Pripreme u Međugorju

Ištuk: Bit ćemo bolji i brži na proljeće, izbor igrača je dobar

Ivan Volarić

Zadovoljan sam! Na svim mjestima smo dobro popunjeni, pa čak i na mjestu stopera gdje smo prividno tanki s tri igrača za dva mjesta, ističe trener Rijeke.



RIJEKA - Nogometaši »Rijeke« jučer su otputovali s Kantride na dvanaestodnevne pripreme u Međugorje. Trener Ivo Ištuk u autobus je »ugurao« 26 igrača, 21 nogometaša pod ugovorom s »Rijekom«, trojac na probi (Zogović, Šćrbec i Tomić) i dvojicu juniora ulaznog godišta (Polić i Klapan). Prosjek godina kao da je u pitanju organizirano putovanje katoličke mladeži u poznato hercegovačko svetište i mjesto Gospina ukazanja – 22 godine!


Ištuk je uoči puta zadovoljno trljao ruke, ne zbog kratkorajnog povratka u svoje rodne krajeve već zbog kvalitetnih travnjaka i znanih suparnika koji očekuju njegovu momčad, ali i zbog odrađenog tijekom ovog prijelaznog roka.


– Zadovoljan sam! Na svim mjestima smo dobro popunjeni, pa čak i na mjestu stopera gdje smo prividno tanki s tri igrača za dva mjesta, ali u nekoj kranjoj nuždi uvijek se može Kreilach vratiti nazad i odigrati na mjestu stopera jednu utakmicu. Tako da smo i tu dobro popunjeni – govorio je Ištuk koji će » igrački roster« za proljeće zaključiti za koji dan kada donese odluku o trojcu na probi. Zapravo, o jednom od te trojice je već odlučio.


– Tomić ostaje ovdje u narednom periodu, barem do ljeta iz razloga što ima iskustva i godina da malo popunimo tu prazninu između mladih nogometaša koje imamo na raspolaganju. Kažu da se radi o igraču koji ima pas igru, koji može pomoći. Tu je, domaći, ne košta puno. Imamo još otvoreno jedno mjesto za vratara i jednog veznog igrača.  

 Bolje da igraju




Vratarsko mjesto mogao bi popuniti Crnogorac Bojan Zogović, a poziciju lijevoga veznog igrača Lovro Šćrbec.


– Sve informacije govore da je Šćrbec ono ono što nam treba. Lijevi vezni, lijeva noga, konkurirat će Salčinoviću na toj poziciji jer je tu ostao sam. U slučaju da se on pokaže da je taj imali bi solidnu konkurenciju i u veznoj liniji.


Bijelić, Jović i Burazor se vraćaju na posudbu u svoja jesenska odredišta, trećeligaše »Grobničan«, »Krk« i »Crikvenicu«.


– Pokazali su dosta, posebno Jović i Bijelić u onoj prvoj fazi priprema. Kasnije je Bijelić ima problema s leđima, stigao ga je umor. Dosta su napredovali i na njih se mora ozbiljno računati. Međutim, na pozicijama na kojima oni igraju procijenili smo da bi bilo bolje da negdje igraju nego da budu alternativa. Odnosno, procijenili smo da je bolje da je Tomić u 26 godini alternativa nego Jović ili Bijelić koji u tom slučaju ne imali utakmice. Pratit ćemo njihov razvoj u klubovima pa ćemo vidjeti mogu li konkurirati za ljeto.


Palibrkovim dolaskom osjetno se zaoštrila konkurencija u napadu.


– Jedino što nam gore visi je Sivonjić. Dobro radi, pokušava se vratiti, međutim ima određenih problema s petom. Vidjelo se u ovoj utakmici u Senju da je kvalitetan nogometaš, ali bitna je kod njega fizička sprema. U napadu smo dobili širinu, više ne zavisimo od nikoga. Imamo dosta širine, Čehiča, Mancea, Palibrka, Sivonjića, Miloša desno, Čulinu lijevo… Imamo dosta kombinacija, može se uvijek napraviti dobar izbor igrača.


Živulićev povratak


Ištuk je momčad uigravao u sustavu 4-3-3, odustao je dakle od sustava s tri polušpice i jednom klasičnom špicom.


– Polušpice ćemo izbaciti iz glava igrača i iz sustava igre. Imamo tri špice i tri vezna. I zdravo! U rasporedu 4-3-3 na treninzima izgledamo dobro, odlično, a za taj raspored smo tražili i dovodili igrače. Dobili smo dosta brzine, posebno u špici, ali i u sredini terena. Igrat ćemo na proljeće puno brže.


U Međugorju će naglasak u radu biti na dodatnom uigravanju, počinje i borba za pozicije u udarnoj postavi.


– Mi smo s uigravanjem krenuli već u Rijeci, a u Međugorju ćemo odigrati prve utakmice. U prve dvije utakmice protiv »Veleža« i »Željezničara« će svi dobiti po 45 minuta, a na turniru »Gojko Šušak« protiv »Širokog Brijega« u petak će oni koji se izbore za startnu poziciju dobiti više minutaže.



CRNOGORAC ZOGOVIĆ NA PROBIJedino iznenađenje na popisu putnika za Hercegovinu jest Crnogorac Bojan Zogović (22 godine). Riječ je o najavljenom trećem vrataru kojega je stručni stožer želio dovesti ne bi li dodatno zaoštrio konkurenciju  na toj poziciji, te omogućio eventualnu posudbu Dine Raspora u neki klub gdje će braniti (ukoliko ne dođe poziv Udinesea!). Vratar rođen u Beranima je prošle polusezone branio u drugoligašu  »Marsoniji« iz Slavonskog Broda, a prethodno u zrenjaninskom »Banatu«, »Radničkom« iz Sombora, te se kratko zadržao u »Vojvodini« i »Sutjesci«. O njegovu angažmanu odlučit će se kao kao i u Šćrbecovu slučaju u roku od nekoliko dana. STEPČIĆ OSTAO NA KANTRIDIIštuk je na Kantridi ostavio Valentina Stepčića.– Nije spreman za odigravanje utakmica nakon operacije, a budući da ćemo u Međugorju uglavnom igrati bolje je da ostane na Kantridi i trenira s juniorima, te se spremi do početka prvesntva – objasnio je trener »bijelih«.Osim Stepčića s momčadi nije otputovao Marko Simanović na kojega se ne računa, ali još nije raskinuo ugovor, dok su se branič Načinović i vratar Berković ponovo priključili treninzima juniora. U autobusu za Međugorje svoje mjesto bi našao i junior s profi-ugovorom Matej Mršić, ali ga već duže vremena muče problemi s koljenima zbog čega radi po posebnom programu. DANAS (15): RIJEKA – VELEŽRiječani su nakon osam sati puta i vremenskih neprilika (bura, snijeg…) stigli u Međugorje. Stali su prethodno na ručak u Zadru. »Bijele« je u Međugorju dočekalo brojno nogometno društvu, nogometaši »Osijeka«, »Željezničara«, »Cibalije« i U-15 ženska reprezentacija BiH. Riječani su smješteni u bungalovima sportskog centra »Circle«, gdje će svakodnevno trenirati (vlasnik Niko Dodik je napravio četiri terena), te danas odigrati prvu prijateljsku utakmicu protiv »Veleža« (15 sati). To će biti prva od najmanje šest utakmica koliko je trener Ištuk zacrtao tijekom boravka u Hercegovini.


Dogovorit ćemo i utakmice za one koji su u drugom planu, koji će tako dobiti priliku da se opet izbore za startnu postavu. Imamo 21 nogometaša koji direktno konkuriraju za prvu momčad skupa sa Živulićem koji je odlično odradio trening, koji je što se ozljede tiče OK. I to je jedan dobitak za nas u sredini terena gdje smo imali najviše upitnika. Tu su naravno i igrači na probi, te dva mlada igrača Polić i Klapan kojima je odlazak u Međugorje nagrada.


A po povratku iz Međugorja se očekuje drugačija »Rijeka« koja će na proljeće…


– Bit bolja, brža, a ja se nadam i jača! Vjerujem da ćemo napraviti pomak u igri – zaključio je trener »Rijeke«.


PUTNICI U MEĐUGORJERobert LisjakDino RasporAndro ŠvrljugaMarin GrujevićKristijan ČavalMario TadejevićNiko DatkovićAdam SušacIgor ČagaljMato MilošDamir ČehičIvan MočinićAlen DedićDamir KreilachFenan SalčinovićAlen MatovinaAntonini ČulinaIlija SivonjićArmando ManceDiego ŽivulićUroš PalibrkNA PROBILovro ŠćrbecŽeljko TomićBojan Zogović JUNIORIMihovil Jerolim KlapanDean PolićSTOŽERIvo Ištuk (trener), Danko Matrljan i Stjepan Ostojić (pomoćni treneri), Siniša Ćaleta (trener vratara), Boban Dangubić (liječnik), Bruno Greblički i Igor Pavačić (fizioterapeut), Rustem Gashi (ekonom).

PRIJELAZNI ROK


DOŠLI Adam Sušac (Varaždin)Uroš Palibrk (Milan/Viareggio)Damir Čehič (Bela Krajina) DOLAZEŽeljko Tomić (Krk)Lovro Šćrbec (Lokomotiva)Bojan Zogović (Marsonia) OTIŠLISandi Križman (Istra 1961)Neven Vukman (Taras)Dražen Pilčić (Grobničan)Alferez (Atlas/Atlante)Carlos Gutierrez (Atlas)Luis Delgadillo (Atlas)Denis Ljubović (?)Duje Baković (Baku) ODLAZEMarko Simanović (?)