Modri u Manchesteru

Dinamo ne Etihadu nije bez šansi, Bjelica zna formulu…

Ivana Vaupotić

Modri na posljednjem treningu uoči večerašnje utakmice

Modri na posljednjem treningu uoči večerašnje utakmice

Svjesni smo da će nam za uspjeh trebati skoro savršena utakmica, s puno srčanosti i dozom sreće. Novac sigurno nije presudan i ne donosi pobjede. Inače bi neki klubovi svake sezone osvajali Ligu prvaka – dodao je Bjelica.



ZAGREB Drugo kolo skupine C Lige prvaka Dinamu večeras donosi najveći mogući izazov u obliku gostovanja kod Manchester Cityja. Sasvim je suvišno objašnjavati tko u tom dvoboju ima status apsolutnog favorita jer svlačionica Građana na nogometnom tržištu košta više od milijardu eura, dok je ona maksimirska procijenjena na deset puta manji iznos. No, to su ipak samo brojke. Uostalom, Dinamo je prije deset dana izgubio od Varaždina, čiji igrački kadar košta koliko i petina Danija Olma. Samim time je jasno da je modri ansambl u Manchester otputovao s nadom da može iznenaditi velikog suparnika.


– Kada smo pobijedili Rosenborg i izborili plasman u Ligu prvaka, rekao sam da me ne zanima stara izreka koja kaže da je važno sudjelovati. To smo pokazali protiv Atalante, a sada ćemo isto pokušati u Manchesteru. Idemo uživati u utakmici i dati sve od sebe za pobjedu – istaknuo je Nenad Bjelica u jutarnjim satima ponedjeljka, uoči jučerašnjeg leta za Manchester.


U tom trenutku maksimirski strateg nije ni sanjao da će na aerodromu provesti iduća dva i pol sata. Naime, Dinamov let kasnio je upravo toliko, zbog čega je trebalo u hodu napraviti promjene rasporeda aktivnosti. Povrh toga, nikome nije bilo ludo i nezaboravno na aerodromu trošiti vrijeme u kojem bi se mogle odigrati skoro dvije nogometne utakmice.


Velebni Etihad




Nakon beskonačnog čekanja na let, Dinamo je konačno krenuo na put oko 13 sati, a večer je donijela trening na velebnom stadionu Etihad.


– Svjesni smo da će nam za uspjeh trebati skoro savršena utakmica, s puno srčanosti i dozom sreće. Novac sigurno nije presudan i ne donosi pobjede. Inače bi neki klubovi svake sezone osvajali Ligu prvaka – dodao je Bjelica.


Svima u Dinamu je više nego savršeno jasno da će momčad kalibra Manchester Cityja na svakoj utakmici stvoriti pet šest izrazitih prilika za zabijanje gola. Baš tu do izražaja dolazi spomenuti faktor sreće. Budu li Građani neumoljivi, kao na nedavnoj prvenstvenoj utakmici s Watfordom (8:0), Dinamo će teško ostati neporažen na Etihadu.


S druge strane, modrom ansamblu svojevrsni putokaz može biti poraz Manchester Cityja na gostovanju kod Norwicha. Na toj je utakmici domaća momčad imala brzi protok lopte, a time se otvarao prostor za kontre, koje su na kraju bile presudne. Gostovanje kod Lokomotive pokazalo je da Dinamo može igrati na takav način. Doduše, taj dvoboj u Kranjčevićevoj obilježili su i brojni modri promašaji.


Stoperi


– Za nešto više u Manchesteru moramo iskoristiti svoje prilike. Jedino se u tom slučaju možemo nečemu nadati. Manchester City je u napadačkom dijelu praktički savršen, ali ima određenih problema s obranom zbog ozljeda prve dvojice stopera. Tu ćemo tražiti svoju priliku za iznenađenje – objasnio je Dinamov trener.


Prema Manchesteru nisu krenuli ozlijeđeni Marko Lešković i Komnen Andrić te treći golman, Dinko Horkaš. To, pak, znači da Bjelica na raspolaganju ima širok igrački kadar za ostvarenje svojih taktičkih zamisli. Doduše, Emir Dilaver i Kevin Theophile-Catherine vuku lakše ozljede, no za pretpostaviti je da će njih dvojica stisnuti zube i zaigrati.


– O našem sastavu ne bih govorio. Sve će se vidjeti kada momčad istrči na teren. Samo mogu reći da smo analizirali suparnika i pripremili se za ono što nas očekuje. No, ni o tome ne bih govorio – zaključio je Bjelica.


Taktička rješenja za dvoboj s Atalantom pokazala su da maksimirski stručni stožer zna kako se treba suprotstaviti jačim suparnicima. Stoga ne treba sumnjati da su Bjelica i njegovi suradnici u svom laboratiju pronašli formulu i za večerašnju utakmicu. No, pritom uvijek treba uzeti u obzir da će puno toga ovisiti o izvedbi Manchester Cityja.