Novi izazovi

Ivan Rakitić igra nogomet karijere: ‘U čemu je tajna? Samo rad, rad i rad’

Marko Cvijanović

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U čemu je tajna? Ni u čemu posebnom. Kod mene je uvijek isto. Rad, rad i rad. Naravno, s godinama dolazi iskustvo, a i znate kako se kaže: dobrom igraču uvijek je lakše igrati u dobroj momčadi, a »Barcelona« je jedna od najboljih momčadi na svijetu – kaže Rakitić



Ivan Rakitić u petak je svjedočio doista rijetkoj pojavi. Snijegu u Barceloni! I temperaturama oko nule. Dan kasnije Celzijusi su otišli u drugu krajnost. Na posljednjem treningu uoči velikog derbija protitv »Atletica« bilo je čak – 17! Temperaturne razlike (ni)su utjecale na izdanje katalonske momčadi u velikom španjolskom derbiju, u borbi za naslov španjolskoga prvaka u ovom trenutku i većem od »El Clasica«. »Barcelona« je slavila 1:0 pogotkom Lionela Messija i odmaknula prvom madridskom pratitelju na osam bodova poslije 27 odigranih kola. Pogodak? Messijevski. Iz »slobodnjaka«. I 600. u bogatoj golgeterskoj kolekciji najboljega na svijetu svih vremena.


Ivan Rakitić odigrao je za »Barcu« svih devedeset minuta. Kako i dolikuje jednom od senatora u svlačionici. I opet bio među najboljima. Ovo je definitivno njegova sezona.


Devet trofeja


U utakmici protiv »Las Palmasa« minuloga četvrtka Ivan Rakitić upisao je 200. nastup za »Barcelonu«. U tek sedmoj utakmici ove sezone koju je počeo – na klupi. Hrvatski reprezentativac jedan je od najstandardnijih prvotimaca Valverdeove momčadi koja juriša prema trima trofejima, Rakitić ima najviše nastupa (42), više čak i od Messija (41). Veću minutažu od hrvatskoga veznjaka (3164) imaju samo Messi (3483), Suarez (3338) i Busquets (3271)! Na stranu brojke, Rakitićev doprinos igri momčadi puno je značajniji. U oba pravca. U četvrtoj sezoni na Camp Nou Ivan igra nogomet karijere.




– U čemu je tajna? Ni u čemu posebnom. Kod mene je uvijek isto. Rad, rad i rad. Naravno, s godinama dolazi iskustvo, a i znate kako se kaže: dobrom igraču uvijek je lakše igrati u dobroj momčadi, a »Barcelona« je jedna od najboljih momčadi na svijetu – kaže Ivan Rakitić, koji nije ni sanjao da će dosegnuti brojku 200 u rubrici nastupa za slavni katalonski klub kada je 1. srpnja 2014. godine službeno predstavljen kao novi igrač »Barcelone«. U međuvremenu je s Blaugranom osvojio devet trofeja i pritom upisao čak 153 pobjede. One najveće pamtit će cijeli život. Finale Lige prvaka 2015. godine u Berlinu protiv »Juventusa« (3:1) i onaj veličanstveni preokret protiv PSG-a (6:1) na Camp Nou. Ima i još jedna…



201 utakmica126 Primera38 Liga prvaka28 Kup kralja6 Španjolski Superkup1 Europski Superkup2 Klupsko SP153 pobjede 27 remija 21 poraz 9 trofeja1 titula prvakaEurope2 naslova prvakaŠpanjolske3 Kupa kralja1 španjolski Superkup1 europski Superkup1 titula SP klubova 30 golova21 Primera5 Liga prvaka4 Kup kralja


Ključni dio sezone


– Prva utakmica protiv moje »Seville« bila je posebno emotivna. U Sevilli je sve krenulo. A naravno da me obilježila ta utakmica finala Lige prvaka kad sam postigao prvi gol, a »Barcelona« napravila prvi korak prema tituli europskoga prvaka.


Bio je dio jedne od najboljih momčadi na svijetu svih vremena u kojoj su istodobno igrali Messi, Suarez i Neymar, danas u momčadi više nema Neymara s kojim je igra »Barce« izgubila dio vica, ali Valverde je svim igračima usadio odgovornu igru. I zato je danas »Barcelona« ozbiljnija nego ikad.


– Luis Enrique i Ernesto Valverde? Od Enriquea sam puno naučio o čitanju igre, Valverde je čovjek koji mi je od prvoga dana dao puno povjerenje. Zahvalan sam mu na tome – kaže Ivan, koji živi novi san. U četvrtoj sezoni želi ponoviti uspjeh iz premijerne na Camp Nou. Tri trofeja. Nije nemoguće. Ni najmanje.


– Na dobrom smo putu, ali sada dolazi onaj ključni dio sezone gdje se odlučuje o svemu. Vjerujem da možemo zadržati ovu formu i gurati dalje na svim frontovima – zaključio je Rakitić, kojega ugovor s Blaugranom veže do 30. lipnja 2021. Nije isključeno da će dočekati istek na Camp Nou. Uostalom, odštetna klauzula iznosi 125 milijuna eura.