MAXtv Prva liga

Dominacija “modrih” i teorije zavjere Hajduka

Ivana Vaupotić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

S deset uzastopnih naslova prvaka Dinamo je dominantna sila kojoj, osim možda Rijeke, nitko ništa ne može. Sesvete odustale od kvalifikacija, Istra 1961 se spasila



ZAGREB  Netom završena sezona MAXtv Prve lige još jednom je potvrdila da raspored snaga s početka ovog stoljeća više ne vrijedi u hrvatskom klupskom nogometu. S deset uzastopnih naslova prvaka »Dinamo« je dominantna sila kojoj nitko ništa ne može.


Modrima uz bok je »Rijeka«, a današnji »Hajduk« tek je sjena kluba koji je nekada uredno skupljao trofeje i dominirao. Naravno, ni ovoga puta natjecanje nije moglo proći bez uobičajenog folklora, u obliku uličnih priča o unaprijed dogovorenim rezultatima i malverzacijama svake vrste. Tako su u završnici sezone pojedini portali uvjeravali sve oko sebe da »Lokomotiva« svim silama želi izbjeći plasman u Europu, jer UEFA ne bi tolerirala prisni odnos s »Dinamom«. Zadnje kolo potvrdilo je da se radi o još jednoj promašenoj teoriji zavjere.


U četvrtoj minuti sudačke nadoknade utakmice, »Lokomotiva« je iz opravdano dosuđenog jedanaesterca dohvatila izjednačenje na gostovanju kod »Zadra« i izborila nastup u kvalifikacijama Europske lige. Na uštrb »Zagreba« koji je u svojoj povratničkoj sezoni pobrao svu silu komplimenata.   

Medićevi »pjesnici«


»Pjesnicima« su svi tepali da igraju najljepši nogomet u MAXtv Prvoj ligi, a nekolicina njih, poput Gabrijela Bobana, Filipa Krovinovića, Denisa Kolingera i Dominika Livakovića, postali su tražena roba na hrvatskom nogometnom tržištu. Kuriozitet svakako predstavlja i činjenica da momčad s klupe vodi predsjednik »Zagreba« Dražen Medić, kojem HNS cijele sezone otežava put do odgovarajuće diplome. U tom zadnjem kolu lomilo se puno toga, a neizvjesnost je bila velika u borbi za Europu i prvoligaški status. Još prije dva tjedna »Zadar« je postao drugoligaš, nakon što mu je HNS-ov odjel za licenciranje uskratio licencu za MAXtv Prvu ligu u idućoj sezoni, no lako se moglo dogoditi da ispadne i »Osijek«. Naime, prema Propozicijama natjecanja, zadnji na tablici mora ići u niži rang natjecanja.   

Stanje na ljestvici mijenjalo se nekoliko puta u zadnjih devedeset minuta natjecanja, a na kraju priče »Zadar« je izravno ispao, a »Istra 1961« završila je u kvalifikacijama sa »Sesvetama«. Do kojih ipak neće doći jer je momčad »Sesveta« odustala od kvalifikacija iz financijskih razloga. Budući da Gorica nije zatražila prvoligašku licencu, stvar je jednostavna, Puljani su ostali u elitnom razredu. Sezona 2014./15. je, pak, otišla u arhivu, kao jedna od najneobičnijih u povijesti hrvatskog klupskog nogometa.


   Za početak, »Dinamo« je osvojio naslov prvaka bez jednog jedinog poraza, izjednačivši dostignuće »Hajduka« iz 1950. godine. Istog trena, iz Splita su krenula omalovažavanja MAXtv Prve lige, a samim time i tog dosega. Ove sezone »Hajduk« je imao 38 bodova manje od »Dinama« u tom natjecanju.   


Sezona 2014./15. donijela je i dva rekorda za dobne granice. Kapetan »Zadra« Jakov Surać (12. veljače 1975.) postao je najstariji igrač koji je ikada zaigrao u MAXtv Prvoj ligi. Budući da je njegov klub ispao u Drugu HNL, Surać sigurno neće imati priliku proslaviti 41. rođendan u elitnom stupnju natjecanja.  


Presedan Hajduka


Zapravo 35, ako se u kompletni učinak uračunaju tri boda oduzeta zbog odbijanja igranja derbija na stadionu Maksimir. Splićani su u jesen prošle godine smatrali da njihovi navijači nemaju korektan tretman i nisu htjeli nastupiti. Po prvi put se neko u hrvatskom klupskom nogometu odlučio na tako iracionalan potez. Povrh toga, predsjednik Uprave »Hajduka« Marin Brbić ima svoje teorije zavjere i tvrdi da će njegov klub opet biti prvaka kada sve bude pošteno.


   Dok su čelnici s Poljuda prozivali sve redom zbog ovog i onog, statistike su pokazale da bi si mogli dati truda na polju sportske politike. Naime, »Hajduk« je na osamnaest gostovanja uknjižio šest pobjeda, tri remija i čak devet poraza, uz gol-razliku 23:31. Usporedbe učestalo prozivana »Lokomotiva« u gostima je osvojila bod više.


   U svakom slučaju, ostaje činjenica da su ta dva kluba uz bok »Dinamu« i »Rijeci« koja iz sezone u sezonu bilježi kvalitativne i bodovne pomake. Svi ostali morat će se itekako pomučiti kako bi dostigli standarde koji su postavljeni u Maksimirskoj 128 i na Kantridi.