Oproštaj od LP

“Dinamo” večeras kod “Juventusa”, Petev se ne boji visokog poraza

Ivana Vaupotić



Uz zaključak da je »Dinamo« oštećen za jedanaesterac, u Maksimirskoj 128 arhiviran je derbi »Rijekom«. Bolje rečeno, modri ansambl se okrenuo prema večerašnjem gostovanju kod »Juventusa« i oproštaju od najveće nogometne pozornice. Suvišno je isticati da svi u »Dinamu« žive u nadi da će im rastanak s europskom nogometnom elitom donijeti podnošljiv rezultat. Uostalom, nije tajna da je dosadašnjih pet poraza bez zabijenog gola upisalo klub iz Maksimirske 128 u almanahe Lige prvaka, i to u kategorije rezervirane za negativna dostignuća.


Povijest tog natjecanja pamti samo dva kluba koji nisu uspjela zabiti gol u skupini. U sezoni 2004./05. to je zadesilo »Deportivo«, no društvo iz La Corune tada je ipak osvojilo i dva boda. Pet godina kasnije, u sezoni 2009./10. »Maccabi« iz Haife uknjižio je svih šest poraza, uz gol razliku 0:8


Nije na odmet dodati da su, uključujući i prijašnje nastupe, ta dva kluba zabilježila i najduže vremenske nizove bez zabijenog gola u Ligi prvaka. Konkretno, »Deportivo« je u toj konkurenciji zadnji put zatresao mrežu prije 547 minuta, a »Maccabi« prije 589 minuta. Ni jedni, ni drugi nisu se plasirali u Ligu prvaka nakon sezona bez zabijenog gola u skupini.




U »Dinamovom« slučaju brojke su osjetno veće. »Modri« su zadnji gol u Ligi prvaka zabili prije 699 minuta. Bilo je to prošle sezone, na gostovanju kod »Olympiacosa« u Pireju. Dožive li večeras čak i minimalan poraz bez da zabiju gol, nije teško naslutiti za koliko će se to vrijeme povećati. Povrh toga, »Dinamo« će postati prvi klub koji je u dva navrata doživio svih šest poraza u skupini Lige prvaka. Prvi put to se dogodilo u sezoni 2011./12.


– Ne bojim se visokog poraza, niti psihološkog utjecaja rezultata iz Torina na momčad. Siguran sam da ćemo odigrati dobru utakmicu. Pokušat ćemo zabiti i prvi gol. Znamo da će biti teško, nama je motiv igranje u Ligi prvaka – poručuje trener »Dinama« Ivajlo Petev.


Otegotnu okolnost za njegove trupe predstavlja i stanje na tablici Skupine H. Naime, »Sevilla« ima samo bod manje od »Juventusa«, a to, pak, znači da talijanski prvak neće biti ni opušten, ni rasterećen. Tome treba dodati i objektivnu razliku u kvaliteti između večerašnjih suparnika u Torinu.


Opet, sasvim je jasno da eventualni zabijeni gol u Ligi prvaka »Dinamu« ne predstavlja prioritet. Da ne bude zabune, svi u klubu bi bili itekako sretni da se to dogodi, ali nitko neće previše plakati u slučaju da modri ansambl izjednači doseg »Maccabija« iz Haife.


Nakon subotnjeg derbija s »Rijekom na stadionu Maksimir postalo je više nego jasno da je MAXtv Prva liga jedini prioritet »Dinama«. Zato nitko ne bi trebao biti začuđen i iznenađen ako Petev večeras na travnjak pošalje kombinirani sastav. »Modri« u zadnja dva kola jesenskog dijela prvenstva jednostavno moraju uknjižiti svih šest bodova, a to neće biti nimalo jednostavno, iako ih u nedjelju očekuje utakmica s »Lokomotivom«. Naime, 17. prosinca na rasporedu je derbi s »Hajdukom« u Splitu.


– Ostaje žal za utakmicom s »Rijekom«, ali dižemo glavu i idemo dalje. Okrećemo se novim utakmicama. U Torinu se ne bojimo visokog poraza. Tamo nemamo što izgubiti, možemo samo iznenaditi i profitirati – zaključuje Mario Šitum.