Raketa postigao odlučujući gol

Ivan Rakitić: Raquel je sve znala…

Marko Cvijanović

Ivan Rakitić / Foto Reuters

Ivan Rakitić / Foto Reuters

Supruga mi je uoči utakmice rekla da će o pobjedniku odlučivati jednaesterci i da ću ja zabiti odlučujući gol, kaže Rakitić



NIŽNJI NOVGOROD Prije deset godina u Beču lopta je bila u njegovim nogama, ali… Nije se zadržala dovoljno dugo. Pas za Ivana Klasnića nije prošao. Hrvatski napadač koji je netom prije postigao gol za 1:0 u smiraju drugoga produžetka bio je u zaleđu… Ostalo je već sve toliko puta ponovljeno. Sentürkov izjednačujući pogodak, jedanaesterci, potoci suza…


I u nedjelju je lopta opet bila u nogama Ivana Rakitića. Ulog je i ovoga puta bio silno velik, ali Ivanova odgovornost puno veća. Meč-lopta. Bijela točka. Ivan Rakitić. I Kasper Schmeichel. Danski vratar nije pogodio stranu, mreža se zatresla, Ivan Rakitić odveo je Hrvatsku u četvrtfinale! I jedan od najvažnijih golova u karijeri proslavio raširenih ruku i mimike lica koja je govorila više od svega. Kao da je htio poručiti: »Je li ovo tako teško?«…


– To je, valjda, u nama. Da ne možemo sve jednostavno, da ne bude onako kako bismo željeli… Ova me utakmica jako podsjećala na onu protiv Turske na Europskom prvenstvu u Austriji 2008. godine. I tamo smo imali prolaz na dlanu, kao sad protiv Danske, Luka je imao penal u 116. minuti… Naravno, prvo što ti prođe kroz glavu je Beč. Ali, opet… Vjerovao sam. Na treningu uoči utakmice vježbali smo penale, a Subašić i Kalinić su bili fantastični na vratima. Bio sam uvjeren da će »Suba« skinuti barem jedan penal, ali tri… Svaka mu čast! – kaže Ivan Rakitić, koji je rado podijelio priču o nekim nadnaravnim sposobnostima supruge Raquel.




– Što mi je kroz glavu prolazilo kada sam stavljao loptu na bijelu točku? Samo sam razmišljao o onome što mi je supruga rekla uoči utakmice, da će o pobjedniku odlučivati jedanaesterci i da ću ja zabiti odlučujući gol.


Kao da ne želi da se Ivan brzo vrati kući…


– Voljela bi ona da se vratim već sutra, ali… Tako je, kako je. Razgovarali smo prije utakmice na Face Timeu i tijekom razgovora Raquel pita našu stariju kći, Altheu, koja 11. srpnja slavi peti rođendan: Althea, kad bi voljela da se tata vrati? Sutra ili drugi tjedan poslije rođendana? Althea je malo razmislila, a onda ovako rekla: Kad ga već toliko dugo nema, neka ostane još malo i dođe poslije rođendana, to znači da će mi donijeti puno više darova, ha, ha, ha… Dakle, ima još vremena, moram Althei ispuniti želju!


S obzirom na izražen dar predviđanja Ivanove supruge, naravno da sve u Hrvatskoj zanima što će Raquel reći uoči nedjeljne četvrtfinalne utakmice protiv Rusije u Sočiju.


– Vidjet ćemo, polako. Neka odspava malo, napuni baterije pa onda, ha, ha, ha… I nju je ova utakmica iscrpila, stalno smo bili na vezi, izmijenili jako puno poruka. Općenito, dobio sam milijun poruka, vidim da je sve ta utakmica jako potrošila, vjerujem i vas novinare… Kako neće, emocije su radile sto na sat. Nova predviđanja… Raquel je ionako već odavno prognozirala da ću se iz Rusije vratiti kasno.