Golgeterski preporod

Moises: Nikad nisam postigao dva pogotka na jednoj utakmici, a kamo li tris

Ivan Volarić

Sretan sam zbog tri pogotka, ali još sretniji zbog pobjede. Drago mi je da smo nastavili u pobjedničkom ritmu, da smo se nakon uspjeha kod »Sheriffa« vratili pobjedama i u domaćem prvenstvu – kaže Moises



RIJEKA Svaka čast Andreju Kramariću na plodonosnom gologeterskom ljetu, Mati Jajali, Marinu Leovcu i Ivanu Tomečaku koji u posljednje vrijeme igraju na reprezentativnoj razini, ali najveće iznenađenje ovoga ljeta je jedini »Rijekin« Brazilac Lima Magalhaes ili najkraće Moises. Veznjak rođen prije 26 godina u Belo Horizonteu zabio je protiv Zadrana tri pogotka. Sva tri na svoj način.


Prvi nakon Jugovićeva dodavanja. Primio je ne tako jednostavnu loptu na prsa, te u padu volejem smjestio iza Matkovića. Drugi je bio još ljepši. Unio je prsima Tomečakov ubačaj u mrežu, a treći u samom finišu utakmice već spada u red rutinskih reakcija igrača kojima je prirođeno zabijati golove. Primio je loptu na vrhu kaznenog prostora, izašao pred Matkovića, te dobro odmjerenim udarcem provukao loptu kraj njega u mrežu.



Klupska administracija i zamjenik sportskog direktora Ivan Mance proteklog su ponedjeljka uspješno priveli kraju sve transfere posljednjeg dana prijelaznog roka. Posljednji je zgotovljen dolazak Marka Vešovića, crnogorskog reprezentativc, koji je tek u kasnijim satima ponedjeljka potpisao ugovor s »Rijekom« nakon što su klubovi dogovorili posudbu.    – Moj otac Rade je prije dosta godina igrao za »Rijeku«, ja ga nasljeđujem i čvrsto se nadam da ću opravdati očekivanja koja imaju ljudi u klubu. Silno sam motiviran i željan da svi zajedno napravimo dobar rezultat. Vidim da je velika euforija u gradu, među navijačima, da su svi okrenuti nogometu, da žive za uspjeh, i mislim da je to sjajna stvar kako za »Rijeku« tako i za cijeli hrvatski nogomet koji je dosta napredovao posljednjih godina – poručuje Marko Vešović sa službenih klupskih stranica. Momčadi će se priključiti 9. rujna, odnosno nakon što s reprezentacijom Crne Gore odradi kvalifikacijsku utakmicu protiv Moldavije.


Onaj prvi pogodak umnogome je podsjetio na njegov europski prvijenac ove sezone, gol »Sheriffu« u Tiraspolu, kada je na dodavanje Kvržića također u padu volejem smjestio loptu u malu mrežu. Na toj utakmici sudjelovao je i kod još jednog gola, prometnuo se u prvo ime utakmice. Ako se uzme u obzir činjenica da je Moises bio najbolji igrač »Rijeke« na početku sezone, do ozljede koljena, jasno je da se tu ništa ne događa slučajno. Brazilac je definitivno nakon obećavajućeg proljeća izrastao u jednog od stožernih igrača Kekove momčadi!   

Sretan




   – Sretan sam zbog tri pogotka, ali još sretniji zbog pobjede – govorio je Moises nakon susreta sa Zadranima. Savladao je u ovih nepunih osam mjeseci koliko je na Kantridi osnove hrvatskog jezika, ali još uvijek mu pomaže prevoditelj Filip Račan. – Drago mi je da smo nastavili u pobjedničkom ritmu, da smo se nakon uspjeha kod »Sheriffa« vratili pobjedama i u domaćem prvenstvu.


Na Kantridu nije došao kao igrač od kojega se očekuju pogoci. Možda poneka asistencija. Doveden je kao središnji veznjak, više defanzivnog nego ofenzivnog profila. Ne čudi stoga da mu je ovo prvi »hat trick« u karijeri.


– Da, ovo mi je prvi tris – nastavio je vječno nasmijani Moises. – Nisam do sada uspio zabiti ni dva gola na jednoj utakmici! Svjesni smo da unatoč visokoj pobjedi nije sve bilo savršeno, kako u obrani tako i u napadu. Mogli smo zabiti još koji pogodak. Ipak, najvažnije da smo dobili utakmicu. Sada se moramo odmoriti, a onda nastaviti raditi i pripremati se za iduću utakmicu.


Iza njega je jednomjesečna stanka uzrokovana ozljedom meniskusa. Do te ozljede igrao je u odličnoj formi, nakon povratka se neočekivano brzo vratio na visoku razinu.


– Drago mi je da sam nastavio u istom ritmu i nakon ozljede. Ovom prilikom htio bih se zahvaliti cijeloj liječničkoj ekipi, fizioterapeutima i doktorima, koji su mi pomogli da se što brže vratim.   


Korak po korak


Moises je i proljetos znao ulaziti u prilike i zabijati pogotke. Pokazao je da osim što kvalitetno igra glavom posjeduje iznimnu taktičku inteligenciju te dobar osjećaj kada treba ispratiti akciju u suparničkom kaznenom prostoru ili jednostavno napasti »prazan prostor«. Kek je to prepoznao i namijenio mu u ovoj sezoni puno ofenzivniju ulogu. Protiv »Sheriffa« i »Zadra« zaigrao je na poziciji povučenog napadača.


– Istina, to nije moja prirodna pozicija, ali nije za mene to neka velika novost jer u Brazilu sam povremeno znao igrati ofenzivnije. Sigurno da ću nastavljati davati svoj maksimum na tom mjestu zbog sebe, trenera i cijele momčadi.



Goran Cvijanović postigao je protiv Zadrana svoj riječki prvijenac. I to kakav! Vratara Zadrana Matkovića svladao je lobom gotovo s centra, u trenutku upućivanja lopte možda je bio tek pola metra na suparničkoj polovici.    – Prije nego što mi je Leovac bacio loptu iz auta vidio sam gdje je njihov vratar. Okušao sam svoju sreću i pogodio! Neću se hvaliti, ali ako pogledate kakve sam golove postizao u dresu »Maribora« onda mogu reći da me takvi golovi nekako idu. Nadam se da će ih biti još. Zadovoljan sam što smo pobijedili i što sam zabio gol – govorio je jedan od dvojice riječkih Slovenaca pristiglih na Kantridu ovoga ljeta i igrač od kojega se očekuje da pokuša odmjeniti Josipa Brezovca. HNL vratari sigurno više neće tako mirno promatrati kada se lopta nađe u Cvijanovićevim nogama, pa čak ni kada je primi negdje oko centra.    – Teško je to ponoviti. Suparnički vratari će sada sigurno više paziti, sada su me upoznali.    Radost prvijenca podijelio je s Ivanom Manceom. Zbog čega?    – Neka to ostane interna stvar. Zadovoljan sam golom, a nadam se da ću ubuduće imati veću minutažu i da ću te minute iskoristiti na najbolji mogući način – rekao je Cvijanović.


»Rijeka« je pobjedom nad Zadranima potvrdila ulogu jedinog pratitelja »modrih«.


– Naš cilj je da što dulje održavamo bodovni priključak za »Dinamom«. Treba ići korak po korak, a na kraju sezone će se vidjeti koliko će se ovaj rad i trud isplatiti.


Zna se i da je jedan od razloga Moisesova dolaska na Kantridu igranje u Europskoj ligi. Kao i svi Brazilci i Moises se želi pokazati u što boljem svjetlu na europskoj sceni.


– Naša skupina je jaka, riječ je o respektabilnim suparnicima. Ali, bez obzira na to vjerujem da ćemo napraviti dobar posao – rekao je veznjak iz Belo Horizontea.


Nakon što je lani napredovala s 81. na 75. mjesto, na novoj je listi Hrvatska skliznula na 77. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,13, kao i lani. Usporedbe radi, Švicarska, kao najkonkurentnija, dobila je prosječnu ocjenu 5,70 od ukupno sedam.