Šesnaestina finala

EUROPSKA LIGA Josip Brekalo pogotkom pokrenuo Wolfsburg, veliki preokret Barišića i Katića

Hina

Josip Brekalo (Wolfsburg)/Foto REUTERS

Josip Brekalo (Wolfsburg)/Foto REUTERS

Braga je u Glasgowu vodila 2-0 protiv Rangersa, no domaćin je velikim preokretom upisao pobjedu 3-2.



ZAGREB Nogometaši Intera na gostovanju su pobijedili Ludogorec sa 2-0 u prvom susretu 16-ine finala Europske Lige. Šahtar je pobijedio Benficu sa 2-1, Eintracht je porazio RB Salzburg sa 4-1, dok su Celtic i Manchester United odigrali 1-1 na gostovanjima kod Kopenhagena i Club Bruggea.


Inter je izborio pobjedu golovima Christiana Eriksena u 71. minuti i Romela Lukakua iz jedanaesterca u četvrtoj minuti nadoknade. Hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović dobio je poštedu i nije nastupio.


Ludogorec je u dosadašnja tri nastupa u 16-ini finala samo jednom prošao dalje, prije šest godina protiv Lazia, dok Inter do sada ima 100-postotni učinak. Tri nastupa i tri pobjede.




Eintracht je u Frankfurtu uvjerljivo pobijedio RB Salzburg sa 4-1.


Junak utakmice bio je trostruki strijelac Japanac Daichi Kamada (12, 43, 53), a među strijelce se upisao i Filip Kostić (56). Gosti su uspjeli smanjiti u 85. minuti golom Hee-Chan Hwanga u 85. minuti.


Club Brugge i Manchester United su odigrali bez pobjednika 1-1. Belgijski sastav je poveo u 15. minuti preko Emmanuela Dennisa koji je iskoristio pogrešku gostujućeg vratara Sergia Romera koji je nepotrebno istrčao. Nigerijski napadač je prvi stigao do lopte i prebacio Argentinca.


United je uspio izjednačiti u 36. minuti nakon pogreške domaće obrane. Maxim de Cuyper je ubacio loptu iz auta, Brandon Mechele je bio neoprezan, što je iskoristio Anthony Martial ‘ukravši’ loptu nakon čega se sjurio prema golu i lako svladao Simona Mignoleta. Matej Mitrović nije nastupio za domaći sastav.


Identičnim rezultatom završio je i susret između FC Kopenhagena i Celtica.


Škotski prvak je poveo u 15. minuti golom Odsonnea Edouarda, a izjednačio je Dame N’Doye u 52. minuti. Domaćin je u 79. minuti mogao do pobjede, no Jens Stage nije realizirao kazneni udarac. Karlo Bartolec i Robert Mudražija nisu nastupili za danski sastav, dok je Jozo Šimunović za goste igrao posljednjih sedam minuta.


Rezultatom 1-1 okončana je i utakmica između CFR Cluja i Seville. Ciprian Deac je doveo Rumunje u vodstvo iz kaznenog udarca u 59. minuti, a izjednačio je Youssef En-Nesyri u 82. minuti.


Getafe je bio bolji od Ajaxa sa 2-0. Španjolcima su pobjedu donijeli Deyverson (38) i Kenedy (90+3). Ajax u prvih 45 minuta nije uputio niti jedan udarac prema suparničkim vratima, dok su u nastavku Nizozemci samo jednom pucali prema španjolskim vratima. Dominik Kotarski nije branio za goste.


Šahtar, koji je u skupini Lige prvaka bio ispred zagrebačkog Dinama, je u Harkovu pobijedio Benficu sa 2-1.


Šahtar je u 21. minuti stigao do prednosti golom Marlosa, no pogodak je poništen zbog milimetarskog zaleđa.


Domaćin je ipak stigao do vodstva u 56. minuti lijepim golom Alana Patricka sa 20 metara. U 65. minuti Benfica je izjednačila preko Pizzija iz kaznenog udarca. Zanimljivo, gosti su u toj akciji zabili gol, no škotski sudac Bobby Madden je nakon ‘asistencije’ VAR-a poništio pogodak i dosudio kazneni udarac. Samo pet minuta kasnije Ukrajinci su stigli do nove prednosti, a pogodak je na povratnu loptu Juniora Moraesa zabio Viktor Kovalenko.


Za oba kluba ovo je šesti nastup u 16-ini finala ovoga natjecanja. Šahtar je do sada samo jednom prošao dalje, dok je Benfica u dosadašnjih pet pokušaja svaki put prošla dalje.


Klub iz Donjecka koji europske utakmice igra u Harkivu bila je to prva pobjeda zadnjih osam europskih domaćih ogleda.


Sporting je u Lisabonu pobijedio Istanbul Basaksehir sa 3-1. 


Strijelci za domaćine bili su Sebastian Coates (3), Andraž Šporar (44) i Luciano Vietto (51), a pogodak nade za goste zabio je Edin Višća (77-11m).


Portugalski sastav je već osmi put u 16-ini finala Europske lige, a najdalje je dogurao 2012. kada je igrao u polufinalu, dok je istanbulski sastav prvi put prošao u fazu na ispadanje.


Nogometaši Wolfsburga i Rangersa velikim su preokretima ostvarili pobjede u prvim susretima 16-ine finala Europske lige pobijedivši Malmo sa 2-1, te Bragu sa 3-2. 


Wolfsburg je gubio 0-1 protiv Malmoa, no uspio je okrenuti rezultat i ostvariti pobjedu.


Kiese Thelin je u 47. minuti doveo goste u vodstvo iz kaznenog udarca, no samo dvije minute kasnije hrvatski reprezentativac Josip Brekalo je izjednačio. Brekalo je i u prvom poluvremenu bio blizu pogotka, no u 38. minuti je pogodio okvir gola. Domaćin je okrenuo rezultat u 62. minuti golom Admira Mehmedija. Brekalo je igrao za njemački sastav do sudačke nadoknade, dok Marin Pongračić nije nastupio.


Braga je u Glasgowu vodila 2-0 protiv Rangersa, no domaćin je velikim preokretom upisao pobjedu 3-2.


Portugalci su poveli u 11. minuti fantastičnim golom Fransergia, a korak bliže pobjedi stigli su u 59. minuti kada je Abel Ruiz zabio za 2-0. Međutim, Rangers je furioznom završnicom okrenuo rezultat. Dva gola zabio je Hagi (67, 82), a jednog Ayodelea-Ariba (75). Borna Barišić je igrao za Rangers do 73. minute, a Nikola Katić cijeli susret.


Roma je u Rimu pobijedila Gent sa 1-0, pogodak odluke zabio je Carlez Perez u 13. minuti nakon lijepe asistencije Edina Džeke. Nikola Kalinić nije zaigrao za Romu.


Basel je na gostovanju deklasirao APOEL sa 3-0, a strijelci su bili Raoul Petretta (16), Valentin Stocker (53) i Arthur Cabral (66). Antonio Jakoliš je za domaćine zaigrao od 71. minute.


AZ i LASK su remizirali 1-1. Austrijski nogometaš hrvatskih korijena Marko Raguž doveo je goste u vodstvo u 26. minuti, a izjednačio je Teun Koopmeiners iz jedanaesterca u 86. minuti. Petar Filipović je igrao cijeli susret za goste.


Bayer Leverkusen je pobijedio Porto sa 2-1. »Apotekari« su bili korak do vodstva u 17. minuti kada je Kai Havertz sjajno opalio sa desetak metara pogodivši vratnicu. U nastavku akcije pucao je i Kerem Demirbay, no Marcano je spriječio gotovo siguran pogodak.


Bolju igru Bayer je okrnunio vodstvom u 29. minuti golom Lucasa Alaria. Lars Bender je ubacio, Demirbay je prenio loptu glavom na drugu vratnicu gdje je Alario mirno zabio za 1-0. U samoj završnici prvog dijela Porto je opasno zaprijetio, sjajno je s ruba kaznenog prostora pucao Matheus Uribe, ali je Lukas Hradecky sjajno obranio.


Bayer je u 56. minuti povisio prednost golom Havertza iz jedanaesterca, a njemački veznjak je zabio tek iz drugog pokušaja. Njegov prvi udarac obranio je Marchesin, no sudac je ponovio udarac jer je Porov golman izašao s crte. Gosti su smanjili u 73. minuti preko Ze Luisa.


Arsenal je u Pireju pobijedio Olympiakos sa 1-0 golom Lacazetttea (81), dok je Wolverhampton bez većih problema pobijedio Espanyol sa 4-0, a golove su zabili Diogo Jota (15, 68, 81) i Ruben Neves (52).


Uzvratne utakmice su 27. veljače.


Rezultati:


Ludogorec – Inter 0:2 (Eriksen 71, R. Lukaku 90+5pen)


Eintracht Frankfurt – Salzburg 4:1 (Kamada 12,43,53, Kostić 56/Hwang Hee-Chan 85pen)


Club Brugge – Man. United 1:1 (Dennis 15/Martial 36)


Kobenhavn – Celtic 1:1 (N’Doye 52/Édouard 14)


Šahtar Donjeck – Benfica 2:1 (Alan Patrick 56, Kovalenko 72/Pizzi 66pen)


Cluj – Sevilla 1:1 (Deak 59pen/Nesyri 82)


Sporting CP  – Basaksehir 3:1 (Coates 3, Šporar 44, Vietto 51/Višća 77pen)


Getafe – Ajax 2:0 (Deyverson 37, Kenedy 90+3)


Bayer Leverkusen – Porto 2:1 (Alario 29, Havertz 57pen/Diaz 74)


APOEL Nikozija – Basel 0:3 (Petretta 16, Stocker 53, Arthur 67)


Wolfsburg – Malmo 2:1 (Brekalo 49, Mehmedi 62/Thelin 47pen)


Roma – Gent 1:0 (Perez 13)


Rangers – Braga 3:2 (Hagi 67, 82, Aribo 75/Fransergio 11, Ruiz 59)


Wolverhampton – Espanol 4:0 (Jota 15, 67, 82 Neves 52)


Olympiakos – Arsenal 0:1 (Lacazette 81)


AZ Aalkmar – LASK 1:1 (Koopmainers 86pen/Raguž 26)