Kolijevka nogometa

EURO 2020: Može li Hrvatska još jednom doživjeti slavu na Wembleyju?

Marko Cvijanović

Foto Flickr

Foto Flickr

Iako je najteže ponoviti veliki rezultat, uvjeren sam da ova hrvatska reprezentacija ima kvalitetu opet se boriti za visok plasman. Zašto ne i dogurati do polufinala na Wembleyju, a onda je sve moguće... - tvrdi Mladen Petrić, strijelac pobjedonosnog gola za Hrvatsku na Wembleyju protiv Engleske prije 12 godina



RIJEKA Prošlo je dvanaest godina, ali slike su još svježe: »Pranjić je primio loptu uz aut-liniju, dvojica ili čak trojica engleskih igrača krenula su na njega, a meni se otvorio prostor. Tražio sam loptu i dobio je, ostalo je, što biste vi novinari rekli, povijest, ha, ha, ha… Primio sam loptu, dolazila mi je baš na ljevicu, i opalio… Odmah sam znao da sam je dobro pogodio, onako baš kako treba. I ušla je, hvala Bogu!«.


Vrijeme radnje: 21. studenoga 2007. godine. Mjesto radnje: London, stadion Wembley. U glavnoj ulozi: Mladen Petrić. A događaj? Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo 2008. godine između Engleske i Hrvatske. Konačni rezultat? 3:2 za Hrvatsku! Mladen Petrić i danas jednako proživljava utakmicu i pobjedonosni pogodak na kultnom stadionu koji je obliježio njegovu bogatu nogometnu karijeru.


– Istina. Taj gol ostaje za sva vremena, iako sam možda u karijeri postigao i neke važnije golove u rezultatskom smislu, jer, nemojmo zaboraviti, mi smo već uoči te utakmice na Wembleyju, osigurali plasman na EURO. Međutim, nama je ta utakmica jako puno značila. Kao prvo, igra se u Engleskoj, u Londonu, u kolijevci nogometa, na veličanstvenom stadionu pred 88 tisuća gledatelja i protiv jedne od najvećih nogometnih nacija na svijetu. I još nešto, to je bila jedna od prvih natjecateljskih utakmica na novom Wembleyju – kaže Mladen Petrić, koji i danas ističe važnost te pobjede na Wembleyju.


Velika pozornica




– Kao prvo, htjeli smo na velikoj pozornici pokazati da spadamo među najbolje reprezentacije u tom trenutku, a kao drugo, malo su nas bocnuli neki natpisi u engleskim medijima poslije naše prve međusobne utakmice i pobjede u Zagrebu. Vaši engleski kolege prezentirali su tu našu pobjedu kao vrlo sretnu, pogotovo poslije nespretne reakcije vratara Robinsona uoči našeg drugog pogotka. Bili smo zbog toga vrlo motivirani i na Wembleyju pokazali tko smo i što smo. Da, ostao mi je u sjećanju taj muk na tribinama kad sam zabio, dogodio se hlanad tuš, a ionako je bilo vrlo hladno.


Petrićev pogodak presudio je Engleskoj koja nije vidjela EURO i engleskom izborniku Steveu McClarenu, koji je smijenjen već drugi dan. Sasvim logično s obzirom na činjenicu da se Engleska prvi put u 14 godina nije plasirala na veliko natjecanje i prvi put u čak 24 godine da nije ostvarila plasman na europsko prvenstvo. McClarenova je karijera poslije te utakmice u svakom slučaju krenula silaznom putanjom. Poslije najjače engleske nogometne vrste vodio je Twente, Wolfsburg, Nottingham Forest, Derby County, Newcastle, Queens Park Rangers…


– Ostalo mi je u glavi to njegovo pokislo lice ispod kišobrana s bocom vode u ruci. I pogled u prazno…


Petrić je bio dio hrvatske reprezentacije koja je na Europskom prvenstvu u Austriji 2008. godine ostavila upečatljiv dojam, ali i bila nesretno zaustavljena u onoj tužnoj četvrtfinalnoj utakmici protiv Turske na Prateru. Upravo Petrić nije iskoristio odlučujući jedanaesterac, ali do kaznenih udaraca nije trebalo ni doći…


– Bolje se i ne prisjećati te utakmice, sve smo imali, Klasnić je zabio gol u zadnjoj minuti, svi smo mislili da smo u polufinalu i… Primimo onaj nesretni gol i sve ode krivim smjerom. Šteta, jer već tada je Hrvatska imala momčad za velike stvari, već tada se u zraku osjećalo da možemo napraviti velik rezultat. I tko zna dokle bismo dogurali da smo se plasirali u polufinele u kojem bismo igrali protiv Njemačke, koju smo pobijedili u skupini i pritom odigrali jednu od najboljih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije. Bili smo baš dobri u tom razdoblju, u kvalifikacijama smo dvaput pobijedili Engleze, na Europskom prvenstvo pobijedili Nijemce i u skupini osvojili maksilanih devet bodova iz tri utakmice.


Dvije generacije


Baš je nedavno, uoči utakmice sa Slovačkom na kraju kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo iduće godine, Ivica Olić pokušao usporediti sadašnju i momčad kojoj je pripadao zajedno s Petrićem pa konstatirao da su u objema igrali veliki igrači, ali da je ova sadašnja generacija koja je lani osvojila srebro na SP-u u Rusiji, u nekim ključnim trenucima imala sreće.


– Kvalitetom su to podjednake momčadi, uostalom već tada su nam se priključili igrači koji su dugo godina kasnije činili okosnicu reprezentacije, poput Modrića, Rakitića, Ćorluke… Uvjeren sam da bismo te 2008. mi igrali u finalu da nije bilo tog nesretnog ispadanja od Turske i nagovijestili ono što se lani dogodilo u Rusiji.Uzimajući u obzir sve što Petrić govori, s pravom valja postaviti pitanje može li Hrvatska iduće godine još jednom dočekati slavu na kultnom Wembleyju gdje će se igrati polufinale i finale Europskog prvenstva.

– Iako je najteže ponoviti veliki rezultat, uvjeren sam da ova hrvatska reprezentacija ima kvalitetu opet se boriti za visok plasman. Zašto ne i dogurati do polufinala na Wembleyju, a onda je sve moguće… Tri su se igrača oprostila, u reprezentaciji više nema Subašića, Mandžukića i Ćorluke, ali Hrvatska je od Svjetskog prvenstva u Rusiji na ovamo dobila novu vrijednost onoga trenutka kad su stasali neki novi mladi igrači poput Vlašića, Brekala, Petkovića… Pogotovo me oduševio Petković, koji oduševljava svojim igrama i vjerojatno će ostvariti veliki transfer. Eh sad, konkurencija će na EURO-u biti vrlo jaka, Talijani i Nizozemci su se vratili, Nijemci su uvijek jaki, baš kao i Španjolci, među favorite svakako treba svrstati i Francuze i Belgijance, ali i domaćine Engleze. Poklope li se neke stvari, Hrvatska može biti ravnopravna sa svima njima – zaključio je Petrić.