Specijalni fond

FIFA ponovo pokreće fond za pomoć igračima koji ne dobivaju plaću

Hina



ZURICH Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ponovo pokreće fond za pomoć igračima koji ne primaju plaću od svojih klubova ili im plaće kasne.


Najavljeno je i drastično povećanje raspoloživih sredstava.


Specijalni fond vrijedan 16 milijuna dolara bit će dostupan od 1. srpnja ove godine, do kraja lipnja 2022. godine u skladu sa sporazumom postignutim između FIFA-e i sindikata nogometaša (FIFPro). Do kraja lipnja ove godine na snazi će biti stari fond od pet milijuna dolara koji je FIFA osnovala kako bi pomogla igračima početkom srpnja 2015. godine.




Iznos od 16 milijuna dolara bit će raspodijeljen na sljedeći način – tri milijuna dolara za ovu godinu, četiri za iduću i četiri milijuna za 2022. godinu, dok je pet milijuna dolara rezervirano za retroaktivnu zaštitu igrača, odnosno za plaće onih nogometaša čija su neisplaćena potraživanja trebala biti isplaćena u periodu od srpnja 2015. do lipnja 2020. godine.


Svjetski sindikat igrača FIFPro procjenjuje da je oko 50 klubova u 20 zemalja – uglavnom u Istočnoj Europi i Aziji – zatvoreno u posljednjih pet godina, a stotine igrača ostale su bez plaća.


U mnogim slučajevima, navode iz sindikata, klubovi su ponovo uspostavljeni, uz samo blagu promjenu imena.


»Iako ove potpore neće pokriti puni iznos plaća koji se duguju igračima, ovaj će fond osigurati važnu »sigurnosnu mrežu«, kazao je predsjednik FIFProa Philippe Piat.