SP U RUSIJI

IGOR VELIKI: Akinfeev odveo Rusiju u četvrtfinale, prema Sočiju i Hrvatskoj!

P. N.

Igor Akinfeev/Foto Reuters

Igor Akinfeev/Foto Reuters

Ruski vratar odlučio je rulet jedanesteraca, obranio je pokušaja Aspasa i Kokea. Rusi 7. srpnja u Sočiju dočekuju boljega iz večerašnjeg ogleda Hrvatske i Danske.



MOSKVA Zahvaljujući raspoloženom vrataru Igoru Akinfeevu domaćin svjetske smotre prošao je u četvrtfinale gdje ga očekuje bolji iz večerašnjeg dvoboja Hrvatske i Španjolske. Ruski vratar je bio čovjek odluke tijekom ruleta jedanaesteraca. Prvo je u trećoj seriji zaustavio pokušaj Kokea, a onda je na kraju nogom obranio i udarac Aspasa. De Gea nije uspio pročitati niti jedan udarac ruskih izvođača.  Rusi će svoj četvrtfinali sudar igrati u Sočiju 7. srpnja.


– Ne, nisam ja junak utakmice već cijela momčad i naši navijači – prve su reakcije Igora Akinfeeva, vratara Rusije. – U drugom poluvremenu smo se pokušali obraniti, nadali smo se produžecima i u konačnici jedanaestercima. Hvala Bogu uspjeli smo u svojem naumu.


Jedanesterci: 2:1 Iniesta, 2:2 Smolov, 3:2 Pique, 3:3 Ignaševič, 3:3 Koke (Akinfeev brani), 3:4 Golovin, 4:4 Ramos, 4:5 Čerišev, 4:5 Aspas (Akinfeev brani)




120. minuta: Niti nakon dva produžetka nisu se zatresle mreže u Moskvi pa će o mogućem suparniku Hrvatske u četvrtfinalu odlučivati jedanaesterci.


110. minuta: Akinfeev opet spašava Ruse. Odbio je snažan udarac Rodriga iskosa.


105. minuta: Nema odluke ni nakon prvoga produžetka.


100. minuta: Ruska brana i nadalje odlijeva. Španjolci relativno lako dolaze do šesnaesterca, ali onda nemaju riješenja.


90.+4 minuta: Nema još pobjednika u Moskvi. Igraju se produžeci!


85. minuta: Hierru su se umalo isplatile zamjene. Aspas je prsima ostavio loptu za udarac Inieste koji je tukao iz prve sa 16 metara, ali je Akinfeev odlično reagirao.


80. minuta: Fernando Hierrro ispucao je i treću zamjenu u nastojanjima da postigne pogodak i izbjegne produžetke. Ušao je Iago Aspas čovjek koji je zabio Maroku po ulasku s klupe u završnici utakmice.


67. minuta: Oba izbornika počeli su izvlačiti na travnjak svoje najjače adute. Ruski strateg ispucao je sve tri izmjene, koliko ima na raspolaganju do produžetaka, a sa španjolske klupe u igru je ušao i Andreas Iniesta. 


61. minuta: Španjolci su bliže drugom pogotku iako bez pravih prilika. Ruska klupa je reagirala izmjenama.


Počelo je drugo poluvrijeme.


Španjolci su imali 71 posto posjeda lopte do odmora, a Rusi poentirali iz prvoga i jednog udarca u okvir gola.


Kraj prvoga poluvremena.


GOL!! Džuba je u 41. minuti izjednačio s bijele točke koji je dosuđen nakon što je Pique u skoku nespretno rukom zahvatio loptu upućenu prema golu.


36. minuta: Prva prilika za Ruse. Golovin je ostao sam na otvorenom udarcu sa 16 metara, gađao je i zamalo promašio suprotni kut.


GOL!! Španjolska je sretno povela u 11. minuti. Asensio je izveo slobodan udarac, tražio je ubačajem na drugu stativu Ramosa, no pronašao je petu njegova čuvara Ingaševiča koji je nespretnom reakcijom matirao vlastitog vratara.



ŠPANJOLSKA – RUSIJA 4:5-11m (1:1)


Stadion Lužniki. Gledatelja: 80.000. Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska). Strijelci: 1:0 Ignašević (11′), 1:1 Džuba (41′-11m). Žuti karton: Pique (Španjolska), Kutepov, Zobnin (Rusija). Strijelci iz 11m: 2:1 Iniesta, 2:2 Smolov, 3:2 Pique, 3:3 Ignaševič, 3:3 Koke (Akinfeev brani), 3:4 Golovin, 4:4 Ramos, 4:5 Čerišev, 4:5 Aspas (Akinfeev brani).


ŠPANJOLSKA: De Gea – Nacho  (od 70′ Carvajal), Piyue, Ramos, Jordi Alba – Koke, Sergio – Silva (od 67′ Iniesta), Isco, Asensio (od 104. Rodrigo) – Diego Costa (od 80′ Aspas).


RUSIJA: Akinfeev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudriašov, Žirkov (od 46′ Granat) – Samedov (od 61′ Čerišev), Zobnin, Kuzaev (od 97′ Erokin)  – Džuba (od 65′ Smolov), Golovin.