Europska liga

Dinamo deklasirao Astru uz ‘hat trick’ Soudanija

Hina

Bila je to tek treća pobjeda 'modrih' u posljednjih 20 domaćih europskih utakmica u skupinama Lige prvaka ili Europske lige



ZAGREB – Nogometaši zagrebačkog Dinama uvjerljivom pobjedom 5-1 protiv rumunjskog prvoligaša Astre otvorili su natjecanje u D skupini Europske lige.


Junak utakmice bio je Alžirac El Arbi Hillel Soudani koji je zabio prva tri gola na utakmici (17, 24, 45+1). Među strijelce su se upisali i Angelo Henriquez (70), te Ante Ćorić (90+1), dok je strijelac za goste bio Chitu u 82. minuti.


Bila je to tek treća pobjeda ‘modrih’ u posljednjih 20 domaćih europskih utakmica u skupinama Lige prvaka ili Europske lige. Posljednju su ostvarili prije četiri godine protiv Villarreala (2-0). Osim ‘žute podmornice’ Dinamo je dobio još jedino NEC (3-2) u listopadu 2008. U preostalih 17 utakmica hrvatski prvak je čak 13 puta poražen, a četiri puta je remizirao.




U drugom dvoboju iz ove skupine Red Bull Salzburg i Celtic su odigrali 2-2. Škoti su dva puta vodili, no Salzburg je uspio izvući bod. Golove za Celtic zabili su Mubarak Wakaso (14) i Scott Brown (60), a za domaćine Alan (36) i Soriano (78).


U susretu 2. kola Dinamo gostuje u Glasgowu protiv Celtica 2. listopada, a u drugom susretu se sastaju Astra i RB Salzburg.


Dinamo je do pobjede protiv Astre, koja je u kvalifikacijama izbacila Lyon, stigao zrelom i pametnom igrom što do sada i nije bio ‘europski običaj’ hrvatskog prvaka. Trener Zoran Mamić u najavi utakmice je priželjkivao rano vodstvo i želja mu se ostvarila u 17. minuti kada je El Arbi Hilal Soudani na ubačaj Pinta glavom svladao Silvia Lunga.


Alžirac je sedam minuta kasnije na gotovo identičan način zabio i drugi gol. Ovoga puta ubacio je Antolić. Jedno od najboljih poluvremena Dinama u Europi posljednjih godina El Soudani je okrunio ‘hat trickom’ u sudačkoj nadoknadi kada je na asistenciju Wilson zabio i treći gol na utakmici. Golijada se nastavila u 70. minuti kada je Henriquez na sjajnu asistenciju Antolića zatresao rumunjsku mrežu.


Čileanskom napadaču koji je stigao u Dinamo na posudbu iz Manchester Uniteda, trebalo je samo tri minute da se upiše među strijelce nakon što je ušao u igru. Rumunji su golom Chitua u 82. minuti smanjili veliki zaostatak, no sjajnu maksimirsku večer zaključio je 17-godišnji Ante Ćorić golom u sudačkoj nadoknadi.


DINAMO – ASTRA 5-1ZAGREB. Stadion Maksimir – 9.000 gledatelja; Sudac: Leontios Trattou (Cipar);Strijelci: 1-0 Soudani (17), 2-0 Soudani (24), 3-0 Soudani (45+1), 4-0 Henriquez (70), 4-1 Chitu (82), 5-1 Ćorić (90+1)DINAMO: Eduardo – Pinto (od 71. Machado), Šimunić, Sigali, Pivarić – Brozović, Ademi – Soudani, Antolić (od 78. Ćorić), Wilson – Čop (od 67. Henriquez)ASTRA: Lung – Pliatsikas, Ben Yousseff, Oros, Morais – Yahaya (od 74. Florescu), Laban – Enache (od 59. Chitu), Budescu, Amorim – Fatai (od 65. u Bukari)