Marin Polonijo

Hrvatski stručnjaci povijesnim uspjehom ujedinili Arapske Emirate!

Ivan Volarić

Marin Polonijo i vratar Al Aina Khalid Eisa

Marin Polonijo i vratar Al Aina Khalid Eisa

Ovaj uspjeh je potvrda hrvatske trenerske struke, a onda i nas iz medicinskog tima koji smo već petu godinu u Al Ainu – kaže Marin Polonijo, nekadašnji fizioterapeut Rijeke i član stožera trenera Zorana Mamića



RIJEKA Pomalo senzacionalan plasman Al Aina u finale Svjetskog klupskog prvenstva imao je i svoj snažan hrvatski pečat. Zoran Mamić je trener domaćina SP-a, Damir Krznar, Alen Peternac, Ivan Štefanić (kondicijski), Miralem Ibrahimović (vratari), Milan Šnjarić (rehabilitacijski trener) i Vedran Attias (analitačar) njegovi su pomoćnici ili suradnici u stožeru. U drugoj momčadi Al Aina rade treneri Željko Sopić i Roy Ferenčina, u mlađim uzrasnim kategorijama još jedan hrvatski stručnjak Dario Bašić. Šef liječničkog tima prve momčadi je Jurica Rakić, dugogodišnji liječnik u mladoj, kasnije i A reprezentaciji Hrvatske za vrijeme izbornika Slavena Bilića. Rakićevi suradnici su također iz Hrvatske, fizioterapeuti Božo Sinković (Split), Ivica Oršolić (Osijek), a među njima i Riječanin – Marin Polonijo. Nekadašnji fizioterapeut riječkoga prvoligaša otišao je svojevremeno u Abu Dhabi zajedno s bivšim trenerom Al Aina Zlatkom Dalićem, a na toj funkciji ostao je i dolaskom Zorana Mamića. Riječanin u finalu Svjetskog klupskog prvenstva… Nije mala stvar!


Suze radosnice


– Ovo je najbolji rezultat jednoga kluba iz Emirata, ali i iz arapskog svijeta – govori Polonijo. – Niti jedan arapski klub nikada nije došao do finala SP-a. Ovo je povijesni rezultat koji je ujedinio i digao na noge cijelu zemlju. Njima to jako puno znači jer ovaj rezultat ima globalni odjek. Al Ain je 2003. godine osvojio Azijsku Ligu prvaka, međutim, moj dojam je da je ovaj plasman u finale SP-a ipak značaniji uspjeh.


Javio se Polonijo nakon utakmice, poslao jedan silno emotivan video uradak. Ni dostojanstvena gospoda u tipičnoj arapskoj odjeći nisu uspjela zaustaviti suze radosnice nakon što je Al Ainu pripao rulet jedanaesteraca protiv River Platea.




– Predsjednik UAE, šeik Mohamed Bin Zayed, stavio je na svoj twiter profil da očekuje da nas cijela zemlja podrži u finalu. Mislio je na sve navijače, a ne samo one Al Aina – nastavlja Polonijo. – Ovaj uspjeh je potvrda kontinuiteta, ovo je peta godina da je hrvatski trener u Al Ainu. Zoran je naslijedio Zlatka na kormilu. Ovaj uspjeh je potvrda hrvatske trenerske struke, a onda i nas iz medicinskog tima koji smo već petu godinu u Al Ainu. Dakle, jedan hrvatski stožer je stigao do jednog velikog finala nakon što su naravno Zlatko Dalić i njegovi suradnici ostvarili najveći uspjeh plasmanom u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ne smijemo zaboraviti ni na Branka Ivankovića koji je bio u finalu Azijske Lige prvaka. Hrvatska je totalni hit što će se tiče nogometa u svijetu! Za nas se puno toga promijenilo od finala SP-a u Rusiji. Hrvatski stručnjaci su postali jako cijenjeni, osjećamo se kao zvijezde!


Želimo Real


Hrvatski stožer u Al Ainu vjerojatno ima samo jednu želju uoči subotnjeg finala: da s druge strane bude Luka Modrić i njegov »Real«. Želja im se ostvarila…


– Nismo se još vidjeli jer imali smo regeneracijski trener u klubu, sutra putujemo u Abu Dhabi. Naš liječnik Jure Rakić, za kojega inače imam samo riječi hvale, jer stvarno radi fantastičan posao, poznaje Luku još iz vremena kada su zajedno bili u reprezentaciji pa ćemo sigurno popiti kavu. Cijeli svijet će gledati Reala pa će valjda baciti oko i na nas, barem onako usput! – zaključio je Polonijo koji je obogatio svoju riznicu uspjeha za boravka u Al Ainu.


Do sada je osvojio dva nacionalna prvenstva, President cup, Superkup i jedan Superkup Maroka i Emirata… Već i sam ulazak u finale SP-a s Al Ainom se može smatrati – trofejom!