Transfer na otok

Hrvatski reprezentativni vratar Lovre Kalinić od siječnja u Aston Villi

Hina

Lovre Kalinić/Foto Arhiva NL

Lovre Kalinić/Foto Arhiva NL



BIRMINGHAM Vratar hrvatske nogometne reprezentacije Lovre Kalinić (28) dogovorio je prelazak iz belgijskog Genta u redove bivšeg europskog prvaka Aston Ville, koji posljednje tri sezone igra u engleskoj drugoj ligi.


Aston Villa je na svom internetskom portalu u petak objavila da će Lovre Kalinić službeno postati član kluba za deset dana, odnosno 1. siječnja, kada počinje zimski prijelazni rok. Kalinić će sa Villom potpisati ugovor do ljeta 2023. godine.


Britanski mediji navode da je vrijednost transfera oko sedam milijuna eura. Lovre Kalinić je prije dvije godine bio blizu odlaska u Aston Villu, ali je transfer tada propao zbog problema sa radnom dozvolom. Kalinić je umjesto u Englesku u siječnju 2017. iz splitskog Hajduka prešao u belgijski Gent u transferu vrijednom 3,1 milijuna eura. Već u prvoj sezoni u Gentu proglašen je za najboljeg vratara belgijske lige, a ove godine, nakon SP u Rusiji i reprezentativnog umirovljenja Danijela Subašića, postao je prvi golman »vatrenih«.




»Oduševljeni smo što smo uspjeli dogovoriti dolazak vratara takvog iskustva i kvalitete. Lovre Kalinić je izvanredan golman i veselimo se njegovom dolasku početkom siječnja«, izjavio je trener Dean Smith, koji je Villu preuzeo 10. listopada, a pomoćnik mu je bivši kapetan Chelseaja John Terry.


Aston Villa je bila prvak Europe 1982. godine i to je najveći uspjeh u povijesti kluba. Bila je sedam puta prvak Engleske, posljednji puta u sezoni 1980–81., te sedam puta osvajač FA kupa. Godine 2016. ispala je u drugu ligu, a prošle sezone je bila blizu povratka u Premier ligu, ali je u odlučujućoj utakmici poražena od Fulhama (0-1). Trenutno je na osmom mjestu druge lige sa 33 boda i tri boda je udaljena od mjesta koja vode u doigravanje za ulazak u Premier ligu. Šest drugoligaša ima priliku za ulazak u Premier ligu, dva najbolje plasirana direktno ulaze u najjači razred engleskog nogometa, a preostala četiri kluba razigravat će za još jedno mjesto koje vodi u viši rang.