Vrijeme ljubavi i praštanja...

IVAN MANCE: Stajalište je da Gorgon i Žuta ne zaslužuju da se “lomi preko koljena” iako smo u prošlosti znali biti radikalniji…

Denis Frančišković

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

 U prijelaznom roku stvari se brzo mijenjaju. Otkup Čolakovog ugovora iznosi milijun eura, a naravno da nam i na proljeće treba ovakakav Čolak koji zabija. Nastavi li ovako sigurno, vrijedi milijun eura. No, vidjet ćemo razvoj situacije – kaže zamjenik sportskoga direktora riječkoga prvoligaša



RIJEKA Prijelazni rok trenutačno je najaktualniji dio zimske priče na Rujevici. Rijekin generalni direktor Luka Ivančić znakovito je potvrdio kako promjena u životu, radu i poslovanju HNK Rijeka neće biti. Klub ide dalje po oprobanom i uspješnom receptu, cilj je stabilnost budžeta, a samim tim i momčadi koja će se boriti za sam vrh hrvatskog nogometa.


Rijeka je i klub koji želi od novih igrača stvarati dodatnu, ekstra vrijednost, a Europa kojoj se uvijek teži uvijek je najbolji izlog za njene eksponate. Klub je kroz posljednje godine od dolaska Damira Miškovića postavio temelje u organizaciji i samoodrživosti koje mnogi u okruženju žele kopirati, a slika takve Rijeke mora se zadržati i što je moguće poboljšavati kad je u pitanju budućnost. Na istom tragu prvog klupskog operativca je i struka.


– Što se tiče prijelaznog roka naša se strategija neće bitnije promijeniti. Ukoliko bude zadovoljavajućih ponuda za nekog od naših igrača ići ćemo u realizaciju transfera, a isto tako već neko vrijeme radimo skauting i pokušat ćemo dovesti igrače koji će biti na potrebnoj razini ili će vrlo brzo doći na nju. Ideja je naravno da dođu mladi igrači koji će kroz godinu i pol ili dvije na tržištu ponovno vrijediti kako bi mogli raditi izlazne transfere – ističe Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke. – To je strategija koju koristimo već nekoliko godina, a pokazala se relativno uspješnom. Mislim da su se i navijači Rijeke naučili na to. Idemo dalje na isti način, nećemo biti niti puno slabiji niti puno drugačiji nego što smo bili jesenas. Sigurno da će zimske pripreme Bišćanu dati još dodatnu šansu da momčad još bolje spremi i osnaži i da bude uigranija i još bolja na proljeće. A ono što je poanta cijele priče je da navijači budu sigurni da ćemo dati sve od sebe da donesemo barem jedan trofej u Rijeku na ljeto. Potrudit ćemo se maksmimalno.


Ovisnost o ponudama




Najviše se govori o prodaji Brazilca Hebera, najboljeg Rijekinog strijelca s devet golova i njenog najboljeg asistenta.


– U prijelaznom roku obično prodamo dva najbolja igrača. Sve naravno ovisi o ponudama, a o prodaji Hebera priča se već godinu dana. Moguće je da se to i realizira, no definitivne odluke zasad nema – dodaje Mance.


Na ljeto ističu ugovori Alexanderu Gorgonu i Leonardu Žuti, igračima koje posebno cijene na Rujevici, ali i u navijačkom puku. Gorgon i Žuta na neki su način posljednjih godina postali zaštitni znak Rijeke.


– S Gorgonom i Žutom već razgovaramo neko vrijeme. U prošlosti smo rješavali te situacije na malo radikalniji način, a sada smo zauzeli stajalište. To su dva igrača koji su zadužili klub i jednostavno smatramo da ne zaslužuju ni oni niti Rijekini navijači da se te stvari riješavaju ono što se kaže »preko koljena«. Imamo džentlmenski dogovor s jednim i drugim. Vidjet ćemo što nam nosi ovaj prijelazni rok pa ćemo sjesti. Ako ne bude zadovoljavajućih situacija za jednog i drugog, naravno da je produženje ugovora još uvijek moguće i još uvijek razgovaramo o tome. Naravno, bez nekih specijalnih pritisaka, to su ljudi koji su puno napravili za naš klub i navijače i mi im želimo sve najbolje u karijerama kao ljudima i sportašima. Ta priča je još uvijek apsolutnao otvorena u oba smjera – tvrdi zamjenik sportskog direktora.


Ponuda za Čanađiju


Na ljeto ističe i posudba Antonija Mirka Čolaka iz Hoffenheima. Čolak se dolaskom Bišćna preporodio, redovito je zabijao, odlučivao važne utakmice… I što je najvažnije »uvijek grize«, želja za dokazivanjem i napretkom ono je što vuče ovog igrača i kad zapadne u često začaranu krizu promašaja.


– U prijelaznom roku stvari se brzo mijenjaju. Otkup Čolakovog ugovora iznosi milijun eura, a naravno da nam i na proljeće treba ovakakav Čolak koji zabija. Nastavi li ovako sigurno, vrijedi milijun eura. No, vidjet ćemo razvoj situacije – kaže Mance.


U klubu naravno itekako razmišljaju još o dvojici igrača kojima na ljeto prestaju ugovori. To su Dario Čanađija i Andrej Prskalo, igrači čije ljudske i karakterne kvalitete posebno cijene u riječkom prvoligašu.


– S Čanađijom načelni dogovor postoji, tu neće biti neki veliki problem, a isto tako razmatramo neke druge varijante. Postoji jedna konkretnija ponuda za njega pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će ta priča ići. Isto tako on je bio dobri duh svlačionice one momčadi koja je osvajala naslov prvaka i prema njemu osjećamo obvezu da budemo korektni u nekim daljnjim pregovorima i dogovorima. I tu je naravno Prskalo, koji je spletom okolnosti prepustio mjesto Slugi koji brani fantastično. No, Andrej je dijete kluba, vjerujem da ćemo s njim također naći zajednički jezik da ostane još dugi niz godina u Rijeci – zaključuje Mance.