Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 2
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Osvrt Orlanda Rivettija

kolumna Dirigent Luka i zapovjednik Dejan čista nogometna obraza

Dejan Lovren / Snimio Denis LOVROVIĆ
Dejan Lovren / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2017. u 14:35 2017-09-02T14:35:00+02:00

Modrić i Lovren gurnuli su »protivnicima« u sudnici loptu kroz noge, večeras je onaj ljepši trenutak njihova (i našega) života, loptačka predstava za uživanje. Obojicu treba gledati drugim očima, onim dobrote i zahvalnosti. Bolji su, naime, kada udaraju, odnosno miluju loptu, od zbunjena nastupa u sudnicama

Luka Modrić dirigirat će večeras hrvatskim loptačkim orkestrom. Dejan Lovren zapovjedati obranom. Jamačno će biti uspješniji u kopačkama, pokazuju to u Real Madridu i Liverpoolu, kod Zidanea i Kloppa, nego što su to bili na »oltaru države«, županijskom sudu u Osijeku.

Da je sud crkva vjerojatno bi rekli istinu, a ovako je i Lovrenu, jučer, nakon Modrića, ostala rupa u pamćenju. Bog prašta, Mamić pamti... Tužna priča o bankomatima.

Kako bi rekao izbornik Ante Čačić »Luka je dika i ponos našeg roda, na najbolji način prezetira domovinu s velikim entuzijazmom...«, ništa nije nikada bilo sporno. Znanje i domoljblje. Isto vrijedi i za Lovrena, bez obzira na neka »divljanja«, dvojbena je – moralnost.

Omerta je urotnički zavjet šutnje, u suštini isto kao i poslovna tajna, primjenjiva na legalne i na ilegalne poslove... (IB-JL). Svako mora nositi svoj križ. Dok je Niko Kovač pao zbog mjerenja laktata (i njemačkog terora nad igračima), njegov nasljednik Ante Čačić nabavio je hrvatomjer (kao tlakomjer), spravu za mjerenje domoljublja. Milina ga je slušati.

Nikad, međutim, neće saznati, bismo li prošle godne postali prvaci Europe da dobrih duh »fra Ante« nije pao u portugalsku zamku. Imali smo, još uvijek je imamo, najjaču reprezentaciju svih vremena, najbolju na Starom kontinentu, na svijetu...

Modrić i Lovren gurnuli su »protivnicima« u sudnici loptu kroz noge, večeras je onaj ljepši trenutak njihova (i našega) života, loptačka predstava za uživanje. Obojicu treba gledati drugim očima, onim dobrote i zahvalnosti. Bolji su, naime, kada udaraju, odnosno miluju loptu, od zbunjena nastupa u sudnicama.

Večeras će na drugoj strani biti Kosovo, mlada i nova selekcija, kojoj smo u prvoj utakmici u Skadru uvalili šest komada. Ishod utakmice ne bi smio biti upitan bez obzira na onu otrcanu »danas svi igraju nogomet«. Susret s Kosovom, međutim, mora biti priprema za onu mnogo važniju utakmicu, u utorak s Turcima na njihovu travnjaku.

S Turcima koji su nam u Zagrebu otkinuli dva boda, a sada imaju i novog izbornika, starog lisca (72), Rumunja Mirceu Lucescua, kojemu je hrvatski skalp hipoteka na ugovor od tri milijuna eura... Kosvo je priprema za Tursku. A kako sve polazi od obrane, bitna će biti njena kompaktost i danas, bez obzira na suparnika. Lovren i Vida na sredini, Vrsaljko i Barišić, vjerojatno, na bokovima. U rasporedu 4-2-3-1 za – Tursku.

S Badeljom uz karljevskog violinista Modrića, na vrhu napada Mandžukić, »mangup« koji za razliku od svojih kolega nema problema s – financijskim savjetnicima. U svlačionici Juventusa ima mjesto do kralja – Buffona.

Čačić ima priliku, kako bi rekao Ćiro Blažević, voditi reprezentaciju genijalaca. S Rakitićem iza Mandžukića, a lijevo će igrati Perišić. Na drugoj strani terena, vjerojatno Kramarić. Raskošni znalci koji su u stanju samljeti svaku obranu.

Brojnim rješenjima, brzinom i maštovitošću. Ova hrvatska reprezentacija stvorena je da pruži zabavu i užitak, zadovljstvo pobjeđivanja. Večeras mora najaviti pobjedu protiv Turske. Izbrisati onu tužnu epizodu Island, kada mnogi nisu došli na utakmicu, a još uvijek se ne zna gdje je bio izbornik.

Večeras bismo morali uživati u onoj ljepšoj strani hrvatskog nogometa – igri začinjenoj potezima. Jedini je to izlaz iz osječke tamnice...
 
 
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka