Riječki veznjak u Puli

Ivan Močinić pred potpisom za Istru 1961?

Ivan Cerovac

Ivan Močinić/Foto Arhiva NL

Ivan Močinić/Foto Arhiva NL



PULA Premda u pulskom klubu to nisu željeli službeno potvrditi, ali niti opovrgnuti, sve ukazuje na to kako je Ivan Močinić na pragu dolaska u Istru 1961 u čijim bi redovima pokušao revitalizirati obećavajuću karijeru, usporenu zdravstvenim tegobama. Rođeni Riječanin, Močinić je za klub iz svog rodnog grada odigrao 112 utakmica u Prvoj HNL i kao 21-godišnjak se našao među 23 igrača koje je tadašnji hrvatski izbornik Niko Kovač želio povesti na Svjetsko prvenstvo u Brazil. No, odlasku na svjetsku smotru ispriječila se ozljeda skočnog zgloba, zbog koje je Močinić neposredno pred odlazak otpao sa spiska putnika.


Zbog te je ozljede preskočio i prvih 13 kola hrvatskog prvenstva, no potom se vratio u momčad, izborio za kapetansku traku i nakon utakmice u kojoj je Rijeka na otvaranju sezone 2016./2017. svladala Split u Parku mladeži, napustio Rujevicu te preselio u redove bečkog Rapida. Početak u novoj sredini bio je odličan te je Močinić za austrijski klub odigrao 24 utakmice (14 u prvenstvu, 2 u kupu, osam u Europi), posljednju 11. prosinca 2016. godine, a onda su krenuli problemi s koljenom koji su doveli do operacije. Uslijedila je dugotrajna rehabilitacija i u naredne dvije sezone odigrao je tek 11 utakmica za drugu momčad Rapida u nižoj austrijskoj ligi. Kako ga trener nije vidio u svojim planovima, ovog je ljeta odlučio raskinuti ugovor godinu dana prije njegovog isteka i vratiti se u Rijeku te tamo pokušati dostići razinu na kojoj je bio prije nego su krenuli zdravstveni problemi.


– Bili smo pred dogovorom da Močinić dođe na Krimeju i s nama odradi pripreme, ali na kraju je od toga odustao i radi individualno s osobnim trenerom, otkrio nam je Fausto Budicin, trener Orijenta 1919. – Shodno s time, ne mogu reći u kakvoj se natjecateljskoj formi nalazi nakon duge pauze koju je imao i koliko će mu vremena trebati da dostigne nekadašnju razinu, ali ono u što sam uvjeren je kako bi zdrav i spreman Močinić sigurno bio dobitak za Istru 1961. Riječ je o dobrom igraču i dobrom dečku s izraženim vrijednostima koje bi mu pomogle da se savršeno uklopi u pulsku sredinu.