Kazna bivšem predsjedniku sudačke komisije HNS-a

Djedović priznao nogometnu korupciju i dobio djelomično uvjetnu kaznu

Hina

Stjepan Djedović kažnjen je zbog primanja mita za »pošteno suđenje« tzv. djelomično uvjetnom kaznom od dvije i pol godine, što znači da će 10 mjeseci morati provesti u zatvoru, dok će mu ostatak kazne biti »oprošten« ukoliko u narednih pet godina ne ponovi nedjelo



ZAGREB  Nakon priznanja i nagodbe s Uskokom bivši predsjednik sudačke komisije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Stjepan Djedović kažnjen je zbog primanja mita za »pošteno suđenje« tzv. djelomično uvjetnom kaznom od dvije i pol godine, što znači da će 10 mjeseci morati provesti u zatvoru, dok će mu ostatak kazne biti »oprošten« ukoliko u narednih pet godina ne ponovi nedjelo.


U vrijeme koje mora provesti iza rešetaka Djedoviću će se uračunati i tri mjeseca koje je već proveo u istražnom zatvoru od 9. prosinca 2011. do 8. ožujka 2012., navodi se u presudi koju je, nakon nagodbe, na današnjem pripremnom ročištu donijela sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac.


Djedović je optužen zajedno s bivšim dopredsjednikom HNS-a Željkom Širićem koji je u ožujku zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za »pošteno« suđenje, dobio četiri godine zatvora, dok je nekadašnji tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer uvjetno kažnjen s 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo.




Kako je prije suđenja dvojici kolega doživio težak moždani udar postupak protiv Djedovića je razdvojen u travnju prošle godine.


Krunski svjedok protiv bivših nogometnih dužnosnika bio je nekadašnji čelnik Hajduka Hrvoje Maleš koji je u istrazi preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja i platio 30 tisuća obilježenih eura za »pošteno suđenje«.


Na tajnim snimkama preslušavanima tijekom suđenja moglo se, među ostalim, čuti kako Maleš pred Djedovićem govori Širiću da je 30.000 »stavio u novine«. Iz razgovora je jasno da je Maleš trebao novac umotan u novine ubaciti u Djedovićev automobil, ali i da Širić, prema dogovoru »stoji iza svega«.


Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije ‘Offside’ u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima.


Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica – bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.