević) i otišao u redove milanskog »Intera«. »Rijeka« je zaradila simboličnu odštetu jer Ivušić nije bio cijelo vrijeme registriran za »bijele«. Jedno vrijeme nastupao je i za »Klanu«. Unuk legendarnog trenera »Halubjana« Fredija Pomora razvijao se daleko od očiju hrvatske javnosti i onda pomalo neočekivano osvanuo u redovima »Istre 1961«. Prije toga desetak utakmica dobio je na vratima »Prata« u Serie C. Direktor »Istre 1961« Riječanin Mario Rubeša ispravio je barem djelomično propust iz vremena dok je bio na Kantridi. Nekako je uspio očistiti Ivušićeve »papire« i nagovoriti ga da se vrati u Hrvatsku. Trener Robert Rubčić hrabro ga je gurnuo na vrata u konkurenciji darovitog Brkića (kažu da je prečesto ozlijeđen) i iskusnog Vanje Iveše, a Ivušić za sada sve vraća s kamatama. Na Rujevici je spasio svoju momčad od potopa!


– Znali smo kakva je »Rijeka« ekipa, znali smo da će biti teško i zahtjevno. Odigrali smo čvrsto, ali teško je igrati protiv ovakve »Rijeke«. Potrudio sam se biti na visini zadaće, međutim, unatoč tome nismo uspjeli izbjeći poraz – govori je 20-godišnji Ivušić, koji je bio posebno raspoložen na Rujevici. Je li to zbog domaćeg ambijenta i činjenice da je branio protiv svoje »Rijeke«?– Sigurno da je »Rijeka« bila dodatni motiv, ali ja u svakoj utakmici dajem svoj maksimum – dometnuo je Ivušić, iza kojega je višegodišnje školovanje u »Interovoj« nogometnoj školi. Talijanski klubovi oduvijek su bili poznati po tome da proizvode vrhunske vratare.

– Proveo sam u Italiji šest godina i jako puno mi je značilo trenirati i igrati u takvom klubu kao što je »Inter«. To je nešto što ti može donijeti samo plus u karijeri. Osim toga, sazrio sam i kao osoba. Povratak u Hrvatsku? Došla je ponuda iz »Istre 1961« i rekao sam sebi da je možda bolje čekati priliku u našoj Prvoj ligi nego braniti u Serie C. Mislim da nisam pogriješio.


Obično mladi vratari teško dobivaju priliku, no Ivušić je neočekivano brzo »istisnuo« Ivešu i Brkića, te se ustalio na vratima »zeleno-žutih«.




– Trener mi je dao priliku i mogu mu samo zahvaliti na tome. Mislim da je to plod mojega treninga gdje sam uvijek na maksimumu.


Vjerojatno kao rođeni Riječanin, kojemu je »Rijeka« matični klub, nije ravnodušan prema svemu onome što se događa na nogometnom Kvarneru posljednjih godina.


– Rijeka je moj grad, »Rijeka« je u mojem srcu. Nikada ne znaš što donosi budućnost… Možda nam se putevi opet spoje? Da, to ne bi bilo loše, dapače, bilo bi to OK – rekao je Ivušić.