Europska liga

Igor Budan secirao igru AC Milana i ponudio svoj recept za uspjeh

Marko Cvijanović

Leonardo Bonucci / Reuters

Leonardo Bonucci / Reuters

Igrač više u veznom redu će dobro doći, a ja bih se osobno opredijelio na mlađe, brže i okretnije napadače koji se mogu ubaciti iza Bonuccija. Koliko god Bonucci bio veliko ime, nema brzinu i tu se može nešto napraviti – savjetuje Igor Budan



RIJEKA »Novi list« je »pokvario« nedjeljni obiteljski ručak Igora Budana u njegovu domu u Bergamu. Dobro, ne baš u potpunosti, ali nije to bilo to s obzirom na zadatak skautiranja igre »Milana«, protivnika »Rijeke« u drugom kolu Europske lige, koji je u Genovi doživio poraz od »Sampdorije« (0:2).


Nije Igor imao težak zadatak s obzirom da već izvjesno vrijeme itekako prati nogometna zbivanja na »čizmi«. Što to, dakle, Budan ima reći o igri »rossonera«?


– »Milan« koristi tri sustava igre, 4-3-3 u kojem je igrao prošle sezone, a koji zna biti na snazi i ove s obzirom na raskošni napadački potencijal, ali Montella se zna opredijeliti za još dva sustava, 4-3-1-2 ili 3-5-2 u kojem je igrao i protiv »Sampdorije«. Zapravo, u Genovi je to bila podvarijanta tog sustava, recimo 3-5-1-1 s nešto povučenijim Susom i najisturenijim Kalinićem – kaže Igor Budan, koji posebno apostrofira značaj za momčad »režisera« Lucasa Biglije.


Novi sustav




– O Bigliji u velikoj mjeri ovisi igra »Milana«, on daje ritam njegove igre i besprijekoran je u taktičkom smislu kada momčad nije u posjedu lopte. Bonaventura, Suso i Calhanoglu tri su igrača koja donose kvalitetu više u središnjici i pogotovo su nezgodni, jer stalno teže igrati između protivničkih linija, a sva trojica imaju dobar završni pas. O kvaliteti trojice napadača »Milana« ne treba trošiti puno riječi, Kalinić, Andre Silva i Cutrone dokazana su klasa. Još bih spomenuo jedno ime, riječ je o Kessieu, kojega poznajem još iz »Atalante«. Može igrati u svim sustavima igre koje preferira Montella, uglavnom po desnoj strani. Kessie dominira svojim sjajnim energetskim kapacitetima, on je baš »životinja«, sjajno je tjelesno pripremljen.


Poslije još jednog poraza u kratkom razdoblju najveće kritike s razlogom trpi obrana »crveno-crnih« na čelu s Leonardom Bonuccijem, zbog kojega je Montella i mijenjao sustav s četvoricom igrača u zadnjoj liniji.


– »Milan« u zadnjoj liniji ima igrače koji znaju kvalitetno iznijeti loptu, Bonucci, Romagnoli i Musacchio su tehnički vrlo dobri, ali vidljivo je da još uvijek nisu uigrani, a to se pogotovo osjetilo u nekim utakmicama kad se Montella opredijelio za obranu s četiri igrača. Sva trojica nemaju osobitu agresivnost, ali odlično čitaju igru. Ricardo Rodriguez donosi kvalitetu na lijevoj strani, ima odličan centaršut i udarac. Većina »Milanovih« napada dolazi iz njegove zone. Ponajviše zahvaljujući njemu i Calhanogluu, »Milan« je jako opasan iz prekida.Koliko god »Milan« bio favorit s obzirom na golemu razliku u kvaliteti dviju momčadi koje će u četvrtak odmjeriti snage na San Siru, Budan smatra da »Rijeka« nije bez izgleda. Dapače.

Velika očekivanja


– »Milan« zna biti u problemima kad ih protivnik čeka u čvrstom bloku, vjerujem da su se Matjaž Kek i njegovo stožer nagledali utakmica »rossonera« i da će u tom smjeru pripremiti utakmicu. Vincenzo Montella ima taj problem što su očekivanja javnosti velika s obzirom na ogromna ulaganja u momčad tijekom protekloga prijelaznoga roka. Ljudi valjda misle da će »Milan« preko noći postati »Juventus«, što je nemoguće. Pred Montellom je još jako puno posla, »Milan« bez daljnjega ima jako dobru momčad, ali nema vanserijske igrače da bi preko noći dostigli razinu »Juventusa«. Ako »Rijeka« pogodi taktiku i ako bude dobro stajala na terenu, vjerujem da može u četvrtak parirati »Milanu«.


Kad je u pitanju jučerašnja utakmica protiv »Sampdorije«, Kek neće dobiti puno odgovora. Iz jednostavnog razloga što je »Milan« potpuno podbacio.


– Vidjela se doza nonšalancije u igri nekih »Milanovih« igrača, ali treba znati i to da je »Sampdoria« jako dobra momčad koja ima glavu i rep. »Milan« je igrao u sustavu 3-5-1-1 u kojem je Suso igrao iza najisturenijeg Kalinića. Ja ga ne vidim toliko na toj poziciji, korisniji mi je na ofenzivnim pozicijama na desnoj strani, ali to je moje osobno mišljenje. Bude li »Milan« igrao u sustavu kao i protiv »Sampdorije«, bolja je varijanta da »Rijeka« igra s trojicom veznih igrača, recimo u sustavu 4-3-3 koji će u obrambenoj fazi vjerojatno prijeći u 4-5-1. Igrač više u veznom redu će u svakom slučaju dobro doći, a ja bih se osobno opredijelio na mlađe, brže i okretnije napadače koji se mogu ubaciti za leđima Bonuccija. Koliko god Bonucci bio veliko ime, nema brzinu i tu se može nešto napraviti. Ponavljam, »Rijeka« treba biti oprezna, čekati i tražiti priliku iz kontre i polukontre. San Siro će biti dovoljan motiv igračima, u to sam siguran.