Euro 2020

Gojak dvaput strijelac za BiH, Ademi donio bod Makedoncima

Hina

Reuters

Reuters



Dinamovi nogometaši Amer Gojak i Arijan Ademi bili su istaknuti pojedinci u svojim reprezentacijama; Gojak je sa svoja prva dva reprezentativna pogotka sudjelovao u uvjerljivoj 5-0 pobjedi Bosne i Hercegovine protiv Lihtenštajna, a Ademi je postigao pogodak za konačnih 1-1 na gostovanju Makedonaca u Izraelu.


Devet dana nakon što je poslao Dinamo u Ligu prvaka pogotkom za 1-1 na gostovanju u Trondheimu, Amer Gojak je postigao svoj prvijenac u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, vodeći gol u 11. minuti sraza s Lihtenštajnom u Zenici, a asistirao mu je kapetan Edin Džeko.


Novog pogotka nije bilo do 80. minute kad je gostujući stoper Malin poslao loptu u svoju mrežu za 2-0 i skinuo pritisak s domaće momčadi. Za 3-0 je u 85. minuti Edin Džeko postigao svoj sedmi pogodak u četiri nastupa protiv Lihtenštajna. U 88. minuti je Višća pogodio za 4-0, a svojim drugim pogotkom na utakmici Amer Gojak je u 89. minuti završio golijadu na Bilinom Polju.




Momčad Roberta Prosinečkog je sa sedam bodova na trećem mjestu, iza Italije s maksimalnih 15 bodova i Finske koja ih ima 12 nakon što je u Helsinkiju svladala Grčku s 1-0. Za treći uzastopni poraz Grka zaslužan je Teemu Pukki koji je u 52. minuti pogodio iz kaznenog udarca.


Makedonija je bodom na gostovanju u Be’er Shevi ostala u igri za plasman na EURO 2020. Izraelci su poveli u 55. minuti golom Zahavija, a u 64. minuti makedonski kapetan Ademi je glavom postigao pogodak za 1-1. Vodeća Poljska ima maksimalnih 12 bodova iz četiri utakmice, Izrael je drugi sa osam, Austrija treća sa šest, a Sjeverna Makedonija na četvrtom mjestu sa pet bodova, koliko ih ima i Slovenija uz utakmicu manje.


Španjolska je prvi put u povijesti slavila na gostovanju u Rumunjskoj, iako je domaći vratara Tatarusanu činio čuda. Već u prvom poluvremenu su Španjolci uputili osam udaraca u okvir, a u mreži je završila samo jedna lopta i to ona koju je tamo poslao Sergio Ramos iz kaznenog udarca u 29. minuti. Već u 47. minuti Jordi Alba je prošao po lijevoj strani i dodao usamljenom Pacu Alcaceru na pet metara koji je lakoćom pogodio za 2-0.


Rumunji su uspjeli samo smanjiti zaostatak golom Andonea (59), ali ne i izbjeći prvi domaći poraz od Španjolaca, iako je Llorente u 79. minuti zaradio crveni karton zbog prekršaja nad Puscasom, kad je bio zadnji čovjek obrane. Rumunji nisu iskoristili brojčanu prednost, iako su u sučevom dodatku imali nekoliko izglednih prilika, ali je španjolski vratar Kepa sačuvao svoju mrežu.


Ni u ostalim utakmicama u skupini F nije bilo iznenađenja. Norveška je sa 2-0 kod kuće svladala Maltu golovima Bergea (34) i Kinga (45+1-11m), dok je Švedska bila uvjerljiva na Farskim Otocima i slavila sa 4-0. Dvostruki strijelac bio je Isak (12, 15), a po jedan pogodak postigli su Lindelof (23) i Quaison (41). Na polovici kvalifikacija Španjolci imaju maksimalnih 15 bodova, Švedska je na 10, a Norveška na osam. Rumunjska je četvrta sa sedam bodova, a na začelju su Malta (3) i Farski Otoci (0).


Najuvjerljiviju pobjedu večeri ostvarila je Danska koja je sa 6-0 slavila na gostovanju kod Gibraltara. Eriksen je dvaput realizirao kaznene udarce (34, 50), Gytkjaer je dvaput pogađao iz igre (74, 78), a u strijelce su se upisali i Skov (6) te Delaney (69).


U skupini D su tri neporažene reprezentacije, uz Dansku su to još Irska i Švicarska koje su remizirale (1-1) u Dublinu. Švicarci su poveli golom Schara (74), a izjednačio je McGoldrick (85). Irska vodi sa 11 bodova, ali iz pet utakmica. Danska ih ima osam iz četiri nastupa, a Švicarska pet iz samo tri utakmice.