Druga kvalifikacijska utakmica Štimčeve vrste

Hrvatska izvukla bod u Belgiji: Vida u nadoknadi promašio pobjedu

Portal Novilist.hr

Do vodstva su izabranici Igora Štimca stigli već u šestoj minuti preko Ivana Perišića. Belgijanci su, međutim, brzo pohvatali konce i preuzeli inicijativu, te u posljednjim sekundama prvog dijela preko Gilleta došli do poravnanja 1:1

BRUXELLES - Pred oko 45.000 gledatelja na stadionu kralja Baudouina, Hrvatska je protiv Belgije uspjela dograbiti važan bod u kvalifikacijama za SP u Brazilu za dvije godine.Do vodstva su izabranici Igora Štimca stigli već u šestoj minuti preko Ivana Perišića. Belgijanci su, međutim, brzo pohvatali konce i preuzeli inicijativu, te u posljednjim sekundama prvog dijela preko Gilleta došli do poravnanja 1:1.




 U preostale dvije utakmice 2. kola u skupini A kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, u kojoj se natječe i Hrvatska, Srbija je u Novom Sadu svladala Wales sa 6-1 (3-1), dok su Škotska i Makedonija u Glasgowu odigrali 1-1 (1-1).


Srbija je do visoke pobjede stigla golovima Kolarova (16), Tošića (24), Đuričića (40), Tadića (55), Ivanovića (80) i Sulejmanija (90), dok je jedini strijelac za Wales bio Bale (31).


Na Hampden Parku povela je Makedonija preko Noveskog (10), a bod domaćima spasio je Miller (43).




Nakon dva kola Srbija, Belgija i Hrvatska imaju po četiri boda, Škotska ima dva, Makedonija jedan, dok je Wales bez bodova.



Iako je Štimac uoči susreta najavljivao pohod na sva tri boda, predsjednik HNS-a Davor Šuker je bio nešto skromniji u prognozi i istaknuo da bi bio zadovoljan i s remijem. Nakon odgledane utakmice na bivšem “Heyselu” malo koji navijač Hrvatske s takvim raspletom može biti nezadovoljan.


Iz kombinacija je zbog bolova u tetivama otpao Vedran Ćorluka, a njegovo je mjesto zauzeo Gordon Schildenfeld. Najveće iznenađenje bio je nastup 18-godišnjeg Josipa Radoševića, najmlađeg debitanta za “kockaste” u povijesti.


– Golovi padaju i u prvim i posljednjim sekundama. No veseli me angažman večeras, koji mi potvrđuje potencijal što će ubuduće biti prezentiran na svakoj utakmici. Hrvatska može puno bolje od ovoga, a vidjelo se da smo u stanju i s nekoliko načetih igrača parirati ovako sjajnom protivniku, rekao je nakon susreta Štimac, dodajući da su se njegovi igrači svjesno malo povukli.



1. Srbija    2  1 1 0  5-1  42. Belgija   2  1 1 0  3-1  43. HRVATSKA   2  1 1 0  2-1  44. Škotska   2  0 2 0  1-1  25. Makedonija  2  0 1 1  1-2  16. Wales    2  0 0 2  1-7  0


– Nažalost, Luka nam je još umoran. Kad on bude pravi, Hrvatska će ovo s lakoćom dobivati, zaključio je Štimac, koji je uvjeren da je mladi Radošević opravdao ukazano mu povjerenje.


TIJEK UTAKMICE:


3′ – Belgija je angažiranije otvorila susret. U 4. minuti se s 20-ak metara okušao Witsel. Lopta je oštro prošla po sredini, ali Pletikosa je bio na mjestu.


6′ – Hrvatski igrači brzo su se pribrali. Akciju je počeo Modrić, proigravši Mandžukića. On je poslao loptu oštro u kazneni prostor domaćih. Jelavić je zamalo bio na njoj, ali je lopta stigla do Perišića koji prisebno po zemlji vara Courtoisa za 0:1 Hrvatske


12′ - Puno sreće imala je sada Hrvatska. Belgijanci su propustili dvije gotovo stopostotne prilike. Benteke je prvo pokušao glavom, ali se spetljao, da bi već u idućem napadu njegov pokušaj po zemlji blokirao Šimunić.


20′ - U jeku inicijative Belgijanaca, Hrvatska je imala prilike iz kontru doći do izgledne situacije. Mandžukić je s desna ubacio u šesnaesterac, no Jelavić je bio za korak prebrz.


36′ – Benteke je prošao Vidu i ušao u kazneni prostor, no Pletikosa je ispred njega pokupio loptu. Isti je igrač bio u prilici i nekoliko minuta kasnije, no pogriješio je u dodavanju.


45′ – Belgija je do poravnjanja došla u posljednjim sekundama poluvremena. Loptu izvedenu iz kornera, Strinić je u pokušaju izbijanja poslao direktno na noge Gilleta, koji punom snagom “buši” Pletikosinu mrežu.


48′ – Šimunić je s dvije noge uklizao Bentekeu i opravdano zaradio žuti karton.


50′ – Witsell je napravio nered u hrvatskoj obrani i povratno poslao loptu do Bentekea, no njegov je pokušaj uspio blokirati Šimunić. Nešto prije u prilici se našao Jelavić, no domaći vratar je u duelu jedan na jedan izašao kao pobjednik.


48′ – Večeras prilično odsječenog Jelavića, zamijenio je Ivica Olić.


73′ – Šimunić je ponovno uspio blokirati pokušaj Bentekea. Belgijanci su i dalje angažiraniji i daleko bliži novom pogotku.


78′ – Umjesto najmlađeg igrača koji je ikada nastupio za hrvatsku izabranu vrstu Josipa Radoševića u igru ulazi Ognjen Vukojević.


87′ – Umalo su domaći došli i do punog plijena. Mirallas je s par metara pucao po zemlji, no lopta je za nekoliko centimetara prošla pored lijeve Pletikosine vratnice.


90′ – Četvrti sudac označio je da će se igrati još 3 minute nadoknade.


90′ + 1 – Nevjerojatnu priliku propustio je Domagoj Vida. Sa samo dva metra uspio je glavom promašiti prazna vrata.


Početni sastavi:


Belgija: Courtois – Gillet, Vermaelen, Kompany, Vertonghen – Defour (od 67. Fellaini)  – Witsel, Dembele (od 72. De Bruyne), Mertens (od 81. Mirallas) – Benteke, Hazard.  Hrvatska: Pletikosa – Strinić, Šimunic, Schildenfield, Vida – Srna, Radošević (od 78. Vukojević), Modrić, Perišić – Jelavić (od 59. Olić), Mandžukić (od 89. Kalinić).