Modri u problemima

Blamaža uoči derbija: Nedjelja donosi istinu o Dinamu

Ivana Vaupotić

NERAVNOPRAVNI DVOBOJ – Dinamo - Juventus

NERAVNOPRAVNI DVOBOJ – Dinamo - Juventus

Utakmica s »Hajdukom« je hrvatski derbi na kojem moramo pokazati snagu i kvalitetu. Sada nam je najvažnije domaće prvenstvo, tu moramo pobjeđivati – kaže Gordon Schildenfeld



 Kada je »Dinamo« na krilima sreće »RB Salzburgu« oteo iz ruku ulaznicu za elitno nogometno društvo Starog kontinenta, odgovorni iz Maksimirske 128 tvrdili su da plasman u Ligu prvaka treba gledati kao nagradu za trud i zalaganje igrača. Uzme li se u obzir gard i igra modrog ansambla u porazima s »Lyonom« (3:0) i »Juventusom« (4:0) dojam je da bi tu puno bolje pristajao izraz kazna. Naime, igrači »Dinama« na utakmicama Lige prvaka izgledaju kao da ih vode na stratište.


Lekcija


Naravno, svakome je jasno da tu postoji određena razlika u kvaliteti koja diktira odnos snaga na terenu. Opet, to ne znači da slabiji suparnik mora u startu izvijesiti bijelu zastavu. Modri su, doduše, u zagrebačkom srazu s »Juventusom« djelovali za nijansu bolje nego u utakmicama s »Lyonom« i »Rijekom«, no ta razlika može se opisati kao pomak s »nule« na »jedinicu«. Bez obzira na nogometnu moć momčadi iz Torina.



Odgovorni iz Maksimirske 128 danas u podne službeno predstavljaju svog novog trenera, Ivajla Peteva. Prema prvotnom planu, 42-godišnji stručnjak iz Bugarske trebao je preuzeti vođenje momčadi nakon nedjeljnog derbija s »Hajdukom«, no izvori bliski klubu tvrde da je poraz od »Juventusa« ubrzao razvoj situacije.





– Pružili smo svoj trenutni maksimum. Pratili smo plan našeg stručnog stožera, a u analizi utakmice ćemo vidjeti u kojoj smo mjeri uspjeli provesti te ideje u djelo. Ovo nam je bila velika lekcija i prilika da naši mlađi igrači vide kakav je nogomet i što ih očekuje u budućnosti – istaknuo je Gordon Schildenfeld, koji je u 27. minuti pogodio prečku gola »Juventusa«.


Da je ta lopta završila u mreži, »Dinamo« bi stigao do izjednačenja, i time bi vjerojatno dobio poticaj za nastavak utakmice. Ako ništa drugo, barem bi konačni rezultat izgledao podnošljivije. No, taj detalj u ovom je trenutku najmanje bitan za igrače iz Maksimirske 128. Šetnja »Juventusa« do pobjede bačena je u arhivu modrih poraza, svima u klubu prvu preokupaciju predstavlja ova nedjelja.


Naime, za tri dana na rasporedu je derbi sa zahuktalim »Hajdukom« u Zagrebu, a nije tajna da ta utakmica sa sobom nosi enormno velik ulog. Eventualni poraz donio bi definitivnu potvrdu da izlaz iz krize nije ni blizu. Povrh toga, ne treba zanemariti ni psihološki efekt koji bi, u slučaju pobjede »Hajduka«, donio pad »Dinama« na četvrto mjesto MAXtv Prve lige.



Jednokratni povratak u Maksimir Marku Pjaci je priuštio ovacije prilikom ulaska u 68. minuti.


– Uvijek se lijepo vratiti kući. Realno, kvalitetnija smo momčad od »Dinama«, a ovu utakmicu shvatili smo maksimalno ozbiljno. Što se mene osobno tiče, u mom životu sve se promijenilo. U Italiji je sve drugačije, i život, i nogomet. Još se privikavam na novu okolinu, ali vjerujem da ću se brzo nametnuti treneru i zaslužiti veću minutažu – rekao je Pjaca.



Hajduk u naletu


– To je hrvatski derbi na kojem moramo pokazati svoju snagu i kvalitetu. Sada nam je najvažnije domaće prvenstvo, tu moramo pobjeđivati. To su naše utakmice – dodao je Schildenfeld.


Sučeljavanje s »Hajdukom« bit će utakmica istine za društvo iz Maksimirske 128. Splićani su ove sezone doživjeli poraze u derbijima s »Dinamom« (4:0) i »Rijekom« (4:2), no u zadnjih nekoliko kola podignuli su razinu forme. Povrh toga, puni su sampouzdanja. Za razliku od svojih suparnika iz »Dinama«, koji su na tom polju došli opasno blizu dna.