Čeka se nalaz Sportske inspekcije

Dinamo svoju filijalu – Lokomotivu financirao kroz namještene transfere?

Danko Radaljac

Modus operandi je izgleda bio jednostavan. Igrač Dinama na izlasku iz juniorskog staža dobije slobodne papire, formalno potpisuje za Lokomotivu i na kraju sezone Dinamo tog istog igrača plaća milijunskim iznosima



ZAGREB Sportska inspekcija Ministarstva prosvjete, znanosti i sporta do sredine sljedećeg mjeseca bi trebala završiti svoje nalaze u Hrvatskom nogometnom savezu, Dinamu i Lokomotivi, a neslužbeno se saznaje kako je financijska veza između dva zagrebačka kluba izgleda pronađena.


O tome je nedavno u javnom nastupu govorio i pomoćnik ministra Petar Skansi, spominjući »pupčanu vezu« dva kluba, koja čitava Hrvatska naziva Dinamo 1 i Dinamo 2. Novi list doznaje kako inspekcijski nalaz upućuju na sudjelovanje  Dinama u financiranju Lokomotive sa značajnim iznosima na godišnjoj razini. Nalazi bi već sada bili gotovi da se u sve nije uplela jedna od rak-rana domaćega društva – pravosuđe.


 Naime, Sportska inspekcija je od Ministarstva pravosuđa zatražila kaznene evidencije za sve dužnosnike u nogometnom savezu i dvije zagrebačke ekipe, a radi se o više od 100 osoba. Kako za izlist o tome vodi li se kakav kazneni postupak Ministarstvo mora kontaktirati svaki pojedinačni sud u državi, postupak sigurno neće biti gotovo prije Nove godine.


 No, neslužbeno se može doznati kako će i taj dio nalaza biti zanimljiv, jer već sad postoje indicije kako dio sportskih djelatnika i nije bio najčistiji pred zakonom. Ako se potvrde nalazi inspekcije novac iz Dinama u Lokomotivu je, prema nalazima inspekcije, išao vrlo jednostavnim putem, odnosno transferima, šro predstavlja  iznenađenje, jer bi se očekivalo uspješnije  maskiranje tragova. Dakle, modus operandi je izgleda bio jednostavan. Igrač Dinama, obično na izlasku iz juniorskog staža, bi navodno dobio slobodne papire »pro forma«. Isti trenutak formalno potpisuje za Lokomotivu i igra jednu sezonu. Na kraju te sezone, Dinamo plaća Lokomotivi tog istog igrača u milijunskim kunskim iznosima.

Prema do sada poznatim podacima, transferi su se kretali u rangu od milijun do dva milijuna eura, a Lokomotivin godišnji proračun obično se kreće između 10 i 15 milijuna kuna godišnje.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u nedjelju, 8. prosinca 2013.