Oproštaj od Vatrenih

Eduardo: Bio sam lišen pravednog tretmana u reprezentaciji

Hina

Ne mogu ipak ne reći da nije bilo teških, a za mene osobno u posljednjih nekoliko godina i vrlo gorkih, grubih trenutaka. Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude



ZAGREB – Nakon Ognjena Vukojevića od hrvatske nogometne reprezentacije oprostio se i Eduardo Alves Da Silva (31). Svoju odluku u oproštaju od dresa ‘vatrenih’ Dudu je objavio u pismu objavljenom na internetskoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).


»S velikim sam ponosom i zadovoljstvom nastupao u dresu hrvatske reprezentacije i predstavljao hrvatski nogomet širom svijeta. Nastojao sam maksimalnim angažmanom opravdati povjerenje izbornika. Jednako tako bilo mi je važno opravdati povjerenje koje su mi dali naši navijači, kojima se osobito zahvaljujem,« kazao je Eduardo, ali i dodao: »Ne mogu ipak ne reći da nije bilo teških, a za mene osobno u posljednjih nekoliko godina i vrlo gorkih, grubih trenutaka. Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude. Smatram da sam zbog toga bio lišen poštenog i pravednog tretmana. Taj utjecaj, prema mojem mišljenju imao je za posljedicu i smanjenje ukupnog dometa reprezentacije tj. nesumnjivo je doprinio da rezultati reprezentacije nisu bili onakvi kakvi su zaista mogli biti.«


Eduardo je u ‘kockastom’ dresu upisao 64 nastupa i sa 29 golova drugi je strijelac u povijesti reprezentacije iza Davora Šukera koji je zabio 45 golova. Eduardo je 2002. postao hrvatski državljanin, pa je najprije pozvan u reprezentaciju do 21 godine, a 16. studenog 2004. debitirao je za seniorsku reprezentaciju. Prvi nastup imao je protiv Irske gdje je ušao kao zamjena. Na Carlsberg Cupu 2006. protiv Hong Kongu postigao je svoj prvijenac za ‘Vatrene’. Nastup protiv Kameruna na Svjetskom prvenstvu ostat će tako njegov posljednji u reprezentativnoj karijeri. Kroz karijeru pratile su ga česte ozlijede, a najstrašnija se dogodila u veljače 2008. kada mu je u dresu Arsenala branič Birminghama Martin Taylor slomio gležanj. Eduardo je zadobio otvoreni prijelom fibule, odnosno vanjske kosti lijeve noge nakon čega je hitno operiran u birminghamskoj bolnici. Na travnjak se vratio godinu kada kasnije.




Hrvatski nogometni savez zahvalio se Eduardu na značajnom doprinosu u dresu hrvatske reprezentacije. »Svojim angažmanom, ponašanjem i pogocima opravdao je povjerenje Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatskih izbornika te tako na najbolji način iskoristio priliku da dobivanjem hrvatske putovnice postane i hrvatski reprezentativac,« poručili su iz HNS-a.