EURO 2016:

HNS poziva navijače: “Navijajte korektno!” Platili smo već pola milijuna eura kazni

Hina

foto: HNS

foto: HNS

»Dragi navijači, u ime Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatske reprezentacije zahvaljujemo Vam na odličnoj potpori u dosadašnjem dijelu Eura. Danas nas čeka novi izazov te Vas pozivamo da još jednom na fer i korektan način bodrite Hrvatsku do uspjeha. Recimo NE diskriminaciji, rasizmu i nasilju.



ZAGREB – Hrvatski nogometni savez je u utorak na svojim službenim stranicama pozvao sve hrvatske navijače da večeras korektnim navijanjem pruže potporu našoj reprezentaciji u zadnjem susretu u skupini D na Europskom prvenstvu u u Francuskoj protiv Španjolske.


»Dragi navijači, u ime Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatske reprezentacije zahvaljujemo Vam na odličnoj potpori u dosadašnjem dijelu Eura. Danas nas čeka novi izazov te Vas pozivamo da još jednom na fer i korektan način bodrite Hrvatsku do uspjeha. Recimo NE diskriminaciji, rasizmu i nasilju. Navijajmo za Hrvatsku i za naše reprezentativce u duhu fair-playa, respekta i tolerancije«, stoji u pozivu HNS-a u kojem se navode još i neke praktične informacije važne navijačima.


Zbog strožih kontrola ulaska u odnosu na utakmice u Parizu i Saint-Etienneu, navijači trebaju na stadion u Bordeauxu doći na vrijeme – najkasnije tri sata prije početka utakmice – kako bi mogli pravovremeno ući na stadion te izbjeći gužve uoči samog početka utakmice te je posebno važno da ne zaborave osobne dokumente radi uspoređivanja istovjetnosti podataka na ulaznicama s osobnim podacima.




»Navijače hrvatske reprezentacije ovim putem molimo da se ne koriste nasiljem u slučaju eventualnih huliganskih izgreda već da u takvoj situaciji ostave dovoljno prostora sigurnosnim službama da nesmetano postupaju prema izgrednicima«, ističe HNS.


Jučer je disciplinska komisija UEFA-e kaznila HNS sa 100.000 eura i zabranom prodaje ulaznica za utakmice osobama koje se nalaze na popisu huligana zbog nereda hrvatskih huligana za vrijeme utakmice protiv Češke igrane 17. lipnja u Saint Etienneu. Na utakmici protiv Češke hrvatski huligani su u 85. minuti izazvali prekid susreta bakljadom, a potom je došlo do tučnjave među hrvatskim navijačima. UEFA je pokrenula postupak protiv HNS-a zbog čak četiri prekršaja – zbog pirotehnike, bacanja raznih predmeta na teren, divljanja navijača na tribini, te rasizma.


UEFA vodi još jednu istragu protiv HNS-a i to zbog ponašanja navijača na utakmici 1. kola protiv Turske. Nakon te utakmice pokrenut je postupak zbog dva prekršaja – zbog pirotehnike te zbog utrčavanja navijača na travnjak nakon što je Luka Modrić postigao pogodak. Odluku o tom slučaju UEFA će donijeti 21. srpnja.


To nisu jedine kazne koje je HNS dobio zbog izgreda dijela hrvatskih navijača. Podsjetimo, koncem svibnja i FIFA je žestoko kaznila hrvatsku nogometnu reprezentaciju s dvije utakmice igranja bez gledatelja u kvalifikacijama za SP 2018. godine, te novčanom kaznom od 150.000 švicarskih franaka zbog neprimjerenog ponašanja dijela navijača na prijateljskim susretima protiv Izraela u Osijeku te protiv Mađarske u Budimpešti. A samo u posljednjih pet godina HNS je platio više od 500.000 eura raznih kazni.