Nastavak prvenstva

Gavranović i Tomasov slomili “lokose” i vratili Rijeku na prvo mjesto

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Zahvaljujući pogocima Marina Tomasova i Marija Gavranovića nogometaši »Rijeke« ostvarili su uvodnu proljetnu pobjedu i barem na 48 sati vratili se na prvo mjesto na ljestvici.


Nadahnute minute najboljeg igrača »Rijeke« prošle jeseni i najzvučnijeg pojačanja ove zime, ali i dvije sjajne reakcije vratara Ivana Vargića, bile su dostatne za pobjedu nad drugom momčadi »Dinama« koja nije uopće ostavila loš dojam na Rujevici, kao što to možda pokazuje konačan ishod utakmice. Imali su gosti svojih prilika, no vratar »Lazija« na posudbi u »Rijeci« sjajno je reagirao u dva navrata, olakšavaši porođajne muke svojih suigrača koji svojom izvedbom sigurno nisu utjerali strah u kosti svojim rivalima iz Maksimira, ali nisu podbacili u  rezultatskom smislu. Nedostajalo je kod Riječana malo više agresije u duel igri, hitrine, nerijetko onih pola koraka što čine razliku. Očito je da su razno-razne bolesti ostavile traga na fizičkoj spremi igrača kojima je jesenas glavni forte bio ritam koji su lomili svoje suparnike.  »Rijeka« je prvu utakmicu u nastavku sezone dobila na pojedinačnu kvalitetu. Što će tek biti kada se na to nadoveže fanatična trka i agresija?


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj





Matjaž Kek se u izostanku ozlijeđenog Kajevića i zbog nedovoljno spremnog Mateija odlučio od prve minute izvesti momčad u jesenskom ruhu – rasporedu 4-3-3. Na poziciji desnoga beka osvanuo je jedini raspoloživi desni bek – Slovenac Aleš Mejač. Ispred zadnje linije djelovala je trojka Maleš, Močinić i povratnik Brezovec, a ispred njih oporavljeni Tomasov, Bezjak i polulijevo najzvučnije pojačanje ove zime – Mario Gavranović. Tri zimska pojačanja od prve minute, četvrto na klupi za pričuve (Matei), a peto u svojstvu navijača zbog ozljede (Kajević).



Strijelci: 1:0 Tomasov (18′), 2:0 Gavranović (26′). Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Andrej Burilo (Osijek) 6,5.Gledatelja: 3.200.Žuti karton: Samardžić, Balaj (Rijeka), Prenga, Pamić, Capan (Lokomotiva).RIJEKA: Vargić 7,5, Mejač 6, Samardžić 6,5, Mitrović  6, Žuta 6, Močinić 6,5 (87′ Bradarić) –, Maleš 6,5, Brezovec 6,5, Tomasov 7,5(65′ Balaj) –, Bezjak 7, Gavranović 7,5, (85′ Matei) –LOKOMOTIVA: Zelenika 6,5, Barišić 5,5, Capan 5,5, (73′ Čorić) –, Karačić 5,5, Bručić 6, Leko 6, Prenga 6, Grezda 6,5, Andrijašević 6, Fiolić 6, (57′ Cekici) 6, Marić 5,5, (54′ Pamić) 5,5


Upravo je koktel najboljega što je nudila jesenska »Rijeka« i onoga što je dovedeno ove zime odigralo presudnu ulogu do odmora. U 18. minuti Vargić je ispucao loptu, Bručić prekratko vratio svojem vrataru, a Marin Tomasov stigao brže na loptu od Zelenike i prebacio ga za vodstvo svoje momčadi – 1:0. »Rijeka« je povela praktički iz prve prilike i to nakon što je u dva navrata pogodak mogao pasti na drugoj strani. Andrijašević (3′) i Marić (7′) nisu kaznili netipične riječke nesigurnosti u zadnjoj liniji i dva neuspješna pokušaja namještanja zaleđa. Andrijaševićev pokušaj otišao je preko gola, a Marićev udarac skrenuo je vratar Vargić u korner. »Rijeka« je potekla tek nakon vodećeg gola. U 22. minuti Tomasov je »izlažnjakao« dvojicu svojih čuvara, povukao loptu gotovo do korner linije, a onda povratnom loptom pronašao Gavranovića. Zelenika je čudesno reagirao, odbio udarac s nekoliko metara u buket igrača. Gavranović je nakon duela s Capanom zalegao na travnjak, a sudac Burilo procjenio da nije u pitanju kontakt vrijedan najstrože kazne.


Istekom prve trećine utakmice Roman Bezjak je povukao loptu gotovo do mjesta gdje se izvodi korner, te uputio centaršut na vrh peterca. Mario Gavranović vrhunski je primio loptu, otresao se pritom dvojice čuvara, a onda dobro odmjerenih udarcem iz okreta postigao svoj riječki službeni prvijenac – 2:0. Zelenika nije imao šanse. U 28. minuti Gavranović je ponovo dobio dvoboj s vratarom »Lokomotive«, no njegov pogodak glavom poništen je opravdano zbog zaleđa. U 29. minuti Riječani su iznova tražili najstrožu kaznu nakon duela Leke i Bezjaka. Nakon dinamičnih, izrazito sadržajnih pola sata utakmica je skrenula u nešto mirnije vode. Unatoč tome zanimljivo su djelovala dva daljinska pokušaja Brezovca (37′) i Tomasova (44′). 



Rujevica i riječki prvoligaš oprostili su se od svojeg bivšeg igrača Vinka Sroka. Uoči utakmice održana je minuta šutnje u znak sjećanja na igrača koji je šest godina nosio »bijeli« dres.



Nastavak je kao i prvo poluvrijeme počeo prilikama gostiju. Riječani su u 56. minuti uzalud tražili da sudac označi zaleđe kada se Grezda sjurio iskosa prema Vargiću. Vratar Riječana je međutim ponovo sjajno reagirao odbivši nogom prizeman udarac. Tri minute kasnije na otvorenom udarcu našao se Pamić, no njegov pokušaj netko od braniča je u posljednji trenutak skrenuo u korner. Nakon sat vremena igre Matjaž Kek počeo je vući očekivane poteze i mijenjati igrače na koji su daleko od optimalne tjelesne forme. Bekim Balaj trebao je dignuti agresiju i pojačati pritisak na zadnju liniju »Lokomotive« u čemu je uspio. Utakmica se počela odvijati između dva kaznena prostora što je naravno više odgovaralo momčadi koja je imala relativno visoko vodstvo. Goste je kako je vrijeme teklo počelo izdavati strpljenje, sve češće su dugim loptama tražili neka brzinska rješenja od kojih je mogla profitirati jedino uža obrana Riječana i navijači koji su se mogli mirno prepustiti taktovima usmjerenim prema skorašnjem derbiju u Maksimiru. Gromoglasni vatromet na sivom riječkom nebu i pobjednički valovi na istoku kao najava velikog ispita ove momčadi idućega vikenda.


TIJEK SUSRETA;


86′ – Umjesto Močinića je ušao Bradarić, a minutu ranije uz veliki pljesak igru je napustio Gavranović, umjesto kojeg je na travnjaku Rumunj Matei.


77′ – Igra se posljednjih 13 minuta. Kiša sve jače pada, “Rijeka” ne žuri i nastoji mirno utakmicu privesti kraju, a gosti nisu previše konkretni u svojim pokušajima da smanje vodstvo.


68′ – Korner za Rijeku. Brezovec je ubacio, Zelenika otklonio opasnost.


56′ – Grezda je našao Pamića na rubu kaznenog prostora, ovaj puca, ali Samardžić skreće u korner.


55′ – Brezovec je tukao iz slobodnog udarca, ali samo do živog zida.


52′ – Nova propuštena prilika gostiju, Grezda se našao u dobro prilici na lijevoj strani, ali je predugo čekao i lopta mu je pobjegla u gol aut.


46′ – Andrijašević je pobjegao po desnom boku, ali ubačaj je osujetio Samardžić.


45′ – Završilo je prvo poluvrijeme, “Rijeka” ima vodstvo kojim opet drži prvo mjesto.


36′ – “Rijeka” ne odustaje unatoč vodstvu. Sada je nišanske sprave okušao Brezovec, snažno je tukao sa skoro trideset metara iskosa, ali zamalo neprecizno.


29′ – Bezjak je pucao s desetak metara, pored gola.


28′ – Gavranović je postigao još jedan gol, ali je poništen zbog zaleđa.


25′ – GOOOL! 2:0 – Kakav gol Gavranovića. Ubacio je Bezjak s desne strane, a novo riječko pojačanje iz okreta sjajno pronašlo donji desni kut Zelenike.


23′ – Samardžić je dobio žuti karton i neće ga biti protiv “Dinama”.


22′ – Gavranović je umalo došao do prvijenca u službenim utakmicama. Sjajno ga je u kaznenom prostoru našao Tomasov, ali Zelenika je na mjestu.


18′ – GOOOL! 1:0 – Prva prava prilika i uporni Tomasov je doveo “Rijeku” u vodstvo. Dugu je loptu iz svojeg kaznenog prostora poslao Vargić, lopta je pri odskoku prevarila obranu, ali ne i vižljastog Tomasova koji prebacuje Zeleniku za vodstvo “bijelih”.


17′ – Žuti karton za Luku Capana nakon što je s obje ruke srušio na travnjak Tomasova.


15′ – Leko je pucao s nekih 25 metara, ali daleko, daleko iznad gola.


14′ – Gavranović je jednim potezom pokazao klasu. Primio je loptu, iz okreta provukao loptu kroz noge svojeg čuvara i ubacio za Bezjaka, no napadač “bijelih” je u zaleđu.13′ – Barišić je samo usmeno upozoren, iako je imao već nekoliko oštrih starteva po nogama nogometaša “Rijeke”.

12′ – Tomasov se sjajno sjurio po desnoj strani, ali je zaustavljen prekršajem.


7′ – Novu veliku “Lokomotivu” sada je osujetio Vargić. Lopta je opet prošla kroz obranu “bijelih” i došla do Marića koji tuče slabijom nogom, a vratar “Rijeke” efektnom paradom spašava gol.


3′ – Zamalo vodstvo “Lokomotive”. Zaspala je malo obrana “Rijeke”, lopta je došla do Andrijaševića koji s desetak metara puca koji centimetar pored lijeve “spojke” Vargićevih vrata.


2′ – Povratnik u “bijeli” dres Josip Brezovec je pokušao ubaciti s desne strane, ali Borna Barišić ulazi u blok.


1′ Počeo je susret, Rijeka ima prvi napad.


0′ – Utakmica počinje za nekoliko minuta. Na Rujevici je između tri i četiri tisuće gledatelja.