Vatrena raketa

Ivan Rakitić o ostanku među “kockastima”: ‘Lomio sam se, ali srce je odlučilo. Ne mogu još reći zbogom’

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



E, da. To je bila raketa. Školski volej iz nogometnih udženika. Balans tijela i osjećaj za loptu. Za udarac. Tup i… Lopta se od desne vratnice zarila u mrežu nemoćnoga Huga Llorisa. Na Wembleyju. U Londonu. U Engleskoj.


U kolijevci nogometa. Ivan Rakitić prošli je tjedan odigrao još jednu veliku utakmicu za “Barcelonu”, fantastičnim pogotkom usmjerio svojoj momčadi put do pobjede protiv “Tottenhama” u drugom kolu LIge prvaka. Nije trebalo proteći dugo vremena, pogodak Ivana Rakitića “Spursima” već je u četvrtak proglašem najljepšim golom kola Lige prvaka.


– To mi je sigurno jedan od najljepših golova u karijeri – reći će Ivan, koji je postigao nekoliko puno važnijih golova u svojoj karijeri. Možda ne toliko spektakularnih poput ovoga, ali svakako važnijih.




Jedan od njih je nedvojbeno onaj čuvenom Gianluigiju Buffonu protiv “Juventusa” u berlinskom finalu Lige prvaka 2015. godine kada je s “Barcom” postao europski prvak. Ima još.


Naravno, pogodak protiv “Argentine” na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Protiv prijatelja i suigrača, vjerojatno najvećeg svih vremena, Lionela Messija. I onda, naravno, pogoci s bijele točke u raspucavanju jedanaesteraca protiv Danske i Rusije. Hladnokrvno. Liderski. Kako i dolikuje najvećim igračima, a Rakitić to sigurno jest. Na identičan način. U malu mrežicu. To doista mogu najveći.


Uoči prvoga okupljanja reprezentacije, netom nakon što je Hrvatskoj dao prednost nad Švicarskom kod odabira svoje nogometne domovine, Ivan Rakitić odvažno je poručio novinarima: “Nisam izabrao Hrvatsku da bih sjedio na klupi. Došao sam u reprezentaciju igrati. To ću isto reći i hrvatskom izborniku Slavenu Biliću na prvom treningu.” I rekao mu je. Uopće nemojte sumnjati. Imao je samo devetnaest godina i gard iskusnika koji ne preza ni pred kim. Ni pred zločestim Švicarcima koji su mu zagorčavali život, zamjerajući mu što je odabrao Hrvatsku. Ni pred novim izazovima u svojoj karijeri nakon što je Basel zamijenio Gelsenkirchenom. Konkurencije se nije bojao ni u “Schalkeu”, gdje je, kad su ga pitali koji će broj na dresu, k’o iz topa ispalio: “Desetku, naravno!”, ni u reprezentaciji koja je vrvjela od klasnih veznih igrača.


Ivanov odvažni pristup uvijek je ostao isti. Zato i jest bio stožerni prvotimac vjerojatno najjače momčadi “Barcelone” svih vremena. S Messijem, Neymarom, Suarezom, Xavijem, Iniestom, Busquetsom, Piqueom… Zato i jest, uz Luku Modrića, bio ključni igrač hrvatske reprezentacije koja je na SP-u u Rusiji ostvarila epohalno dostignuće osvajanjem srebrne medalje. Zato i jest nedavno prelomio kad je na kušnji bila njegova budućnost u kockastom:


– Iskreno, jesam, lomio sam se, puno razmišljao, razgovarao s izbornikom Dalićem i još više sa suprugom. Na kraju sam shvatio da je želja za reprezentacijom bila jača od svega. Toliko je ta želja bila velika da je teško bilo reći zbogom. Srce je odlučilo.


To je Ivan Rakitić.


Želite li njegov reprezentativni dres s potpisom, pratite ovih dana portal Novog lista koji se pobrinuo u posebnoj nagradnoj igri darivati svoje vjerne čitatelje.