Hrvatski izbornik zadovoljan

Igor Štimac: Neće me slomiti, ja sam tvrd orah

Marko Cvijanović

Neće nas slomiti, kad nisu na početku, neće ni sad. Ja sam tvrd orah, ali jesu i igrači. Oni su spremni poginuti za hrvatski dres i to su pokazali u Skoplju – kaže Štimac



SKOPLJE  Sudac Peter Rasmussen zadnji je put puhnuo u svoju zviždaljku, a hrvatski izbornik Igor Štimac trijumfalno proslavio najznačajniju pobjedu otkako je stao za kormilo »kockastih«. Šteta što je nekoliko trenutaka kasnije osmijeh na izbornikovu licu iskrivila gnjevna grimasa uslijed verbalnog okršaja s kapetanom Darijom Srnom, zbog kojega je poslije utakmice održan kratki razgovor u svlačionici skopskoga stadiona. Što je to Štimac rekao Srni i suigračima u svlačionici? 


  – Srni sam objasnio da to nisu svi, nego samo skupina huligana. Igrači su sad još čvršći i odlučniji, spremni poginuti za hrvatski dres. Razumljiv je bio bijes mojih igrača, stali su u zaštitu Sammira. Međutim, isto tako igrači moraju znati da je riječ o skupini huligana koja se smjestila na dijelu tribine s našim pravim navijačima! I zato sam tražio od igrača da budu veći od te skupine huligana, jer oni nisu ništa drugo nego obični huligani koji sramote Hrvatsku gdje god stignu! A one druge, naše prave navijače, trebalo je ići pozdraviti i to su igrači i napravili. Na kratkom sastanku poslije utakmice objasnio sam igračima da ih ne smije obuzeti euforija, u utorak nas u Osijeku po svemu sudeći čeka težak teren i neugodan suparnik, a pobjeda se nameće kao imperativ – kaže Štimac, koji zadovoljno trlja ruke poslije makedonskoga trijumfa. 


 Skupa pogreška


– Zadovoljan sam pobjedom, mi smo u Skoplje došli puni samopouzdanja i nismo izgubili smirenost kada smo primili taj prvi pogodak. Sve je išlo onako kako smo planirali. Nadam se da ćemo ovu skopsku pobjedu oplemeniti trijumfom nad Walesom, iako ne mislim da nas čeka lagan posao. Moramo pobijediti, upisati još tri boda i ostvariti cilj koji smo zacrtali uoči početka kvalifikacijskoga ciklusa. U tom slučaju imat ćemo deset bodova iz četiri utakmice i vrijedan remi na gostovanju protiv izravnoga suparnika.  




 U kojoj mjeri vas je poremetio prvi pogodak?


  – To je nešto na što ne možete računati. Napravili smo jednu pogrešku koja nas je koštala pogotka. Međutim, stekao sam dojam da je u početku te akcije makedonski igrač igrao rukom. Nije ni bitno, meni je najvažnije da u razdoblju poslije primljenoga pogotka nismo izgubili mirnoću i da smo nastavili igrati svoju igru. Na kraju utakmice smo imali nekoliko situacija da dotučemo protivnika, žao mi je što u rezultatskom smislu nismo uvjerljivije slavili. Možda je djelovalo da smo do Ćorlukinog pogotka djelovali bezidejno, ali plan je bio umrtviti igru i strpljivo tražiti priliku za završni udarac. Uza sve to, moram reći da su igrač tijekom cijele utakmice morali trpiti provociranja i uvrede makedonskih reprezentativaca, koji se baš nisu ponašali u granicama fair-playja. Da skratim, pripremali smo se danima na sve. I na rano vodstvo, ali i na rano primljeni gol, na igrača manje, o svemu smo razmišljali i uvijek je bio spreman plan B. Vidjelo se, uostalom, da je momčad dobro reagirala nakon primljenog gola, nismo izgubili glavu. A to je odlika velikih momčadi! 


 Rakitić je u kratkom razdoblju vašega izbornikovanja prošao put od dežurnog krivca do igrača koji odlučuje utakmice?


  – Ivan je odlično reagirao i u klubu i reprezentaciji, ovo je neki drugi Ivan koji je potreban ovoj reprezentaciji. Svojevrsna terapija je urodila plodom. 



Kako komentirate uvjerljivu pobjedu Belgije u Beogradu?  – Iskreno, priželjkivao sam remi u Beogradu, pobjeda stavlja Belgijance u najpovoljniji položaj jer naše utakmice sa Srbima bit će nešto sasvim drugo. No, kad smo mi koncentrirani, nas ne trebaju brinuti suparnici. Možemo svladati sve prepreke, što smo pokazali na vrućem terenu u Skoplju na kojem prije petka nismo nikad pobijedili. Valjda i to nešto govori. Ono najbolje od ove momčadi tek predstoji. 


 Novi pozivi


Je li Sammir ispunio vaša očekivanja?


  – Itekako, ali znao sam to, inače ga ne bih ni zvao u reprezentaciju. Mandžukić i Jelavić su se puno potrošili i uvođenjem Sammira smo htjeli dobiti još jednog brzog igrač u veznom redu koji može stvoriti dobru šansu, dati pravu okomitu loptu. Uz to, moram reći još nešto. Mandžukić i Jelavić jesu najbolji europski napadački tandem u ovom trenutku, ali kao tandem oni su identični igrači. Oni sve golove zabijaju iz kaznenog prostora, većinom iz zone sedam metara od protivničkih vrata. Za takve igrače nam trebaju proboji po krilu i dobri centaršutevi, prizemni ili visoki. Kad igramo s takva dva igrača, onda smo malo hendikepirani jer njih dvojica nisu igrači polja, oni ne dođu u igru. Kad s dva krilna i dva središnja vezna igrača igraš protiv protivnika koji igra s pet veznih igrača, možemo doći u probleme. Budući da su Rakitić i Perišić odradili fantastičan posao na svojim pozicijama i zgusnuli sredinu, a kad smo imali loptu raširili igru, stvorili smo povoljne preduvjete u polju. Ponavljam, šteta što do kraja nismo realizirali još poneku priliku i slavili uvjerljivije. Pred kraj utakmice smo u nekoliko navrata došli u stopostotne prilike debelo u protivničkom šesnaestercu.  


 Protiv Walesa neće biti Srne i Vukojevića?


  – Imamo Vidu, Badelja i mnogo drugih kvalitetnih zamjena na tim pozicijama i to ne bi trebao biti preveliki problem. Pozvat ćemo još neke igrače koji su i ranije bili u kadru tako da ćemo spremni dočekati idućeg protivnika. Ponosan sam na igrače i cijelu svlačionicu. U Hrvatskoj proživljavamo neviđenu torturu, a nekima će valjda doći iz guzice u glavu, pa će početi navijati za Hrvatsku, a ne protiv Hrvatske. Svi igrači koji imaju kvalitetu su dobrodošli i moramo biti sretni da žele igrati za Hrvatsku. No, neće nas slomiti, kad nisu na početku, neće ni sad. Ja sam tvrd orah, ali jesi i igrači. Oni su spremi poginuti za hrvatski dres i to su pokazali u Skoplju.



Hrvatska nogometna selekcija je u subotu poslijepodne odradila i prvi trening, na osječkom Jugu II, na popularnoj Bikari, odnosno sportskom centru Ante Gotovina. Ondje ih je, uz brojne navijače, dočekao i predsjednik domaćina NK Metalac Boro Ivković. S tamburašima. Što je bila prilika da i izbornik Igor Štimac zapjeva »Lijepa li si«, evidentno dobro raspoložen budući da su mu na Metalcu transparentima izrazili podršku. (A. S.)



Navijači hrvatske nogometne reprezentacije koji se nađu na stadionu Gradski vrt u Osijeku u utorak na utakmici protiv Walesa navodno će u 15. minuti utakmice skinuti transparente kako bi ukazali na vlastito nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom nogometu. No, jednako tako se ne očekuje bilo kakav bojkot. (A. S.)



Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je u Osijeku posjetila Dom za nezbrinutu djecu »Klasje«, što je, razumije se, izmamilo brojne osmjehe i veselje na lica klinaca. U sklopu drugih nastupnih obveza u Osijeku, danas će predstavnike HNS-a primiti osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, s njim i župan Osiječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić. (A. S.) 



Dragi čitatelji, dok dođete pogledom do druge rečenice teksta, ulaznica za Gradski vrt, za kvalifikacijsku nogometnu utakmicu između Hrvatske i Walesa (utorak, 20 sati) možda više neće biti. Jučer ih je, a nekoliko sati poslije pobjede Hrvatske u Makedoniji, ostalo praktički nekoliko komada, »za na prste nabrojati«, tako da se u utorak očekuje rasprodan i ispunjen stadion u Osijeku, odnosno 15.000 gledatelja.   – Nikada u povijesti naše nogometne selekcije stadion nije rasprodan u tako malo vremena – kazao je HNS-ov povjerenik za ulaznice Nikša Martinac. (A. S.)