Vratar Dinama

Eduardo: Poštujemo Rijeku, ali znamo što trebamo napraviti za pobjedu

Ivana Vaupotić

Foto D. Tadić / Cropix

Foto D. Tadić / Cropix



ZAGREB » Sudeći po imenima na popisu ozlijeđenih igrača i rekonvalescenata u Maksimirskoj 128, status najžilavijih momaka pripada Portugalcima. Sva četvorica su zdravi i odlično podnose sve napore, s time da Eduardo Carvalho, Ivo Pinto i Paulo Machado imaju vrlo bitne uloge u udarnoj postavi trenera »Dinama« Zorana Mamića. Jedino je Goncalo Santos češće na klupi za pričuve, čak i u ovako nezahvalnoj zdravstvenoj situaciji u svlačionici.


   Najdelikatniju rolu definitivno ima najiskusniji Eduardo. Taj 32-godišnji golman branio je boje »Brage«, »Benfice« i »Genoe«, a skupio je i 35 nastupa u dresu reprezentacije svoje domovine i vrlo dobro zna da nema pravo na pogrešku.


   – Nije lako biti golman u klubu koji je nadmoćan u svojoj zemlji. Tijekom utakmice većina stvari se događa daleko od mog gola, a ja moram biti maksimalno koncentriran u svakom trenutku. Ovdje suparnici imaju jednu-dvije-tri prilike po utakmici, i to treba pohvatati – tumači Eduardo.




   Protiv »Rijeke« će vjerojatno biti drugačije?


   – Vjerujem svojim suigračima u obrani, ali za pretpostaviti je da ću na Kantridi imati više posla nego inače. Ljestvica vrlo jasno pokazuje koje dvije momčadi su najbolje u Hrvatskoj, a »Rijeka« igra pred svojim navijačima. Sva naše utakmice s njima bile su vrlo napete. Na početku sezone pobijedili su nas u Superkupu, no kasnije smo došli na svoje i pokazali tko je aktualni prvak. Najvažnije je da na Kantridu stignemo koncentrirani i spremni.


   Nakon poraza u Superkupu, »Dinamo« je uknjižio dvije pobjede nad »Rijekom«. Je li to neki pokazatelj?


   – Sve ono što je bilo nema nikakve veze s ovim što nas očekuje. Svaka utakmica nosi svoju jedinstvenu priču. Istina, ove sezone već smo u dva navrata pobijedili »Rijeku«, ali to nije nikakvo jamstvo za subotu. Zbog toga se na te rezultate niti ne oslanjamo kao da su neki realni pokazatelj. Kvalitetno smo se pripremili za derbi na Kantridi i znamo što tamo trebamo napraviti da bismo ostvarili svoj cilj, a to je pobjeda. To je jedini važno u ovom trenutku.


   Kako vidite polufinale Kupa s istim suparnikom?


   – Prvenstvo je jedno, a Kup drugo. Ždrijeb je htio da se u polufinalu nađemo s »Rijekom«, da igramo finale prije finala. Bit će to dvije krajnje neizvjesne utakmice vrlo kvalitetnih momčadi. Kao što sam već rekao, kvalitetno smo se pripremili i vjerujemo u sebe. Naravno, iznimno poštujemo »Rijeku« koja je pokazala koliko je moćna i kvalitetna.


   Kako vam sada djeluju?


   – Mislim da je »Rijeka« nešto slabija u realizaciji bez Andreja Kramarića. Međutim, u takvom spletu okolnosti se zna dogoditi da nešto i dobiješ. Sada je potencijalna opasnost raspršena na više igrača. U momčadi »Rijeke« postoji koncentrat kvalitete, u pitanju je naš najveći suparnik u Hrvatskoj – zaključuje Eduardo.