Rujevički dom za riječkog prvoligaša

Godina u kojoj Rijeka više neće biti beskućnik!

Ivan Volarić

RUJEVIČKA OAZA USKORO GOTOVA – Izgled novog kampa HNK »Rijeke« / Foto: www.stadionkantrida.hr

RUJEVIČKA OAZA USKORO GOTOVA – Izgled novog kampa HNK »Rijeke« / Foto: www.stadionkantrida.hr

Izgradnja trening kamp na Rujevici je prijelomni trenutak u Rijekinoj povijesti i osnovni preduvjet da nogometni beskućnik postane ne samo trajna hrvatska, već i prepoznatljiva europska vrijednost 



RIJEKA » Društvo s Kantride je ulaskom u novu, 2015. godinu, okrenulo novu stranicu u klupskoj povijesnici. One prethodne godine i stranice ispisane do samih rubova će se svi rado sjećati jer donijela je veliki rezultatski uspon, ne samo u hrvatskim, već i europskim okvirima. Godina 2014. i statistički je najuspješnija u povijesti kluba. Matjaž Kek i Damir Mišković postali su prvi trener i predsjednik »Rijeke« koji su uspjeli u jednoj kalendarskoj godini osvojiti dva trofeja: Kup Hrvatske i Superkup. To su ujedno i prvi trofeji u »eri Volpi«, a stigli su samo dvije godine nakon što je na čelo kluba stigao Riječanin Damir Mišković. »Rijeka« se u prošloj godini definitivno prometnula u drugu snagu hrvatskog nogometa i jedinu istinsku prijetnju višegodišnjem vladaru hrvatskog nogometnog prostora »Dinamu«. Uostalom, uzela je u direktnim sudarima s »modrima« dva od tri domaća trofeja. Povrh toga »bijeli« su se etablirali i kao – ozbiljna europska momčad. Sigurno ne vrijedna onog elitnog kruga, ali nema više puno momčadi na Starom kontintetu s kojima »bijeli« nemaju ama baš nikakve šanse. Uostalom, druge godine zaredom izboreno je sudjelovanje u skupinama Europske lige, gdje se Riječani više ne zadovoljavaju samo ulogom sudionika. Dobili su dvije utakmice, umalo skinuli skalp aktualnom osvajaču Europske lige – »Sevilli«. Kao nagrada za sve to stigli su i brojni reprezentativni pozivi. »Rijeka« je u jednom trenutku imala čak 11 reprezenativaca. Nikad više u povijesti kluba! 


  Europska liga


Jasno je da 2014. godinu neće biti lako ponoviti u rezultatskom smislu iako momčad Matjaža Keka uživa jako dobru startnu poziciju. Riječani se nalaze na drugom mjestu sa sedam bodova zaostatka od »Dinama«, plasirali su se u četvrtfinale Kupa Hrvatske i praktički već osigurali sudjelovanje u pretkolima Europske lige. Bez obzira na to da li će »bijeli« ponoviti rezultatske dosege iz prošle godine već sada se može ustvrditi kako će 2015. godina biti uspješnija od njezine slavne prethodnice Zašto? Kako? Lijepo! Sve je nedavno na Bijeloj noći rekao predsjednik Damir Mišković ustvrdivši da će njegove dvije najveće pobjede biti kada presječe vrpcu na otvaranju kampa na Rujevici i kada se krene sa izgradnjom novoga stadiona na Kantridi. Godina 2015. bit će upamćena upravo po izgradnji ta dva kapitalna objekta za budućnost riječkoga nogometa. 


   »Rijeka« će dobiti svoj dom, više neće biti beskućnik, klub koji za svake veće kiše mora obijati tuđe pragove i moljakati klubove iz grada ili okolice da mu ustupe travnjak za trening. Nerijetko se treniralo iza gola, ponekad praktički na obližnjem »parkiralištu«. I »Rijekina« djeca, mladi nogometaši, su bili zakinuti, nerijetko su u nogometnom smislu odrastali u potpuno neprimjerenim uvjetima. Taj problem prepoznao je 70-ih godina ambiciozni Miškovićev prethodnik Ljubo Španjol. 


   Tvorac europske »Rijeke«, koja se između ostaloga borila za naslov prvaka u bivšoj državi, imao je gotovo projekt izgradnje trening kampa na Brnasima gdje je danas »Halubjanovo« igralište, no politika bez koje se (ni) tada nije moglo ništa, je sve zajedno stopirala. Problemi nogometne »Rijeke« ovdašnjoj politici nikada nisu bili bliski, a promjenom takvih razmišljanja pojavio se problem – financiranja. Gradski novac uložen je u druge sportske objekte (bazen, dvorane, atletska dvorana…), nogomet je ostao na margini sve dok se nije pojavio Damir Mišković i uspio na Rujevici oživotvoriti Španjolove planove, ali u prvom redu namaknuti sredstava bez kojih ni naklonost političkih elita ne bi ništa značila. Izgradnja trening kamp na Rujevici je bez konkurencije prijelomni trenutak u »Rijekinoj« povijesti i osnovni preduvjet da donedavni nogometni beskućnik postane ne samo trajna hrvatska već i prepoznatljiva europska vrijednost.   

Novi stadion




Ono što će 2015. godinu učiniti posebnom jest i početak izgradnje stadiona na Kantridi. »Rijeka« je godinama taj prostor dijelila s drugim sportašima, osim toga borila se sa sve višim UEFA-inim kriterijima, komforom koji je zaostao negdje na prijelazu iz 60-tih u 70-te godine. Uzak travnjak, nenatrkivene tribine, neadekvatni prostor za VIP i novinare, premalo ulaza i sanitarnih čvorova za navijače, nedostatak ugostiteljske ponude… Kantridu kakvu danas poznajemo je jednostavno rečeno – pregazilo vrijeme. Novi objekt trebao bi u potpunosti odgovarati svim UEFA-inim standardima, donijeti tom dijelu grada jednu drugu vizuru i klubu udahnuti dodatnu snagu što novi stadioni obično donose svojim klubovima. Početak izgradnje zacrtan je u 2015., dovršetak do kraja 2016. godine. U međuvremenu će »Rijeka« svoje domaće utakmice igrati na zamjenskom stadion na Rujevici. Vrijednost investicije: »Rijeka«, odnosno Damir Mišković i Social sport u sve to zajedno uložit će između 40 i 50 milijuna eura. Upravo zahvaljujućim svim tim ulaganjima navijači »Rijeke« više ne dočekuju s mučninom u želucu novu nogometnu godinu. Štoviše, mogli su u trenucima kada je sat otkucao ponoć radosno s elegantnom čašicom šampanjca u ruci nazdraviti plavo-bijeloj boji i godini koja barem kada su pitanju nogometaši »Rijeke« već sada djeluje – uspješnija nego prethodna.