Derbi na Camp Nou

HRVATSKI EL CLASICO: Rakitić protiv Modrića

Marko Cvijanović

Luka Modrić i Ivan Rakitić/Foto REUTERS

Luka Modrić i Ivan Rakitić/Foto REUTERS

Najveći derbi španjolskoga nogometnoga prvenstva između »Barcelone« i »Real Madrida«, što se danas od 16.15 sati igra na Camp Nou, proći će bez Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Posljednji se put to dogodilo prije skoro jedanaest godina



RIJEKA I to se dogodilo. Prvi put poslije jedanaest godina. Najveći derbi španjolskoga nogometnoga prvenstva između »Barcelone« i »Real Madrida«, što se danas od 16.15 sati igra na Camp Nou, proći će bez Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Posljednji se put to dogodilo prije skoro jedanaest godina, u prosincu 2007., kada je portugalski golgeter bio prvotimac »Manchester Uniteda«, a Lionel Messi izbivao s terena zbog rupture bedrenog mišića. »No Messi, no party…«. Bez Messija će sigurno današnji El Clasico biti siromašniji, kao, uostalom, i svaki idući kada više neće biti nadmetanja dvojice igrača koji su obilježili nogometnu dekadu. Prvi čovjek La Lige, Javier Tebas, iako vjerojatno i sam svjestan nedvojbene činjenice, nastoji »sačuvati« brend.


Suarez i Ramos


– Mislim da su na gubitku Messi i Ronaldo, jer neće sudjelovati u ovom El Clasicu. Derbi nije na gubitku, mislim da će i dalje biti na najvišoj razini s dvije jake momčadi koje su veće od pojedinaca. Dvoboj »Barcelone« i »Reala« najvrijedniji je proizvod La Lige, istina je da želimo još takvih utakmica, ali »El Clasico« je nešto na čemu treba raditi kako bismo stekli fanove širom svijeta – rekao je Tebas.


U odsutnosti dvojice velikana, mediji su se proteklih dana uglavnom bavili predviđanjima. Hoće li sve biti isto bez Lionela i Cristiana? Koji će biti ključni dueli? Hoće li o pobjedniku odlučivati vratari? Tko će u momčadima zamijeniti Messija i Cristiana Ronalda i može li itko? Kakve će biti početne postave? Što će za svaku od momčadi značiti pobjeda, a što poraz?… Po običaju je jako puno pitanja, čekaju se odgovori…




Kao jedan od ključnih duela spominje se »klasični« obračun prvoga napadača »Barcelone«, Luisa Suareza, i kapetana i najboljega braniča »Reala«, Sergija Ramosa. Ramos će pritom imati dvostruku ulogu, mora zaustaviti neugodnoga urugvajskoga golgetera i sačuvati posao svom treneru Julenu Lopeteguiju, kojemu se opasno trese stolica uslijed neočekivano puno loših ovosezonskih rezultata »kraljevske momčadi«. Ramos je, uostalom, bio jedan od onih koji su ga preporučili klupskom čelnicima. Dakle, Suarez ili Ramos?


– El Clasico je uvijek El clasico. Uostalom, prisjetimo se onoga od prošle sezone kada smo već praktično osigurali naslov prvaka, ali svejedno je utakmica bila puna naboja. Takva će biti i ova, uvijek je tako kada igraju »Barcelona« i »Real Madrid« – kaže Suarez.


Conte na čekanju


Uz dužno poštovanje prema slavnim akterima u objema momčadima, za hrvatske ljubitelje najvažnije sporedne stvari najvažniji će, naravno, biti dvoboj dvojice velikih prijatelja i dragih suigrača u reprezentaciji, Ivana Rakitića i Luke Modrića. Poslije Svjetskoga prvenstva u Risiji, na kojem su odigrali najveće utakmice svojih reprezentativnih karijera, nogometni svijet na dvojicu hrvatskih nogometnih »plemenitaša« gleda sasvim drugim učima. Pogotovo nakon što je Modrić pobijedio u svim relevantnijim izborima za najboljega nogometaša u tekućoj kalendarskoj godini. Ostala je još samo »Zlatna lopta« »France footballa«, a neki će se glasovi vjetojatno dijeliti poslije i »El Clasica«. Pritisak je u svakom slučaju na igračima »Reala«, pogotovo na treneru Lopeteguiju, kojemu čelnici »Reala« već »mašu pred nosom« s Antonijom Conteom, puštajući signale u španjolskim medijima. Conte je, navodno, pristao nagoditi se s »Chelseajem« oko odštete jednostranog raskida ugovora, prema kojemu mu pripada deset milijuna eura. Conte je pristao na četiri i čeka eventualni Lopeteguijev kiks koji se može dogoditi već danas.



 U nekim engleskim kladionicama smanjeni su koeficijenti u rubrici crvenih kartona. Pritom je pod povećalom posebno nastup kapetana »Reala«, Sergija Ramosa, poznatog po isključenjima u derbijima s »Barcelonom«. Mogućnost da se to dogodi danas je veća tim više što će ovo biti prvi El Clasico na kome će suci koristiti VAR tenhologiju.