Protiv matičnog kluba

GORGONA ČEKA POSEBNA UTAKMICA ‘Neću slaviti gol u Beču, ali napravit ću sve da dobijemo “moju” Austriju’

Ivan Volarić

RIJEKA JE NJEGOV NOVI DOM – Alexander Gorgon  / snimio R. BRMALJ

RIJEKA JE NJEGOV NOVI DOM – Alexander Gorgon / snimio R. BRMALJ

U Europskoj ligi svaki je suparnik opasan i moraš uvijek igrati na visokoj razini. Ako budemo na gornjoj granici svojih mogućnosti, mislim da nemamo velikih razloga za brigu – kaže Gorgon



 Roditelji su Poljaci, supruga Manuela ima hrvatske korijene, ali Alexander Gorgon je od glave do pete – Bečanin. Uostalom, ima nešto otmjeno u njegovu ponašanju, komunikaciji pa i nogometnoj intepretaciji. Prije nešto više od godinu dana stigao na Rujevicu i to baš iz redova »Austrije«, sutrašnjeg suparnika Riječana u Europskoj ligi. Napadač rođen u glavnom gradu Austrije prije 28 godina odigrao je 135 utakmica i pritom postigao 47 golova za »ljubičaste« prije nego što je u završnici ljetnoga prijelaznog roka prošloga ljeta postao dio šampionske »Rijeke«. U bijelom dresu odigrao je 46 utakmica i pritom zabio 21 pogodak. U Puli se vratio na travnjak nakon ozljede koljena, taman da dočeka zdrav i spreman utakmicu koja sigurno za njega ima posebno značenje.


– »Austrija« je klub u kojem sam proveo više od 20 godina i sigurno da to budi posebne emocije, ali donosi i posebne motive. Prirodno je da se želiš dokazati protiv bivšega kluba, da želiš pokazati da si otišao u bolju sredinu. Možda će u prvom trenutku biti malo čudno igrati protiv kluba u kojem sam odrastao, ali ne doživljavam to kao opterećenje već kao jednu zanimljivu epizodu u karijeri – govori Gorgon i dodaje kako je posljednjih dana intenzivirao kontakte s nekadašnjim suigračima, ali nema u tome ništa posebno.


Opasni prekidi


– Uglavnom se šalimo… – nastavlja privremeni stanovnik Kostrene, koji uživa u šetnjama uz more u društvu kćerke Mile i sina Matea, i dodaje kako je ozljeda koljena uspješno sanirana. Matjaž Kek u njemu je dobio na raspolaganje jedno provjereno napadačko riješenje u seriji zahtjevnih utakmica koje su pred Riječanima. Kekov kolega na klupi bečke »Austrije« Thorsten Fink se s druge strane ne može baš pohvaliti da ima sreće s ozljedama.




– U nogometu se jednostavno dogode sezone kao ova u slučaju »Austrije«. Imaju dosta ozlijeđenih igrača, ali i odličnog trenera koji može prilagoditi momčad svakoj situaciji. Mislim da će neovisno o nekim izostancima u njihovim redovima utakmica biti odlična.


Naravno da »Alex« prati svoju bivšu ekipu koja ne blista u domaćem prvenstvu. Bečani su gostujućim porazom od »Sturma« pali na četvrtu poziciju.


– Nije me iznenadio njihov poraz od »Sturma«. »Sturm« je u odličnoj formi, a »Austrija« je s druge strane u problemu s ozljedama, igraju bez tri ključna igrača i to se ne može tako lako kompenzirati. Što se njihova stila igre tiče momčad su koja teži posjedu lopte, koja i pod pritiskom pokušava igrati. Dosta dobro su tehnički potkovani, posebno opasan je na lijevom krilu Pires. Moramo obratiti pažnju i na prekide, Raphael Holzhauser je odličan izvođač. Osim toga imaju nekoliko uigranih akcija i u tom dijelu moramo biti koncentrirani.


Rijeka igra brže


Riječani su ovoga ljeta izbacili u pretkolu Lige prvaka austrijskog prvaka »Red Bull Salzburga« koji bi po svemu trebao biti kvalitetnija momčad od »Austrije«.


– Teško mi ih je usporediti jer riječ je o dvije potpuno različite momčadi. Gledao sam njihovu međusobnu utakmicu prije nekoliko tjedana u kojoj je »Austrija« dobro znala da se ne može nadigravati i zaigrala je nešto zatvorenije. Završilo se bez pogodaka. »Red Bull« ima strahovito jake individualce, dok »Austrija« ipak više toga bazira na snazi momčadi.


Nešto slično kao i »Rijeka«…


– Tako je, ali mislim da »Rijeka« ipak igra brže i okomitije od »Austrije«. Doduše, sve će kao i uvijek u nogometu pokazati travnjak. Ove dvije naše međusobne utakmice će biti mali finale. I jedni i drugi imamo sličnu situaciju. Sigurno je da će obje momčadi željeti dobiti utakmicu i približiti se drugoj poziciji u skupini. U Europskoj ligi svaki suparnik je opasan i moraš uvijek igrati na visokoj razini. Ako budemo na gornjoj granici svojih mogućnosti mislim da nemamo velikih razloga za brigu.


Prati nas nesreća


Posebno ako su Riječani nešto naučili iz pulskog poraza, ali i nekoliko nesretnih europskih posrtaja ove sezone.


– Ne mislim da je raspoloženje u momčadi lošije zbog poraza u Puli. Znamo da smo bili puno bolji i da smo po svemu morali pobijediti. Bilo je tu dosta nesreće, iako ponekad u nogometu neke stvari ne možeš objasniti kao što su naši porazi u Europi doživljeni u zadnjim trenucima utakmica u Milanu i Ateni. Na kraju utakmice zbog umora padne koncentracija, ali možemo samo nagađati je li to pravi razlog. U nekim detaljima moramo dati malo više da se sreća u tim trenucima okrene na našu stranu. Uostalom, prošle sezone sreća je nekada bila na našoj strani, sada moramo istrpjeti malo više, ali i dalje vjerujem da u nastavku sezone možemo napraviti velike stvari. Da li ću slaviti ako zabijem gol u Beču? U sebi ću biti sretan, ali prema vani ću biti suzdržan. To je samo gesta poštovanja prema bivšem klubu, ali na terenu ću razmišljati samo o tri boda. Moj klub je sada »Rijeka«, želim pobijediti i osvojiti sve što je moguće s »Rijekom« – rekao je Gorgon.