Sve bliže odlasku u Bundesligu

ELEZ NAJBLIŽI HANNOVERU Doznajte koliko bi transfer mogao biti “težak”, ali i tko još želi braniča “Rijeke”

Ivan Volarić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Njemački mediji jučer su lansirali vijest koja se već duže vremena naslućuje u klupskim kuloarima prvoligaša s Rujevice: Josip Elez je nadomak transfera u jedanestoplasiranu momčad Bundeslige – »Hannover«! Tvrde njemačke kolege da su igrači »Hannovera« jučer počeli s treninzima nakon kratkotrajne pauze, da na prvom treningu nije bilo braniča »Rijeke«, ali da su u pitanju još samo formalnosti i da bi s prvim danima 2018. godine Elez trebao osvanuti na treninzima pod vodstvom Andrea Breitenreitera. »Rijeka« bi, prema njemačkim izvorima, trebala zaraditi 2,5 milijuna eura na ime obeštećenja, dvostruko manje nego što je trebala uprihoditi prošloga ljeta od vrlo izvjesnog Elezovog transfera u »Schalke«, koji je, međutim, spletom nesretnih okolnosti u posljednji trenutak propao. Što kažu na Rujevici? Za sada još nema službene potvrde odlaska stopera kojega je »Rijeka« za 400 tisuća eura otkupila od »Lazija«. Međutim, neslužbene informacije sugeriraju da je »Hannover« jedan od najozbiljnijih, ali ne i jedini mogući kupac. Naime, odgovorni s Rujevice vode pregovore s još nekoliko klubova poput portugalske »Brage«, talijanskog »Cagliarija« i jednog francuskog prvoligaša.


Dani odgovora


Idući dani će u svakom slučaju donijeti konačne odgovore, ne samo kada je govora o Elezovu transferu, već i odlascima Marija Gavranovića (Dinamo), Josipa Mišića (Sparta, Sporting Lisabon…), te posebno Marka Vešovića (Legija), koji je još nakon posljednje službene utakmice u godini na izmaku, protiv »Rudeša« na Rujevici, ustvrdio kako je njegov transfer u »Legiju« iz Varšave praktički gotova stvar. Iz kluba su, međutim, bili puno oprezniji ponukani informacijom da hrvatska kolonija u poljskom velikanu u taj transfer nema namjere ulagati veću količinu novca, barem ne onaj segment koji se odnosi na stavku – obeštećenje. Takve slutnje potvrdio je i opatijski sastanak s vodstvom lidera poljskog prvenstva. »Rijeci« je ponuđeno 400 tisuća eura, mogućnost dodatne zarade kroz neke bonuse, te 20 posto od idućeg transfera. Riječani su tu ponudu odbili u nadi da će na Rujevicu stići nešto bolje – za klub i igrača. Dugo se pregovaralo s kijevskim »Dinamom«, na Kvarneru je bilo i vodstvo španjolskog »Alavesa«, a posljednji se pojavio interes »Betisa«, koji je u potrazi za nasljednikom 30-godišnjeg Antonija Barrana (igra na poziciji desnoga beka kao posuđeni igrač »Middlesbrougha«). Vešović se čini kao dostojnom zamjenom, ali izgleda da njegovi zastupnici nisu baš oduševljeni s tom mogućnosti i u ovom trenutku je puno izglednije da će nastaviti karijeru u Varšavi. Naravno, to ne može učiniti ove zime bez dozvole »Rijeke« s kojom ima ugovor još šest mjeseci.


Nasljednik


Na Rujevici slijede vrlo delikatni dani kada je govora o »slučaju Vešović«. Dva su izlaza iz ove situacije, jedan je da »Rijeka« uzme mrvice sa stola i zadovolji se onim što će dobiti od »Legije«, a drugi nudi radikalnu metodu: da se zadrži Vešovića do ljeta. Jasno, to znači daljnji financijski gubitak, ali s druge strane ostavlja sportskom segmentu kluba dodatnih nekoliko mjeseci da pronađu njegovu zamjenu. Uostalom, i u Vešovića nasljednika će ove zime trebati uložiti stotinjak tisuća eura, što dovodi u pitanje isplativost cjelokupne prodaje. Osim toga, na ovaj način će se ipak poslati određena poruka igračima i njihovim agentima koji vode računa u prvom redu o svojim i interesima svojih klijenata, a tek onda klubova. Cijena će možda biti viša nego što bi trebala biti, ali to je i tako nešto što s čime će se na Rujevici morati uhvatiti ukoštac prije ili kasnije, posebno u vremenima u kojima će biti važan i dragocjen svaki euro od prodaje igrača.