U drugom planu

Franko dolazi na Rujevicu: ‘Iskreno, iz srca, drago mi je što neću igrati protiv Rijeke’

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ne sumnjam da bi me navijači Rijeke lijepo dočekali na Rujevici, ali ne bi bilo lako igrati tako važnu utakmicu protiv kluba koji mi puno znači. Znam što to nosi, profesionalac sam i uvijek ću davati sve za klub u čijem dresu igram, ali s druge strane bi stajala Rijeka...



Franko Andrijašević, bivši najbolji igrač Rijeke i HNL-a, u drugom je planu u Gentu, belgijskom klubu s kojim će se Riječani susresti sljedećeg tjedna u play offu za ulazak u skupine Europske lige. 


Gent i njegova Rijeka u četvrtak će igrati prvu od dvije utakmice međusobne utakmice. Igrač koji je uvelike pomogao da Rijeka osvoji prvu dvostruku krunu u klupskoj povijesti, pa odabrao Gent kako bi Bijeli više zaradili, stoji na putu do Europske lige klubu koji mu je oživio karijeru…


No, klub kojem je Andrijašević u tom trenutku bio najskuplje pojačanje u klupskoj povijesti na njegove usluge više uopće ne računa, prebacili su ga u B momčad, pišu Sportske novosti. Oni su porazgovarali s Frankom, a iz njegovih riječi jasno je na kojoj će mu strani biti emocije.




– Očito je tako moralo biti. Mene lovi smijeh… I prošle sezone je bila situacija da Rijeka i Gent mogu igrati u play-offu, tada sam bio u kombinacijama i za igru. Sada su me maknuli u drugu momčad, pa neće biti prilike igrati protiv Rijeke, kaže Franko Andrijašević, čiji odgovor na iduće pitanje puno govori o odnosu kojeg ima s Rijekom.


– Meni je onako iskreno, iz srca, ipak drago što neću igrati protiv Rijeke. Ne sumnjam da bi me navijači Rijeke lijepo dočekali na Rujevici, ali ne bi bilo lako igrati tako važnu utakmicu protiv kluba koji mi puno znači. Znam što to nosi, profesionalac sam i uvijek ću davati sve za klub u čijem dresu igram, ali s druge strane bi stajala Rijeka…


Ponudio je i svoje viđenje za dva nadolazeća sraza Genta i Rijeke.


– Gent na početku nije znao hoće li igrati Europu, budući da je Mechelen izbačen zbog namještanja tek tri-četiri dana prije prve utakmice kvalifikacija. Sigurno im je prioritet doći do grupne faze sada kad su već prošli ove dvije prepreke, sve će staviti na to, ali siguran sam da isto vrijedi i za Rijeku.



Sigurno će biti zanimljive utakmice u kojima Rijeka, prema onome što sam vidio protiv Aberdeena, svakako ima izgleda. Rijeka će sigurno biti organiziranija nego AEK Larnaca, znam da je Bišćan dobro posložio momčad, tako da će utakmica sigurno biti dosta teška za obje strane.


Kako Franko ocjenjuje kvalitete Genta?


– Gent je spoj mladosti i iskustva, doveli su tri igrača koji su nešto prošli u karijeri, igrali velike utakmice i Europu. Zbog toga će biti i zanimljivo, za Rijeku će posebno biti izazov, jer će imati takve igrače s druge strane, ali ne sumnjam da će im to biti i dodatni motiv. Tko je najbolji igrač Genta? Vadis Odjidja-Ofoe! Možda nije tip koji će stalno biti u prilici, ali jako je važan igrač za Gent, sjajan igrač koji ima već puno iskustva.


Ponudio je usporedbu belgijskog i hrvatskog nogometa.


– Belgijci su po igri nekako bliži Englezima, tu mislim na fizičku spremu, duel igru… A što se tiče tehnike mislim da hrvatski klubovi ili igrači nimalo ne zaostaju. Kada gledaš utakmice dva prvenstva onda nekada u HNL-u vidiš bolji nogomet nego što je to u Belgiji, ali kada je infrastruktura vrhunska, a ovdje jest, onda to često radi razliku. Zato i kažem da će biti zanimljivo, jer i Gent i Rijeka imaju svoje kvalitete, a pitanje je tko će ih bolje iskoristiti.


Ipak, naglašava Andrijašević da Gent nije samo Odjidja-Ofoe, ima tu još niz igrača pokraj kojih stručni stožer na čelu s Jessom Thorupom nije pronašao mjesta za hrvatskog ofenzivca. Netko se u šali nakon ždrijeba pitao kakav je taj Gent kada nema mjesta za Andrijaševića.



– Kada sam bio na posudbi u Beverenu rečeno mi da me žele nazad, da ću igrati, da sada imaju formaciju koja meni odgovora i u kojoj ću ja biti polušpica, ali kada sam se vratio situacija je bila ista kao prije. Razgovarao sam s trenerom koji mi je rekao da se moj status nije promijenio, došao sam na pripreme bez da imam ikakvu šansu da izborim svoje mjesto. Ali osjećao sam to cijelo vrijeme, kada su me prvi put maknuli znao sam da je to praktički gotovo.


Razlika u odnosu na prije je samo ta što me klub želi prodati, ali prijelazni rok je pri kraju, pa ne znam što misle ili žele. Za sada nemam neku opciju, teško je uskladiti želje Genta i mene, ali oni su ti koji imaju problem jer su me maknuli, moj je jedino taj što ne igram. Ja znam da moram misliti na svoju obitelj, imam još tri godine ugovora i po tom pitanju sam miran.


Ipak, Gent je, što se nogometa tiče, za njega završena priča.


– Neću lagati da se već odavno osjećam nebitnim, da me ne cijene. I to guranje u B momčad nije bilo da bih se ja tamo izborio za mjesto među prvotimcima, nego da me ne gledaju. Osjećam da na mene ne računaju, kada sve to vidiš shvatiš da je sve to gotovo, pa možda zbog toga ispada da s Gentom više ne osjećam nekakvu povezanost.



Ali zbog povezanosti koju ima s Rijekom u četvrtak će biti na stadionu.


– Da, u četvrtak sam na utakmici, već sam razgovarao s Ivanom Manceom, sigurno ću doći pozdraviti ljude iz Rijeke. Moram samo vidjeti u kojem ću dijelu stadiona sjediti, ha-ha, zaključio je uz smijeh Franko Andrijašević.


U Gentu činjenica da je najuspješnije razdoblje svoje karijere proveo u riječkom dresu nikoga nije previše zaintrigirao.


– Jesu li me već pitali o Rijeci? Nisu, a iskreno mislim da me neće ništa ni pitati, nego će se voditi svojim skautskim službama i analizama, kaže Andrijašević za Sportske novosti.