Danas ždrijeb

Ide li Hrvatska na Francusku ili Švedsku?

P. N.

Uzimajući u obzir trenutačno stanje u kojem se nalazi poljuljana hrvatska momčad, nitko ne može jamčiti da će  eliminirati Island, kamoli Francusku ili Švedsku. Olakotna okolnost tiče se činjenice da hrvatski reprezentativci nisu zaboravili igrati nogomet



RIJEKA  Hrvatska nogometna reprezentacija danas će saznati protivnika u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Brazilu. Točno u 14 sati u Zürichu počinje ždrijeb kojim će rukovoditi predsjednik FIFA-ine natjecateljske komisije Gordon Savic uz pomoć dugogodišnjega švicarskoga reprezentativca Alexandera Freija, uoči kojega hrvatska nogometna javnost opravdano strepi.


U prvom redu zbog loših igara i rezultata »kockastih« u posljednjem razdoblju, zbog kojih će Hrvatsku u Brazil pokušati odvesti novi izbornik Niko Kovač. Njegov prethodnik Igor Štimac izgubio je povjerenje čelnika HNS-a poslije sramornoga izdanja momčadi u zadnjoj utakmici osnovnog dijela kvalifikacija protiv Škotske. Uoči odlaska u Glasgow samouvjereni Štimac zajamčio je plasman na Svjetsko prvenstvo i u dodatnim kvalifikacijama nadmeno poželio Francusku!? Valja vjerovati da se Štimčeva želja ipak neće ostvariti.


Opasni tricolori


Uzimajući u obzir trenutačno stanje u kojem se nalazi poljuljana hrvatska momčad, nitko ne može jamčiti da će eliminirati Island, kamoli Francusku. Olakotna okolnost tiče se činjenice da hrvatski reprezentativci nisu zaboravili igrati nogomet, o čemu svjedoče vijesti iz liga širom Europe po pitanju njihova gologeterskog nadahnuća (Srna, Kranjčar, Mandžukić, Lovren). Budući da  hrvatski igrači u dresu nacionalne momčadi u zadnje vrijeme nisu ni približno tako nadahnuti kao u svojim klubovima, valja se uzdati u povoljan ishod današnjeg ždrijeba.





Parovi dodatnih kvalifikacija saznat će se izvlačenjem kuglica iz dvaju bubanja. U prvom će biti nositelji sukladno trenutnom položaju na FIFA-inoj ljestvici: Portugal (14), Grčka (15), Hrvatska (18) i Ukrajina (20), a u drugom slabije rangirane drugoplasirane reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici: Francuska (21), Švedska (25), Rumunjska (29) i Island (46). Najprije se izvlači jedna reprezentacija iz prvog, a onda iz drugog bubnja.


Obje kuglice se potom prebacuju u treći bubanj. Iz trećeg bubnja izvlače se kuglice koje određuju domaćinstvo u prvoj i drugoj utakmici dodatnih kvalifikacija. Reprezentacija koja prva bude izvučena u tom dodatnom bubnju prvu će utakmicu igrati na domaćem terenu. Utakmice su na rasporedu 15. i 19. studenoga.



Ždrijeb će biti povoljan izbjegne li Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama Francusku i Švedsku. Kad su u pitanju Francuzi, podjednako su opasni s igračkog i »logističkog« stajališta. S te strane jednaka prijetnja »tricolora« su predsjednik UEFA-e Michel Platini i najbolji igrač Franck Ribery. Uostalom, francuska je momčad značajno »narasla« pod vodstvom Didiera Deschampsa, koji je donio velike promjene na bolje na planu igre i količine trke. Uostalom, vezna linija sastavljena je od klasnih igrača koji igraju vrlo uspješno u oba pravca (Pogba, Matuidi, Valbuena), o napadačkim adutima je suvišno trošiti riječi. Uostalom, najbolje o tome govori činjenica da se napadač »Reala« Karim Benzema nije uspio izboriti za mjesto stožernoga prvotimca. »Topnik« Giroud u ovom je trenutku u prednosti.Hrvatska se u mogućnosti švedske reprezentacije najbolje mogla uvjeriti tijekom međusobnoga prijateljskoga susreta prošle godine na maksimirskom travnjaku.

Ibrina lekcija


Zlatan Ibrahimović tada je »kockastima« održao lekciju koju su itekako zapamtili. Doduše, dosadašnji ishodi Hrvatske protiv Šveđana u utakmicama natjecateljskoga karaktera idu u prilog »kockastima«. Hrvatska je predvođena Zlatkom Kranjčarom upisala pobjedu nad Šveđanima u obje utakmice kvalifikacijskoga ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2006. godine (1:0, 1:0). Sve to, međutim, pada u vodu ako Zlatan Ibrahimović bude imao svoj dan. K tome, nepravedno je kontekst snage švedske reprezentacije promatrati isključivo kroz Ibrahimovićevu ekstra-klasu, u momčadi Erika Hamrena dovoljno je kvalitetnih pojedinaca da bi Hrvatska opravdano strepjela uoči eventualnih okršaja.Rumunjska i Island su, objektivno gledajući, ipak puno lakši protivnici. Na papiru i na terenu. Hrvatska je, uostalom, svaki put u izravnim okršajima pobijedila obje reprezentacije, Rumunje u četiri, a Islanđane u dva navrata. Island bi u svakom slučaju bio najbolji ishod ždrijeba. Momčad koju vodi iskusni švedski stručnjak Lars Lagerbäck dobila je priliku igrati dodatne kvalifikacije isključivo zahvaljujući činjenici da se našla u laganoj skupini s neuvjerljivim Slovencima, Norvežanima i Albancima.

Rumunji su zadnji put na Svjetskom prvenstvu igrali 1998. godine kada su u osmini finala poraženi baš od Hrvatske. Najveća zvijezda rumunjske reprezentacije je branič »Tottenhama«  Vlad Chiriches, a da  Rumunji mogu biti nezgodan protivnik u dodatnim kvalifikacijama ukazuje činjenica da su u  kvalifikacijskoj skupini iza sebe ostavili Tursku.