Ofenziva od prve minute

Ivan Tomečak: Za finale ćemo morati zabiti najmanje dva gola

Ivan Volarić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Dinamo je jako ofenzivna momčad. Morat ćemo napasti da bismo nešto izvukli, ako se budemo branili, nećemo dobro proći. Treba ih stisnuti, pokušati zabiti gol i isprovocirati ih na taj način – tvrdi desni bek Riječana 



Gol i asistencija za veliki preokret u razmaku od stotinjak sekundi. Ivan Tomečak bio je igrač utakmice, »man of the match«, svojim potezima odlučio je pobjednika u 123. jadranskom derbiju koji je po svim pokazateljima trebao otići na stranu »Hajduka«, osim po činjenici da je »Rijeka« dala – gol više. Pobjeda nije sporna koliko sve ono što je prethodilo buđenju u finišu utakmice. »Bijeli« su odigrali netipičnu utakmicu, zakazali su na planu pristupa i igre, a onda se u dvije minute dignuli iz pepela i napravili rijetko viđeni preokret u trenucima kada su ih svi njihovi navijači već prežalili i negdje duboko u svojim mislima upisali prvi poraz u jadranskom derbiju nakon više od tri godine. 


   – Krenuli smo u dobro u utakmicu, imali smo u prvih desetak minuta posjed lopte, a onda smo u jednom trenutku jednostavno stali. Ne znamo vjerojatno ni sami što se dogodilo i kako su oni došli do nekoliko prilika. Prepustili smo im posjed lopte i kontrolu igre. Splićani su preuzeli konce igre u svoje ruke i došli do nekoliko prilika. Nisu sve iskoristili, ali stekli su rezultatsku prednost. U nastavku smo počeli nešto bolje igrati, ali nismo bili opasni po gol. Oni su imali bolje prilike. I onda smo prvi puta nešto odigrali i poravnali nakon čega se prelomilo. U dvije minute smo na našu sreću riješili utakmicu. Moramo biti realni i reći da je »Hajduk« stvorio dosta prilika i potpuno jasno je da ćemo, želimo li nešto napraviti protiv »Dinama« u srijedu, morati odigrati borbenije i koncentriranije. Morat ćemo ući puno kvalitetnije u svaki duel, nastojati pokupiti svaku odbijenu loptu. »Hajduk« je pogotovo u prvom poluvremenu dobio puno duela i odnio puno ničijih lopti i tako stalno stvarao pritisak. Na to su se nadovezale i neke naše pogreške, kratko vraćene lopte vrataru Vargiću…   

Splitski dišpet


Rekli ste nedavno jednu znakovitu rečenicu koja zvuči otprilike ovako: »teško se dodatno motivirati kada ne možeš ni gore ni dolje na ljestvici«. Jeste li zakazali u pristupu zbog nedovoljne motivacije i činjenice da je pred vama daleko bitniji ogled s »Dinamom«? 

  – Prije svega treba reći da je »Hajduk« bio dosta rastrčan. Imali su u svojim redovima dosta klinaca koji su prvi put nastupili i koji su samim time igrali iznad svojih mogućnosti. Sjećam se svojega prvoga prvoligaškog nastupa. Imao sam osjećaj da mogu protrčati kroz zid… Sigurno da su ti klinci dali dodatnu energiju momčadi, probudili su kod njih njihov poznat dišpet koji ih tjera naprijed kada su u lošoj situaciji. Mi smo ih možda malo podcijenili i nismo bili pravi u duelima. Ali, nismo sigurno mislima bili u utakmici s »Dinamom« jer svi znamo koliko našim navijačima, predsjedniku i svima u klubu znače jadranski derbiji. To je možda jedna od najvećih utakmica u sezoni, bez obzira na to koliko bodova »Hajduk« ima. Nismo bili dovoljno agresivni, prepustili su nam inicjativu i na kraju smo jedva izvukli živu glavu. 


  Može se na ovu pobjedu gledati i kao na nagradu za brojne kvalitetne partije ovoga proljeća u kojima spletom okolnosti niste uspjeli doći do punoga bodovnog plijena?


   – Nogomet negdje uzme, a negdje vrati… Vjerojatno nam je lopta ovoga puta vratila dio duga, ali ako budemo nastavili ovako igrati, onda će nam ponovo uzeti. Uostalom, baš protiv »Hajduka« u Dugopolju poništen nam je regularan gol za našu pobjedu 2:1.   

Kramarić


Iako nitko realan odavno već ne dovodi u pitanje izlazak na europsku scenu, lijep je osjećaj da ste do tog temeljnog cilja stigli sedam kola prije kraja prvenstva? 

  – To je jako bitno jer želja nam je našim navijačima pružiti što više atraktivnih utakmica u sezoni. Europa je imperativ koji je stavljen pred nas uoči sezone, Europa je nešto što donosi puno klubu, navijačima i svima nama, dodatni motiv svima skupa da idemo dalje zacrtanim putem. 


  Ušli ste u završnici sezone u pravu golgetersku formu i četvrtim ovosezonskim pogotkom nanovo probudili napadača u sebi?


   – Zabio sam dva kola zaredom… Bitno je da smo dobili, a ispalo je tako da sam ja bio strijelac. Tako se to poklopi. Ali, moram reći i da je Sharbinijeva lopta bila sjajna. 


  Možete se sada pohvaliti da ste ovoga proljeća postigli više pogodaka od svojega bivšeg suigrača i velikog prijatelja Andreja Kramarića?


   – Da! Ha, ha… Ali, nije još ništa gotovo. Imaju oni još sedam kola do kraja prvenstva. 


  I pred vama je jednaki broj utakmica, a pritom i najmanje jedna utakmica Kupa Hrvatske?


   – Istina, ali ako Kramarić uđe u pravu golgetersku formu, onda i sami znate kako će to izgledati. 


  Što kaže »Krama« na vaš poljudski pogodak?


   – Nije vidio gol, ali rekao je da će ga obavezno pogledati. Više smo pričali o njegovoj situaciji. Bilo bi super da ostanu u ligi. I za njega, jer sigurno da bi lakše došao do prave forme da prođe pripreme s momčadi. 


  Pogodak nade


Pred vama je ključni ogled proljeća, uzvratni susret polufinala Kupa s »Dinamom«? 

  – Zabili smo gol nade u Maksimiru. Poveli smo, a »Dinamo« je zasluženo preokrenuo. Moramo izvući pouke iz te utakmice. Moramo dati puno više nego u Maksimiru prije dva tjedna, ali i utakmici na Poljudu. »Dinamo« je ofenzivno posebno dobra momčad. Morat ćemo zabiti dva gola ili više ako mislimo proći u finale. 


  Mislite da jedan postignuti pogodak neće biti dostatan?


   – »Dinamo« je jako ofenzivna momčad. Morat ćemo napasti da bismo nešto izvukli, ako se budemo branili, nećemo dobro proći. Treba ih stisnuti, pokušati zabiti gol i isprovocirati ih na taj način. Ako budemo igrali onako kako možemo, sigurno da im nećemo dozvoliti da zagospodare na Kantridi i nametnu se svojim prepoznatljivim posjedom. Teško im je tada oduzeti loptu. Ako ih u tom dijelu osujetimo, onda imamo šanse. 


  Usporedite aktualne momčadi »Dinama« i »Rijeke« u odnosu na one koje su igrale prošlogodišnji finale?


   – Imaju neke karike koje su bile bolje tada, a neke su bolje sada… »Dinamu« su otišli Halilović i Brozović, stigli neki drugi igrači, nametnuo se Machado koji igra odlično. Što se nas tiče, činjenica je da je puno igrača otišlo, puno je došlo. Tražimo se kroz ovo proljeće, ali ova momčad ima kvalitetu i ako budemo koncentrirani i agresivni kao što smo bili u prvom dijelu sezone, onda možemo razveseliti naše navijače i proći dalje. 


  »Modri« su se kao rijetko kada veselili preokretu u Maksimiru što dokazuje da im je itekako stalo do duple krune ove sezone?


   – Vjerojatno smo ih dodatno motivirali kada smo im prošle sezone uzeli Kup, a onda i Superkup. To je kod njih izazvalo reakciju da daju još više u našim ogledima, a upravo to malo više je ono što mi moramo izvući iz sebe u srijedu. To je ono najbitnije i ono što će odlučiti o prolasku u finale, a na koncu i tome hoćemo li uspjeti ponovo osvojiti Kup Hrvatske. A to je najbitnije, jer kada završiš karijeru pamte se i broje jedino lijepe uspomene i trofeji – zaključio je jedini bivši igrač »Dinama« koji će ove srijede od 18.30 sati istrčati u bijelom dresu.